Jaki akumulator polecacie.
Oczywiście do JTD :) tak, żeby 3-4 lata bez zająknięcia posłużył.
Dziś temp. spadła poniżej 0 i musiałem 15min podładować, bo ciężko kręcił ;/
Printable View
Jaki akumulator polecacie.
Oczywiście do JTD :) tak, żeby 3-4 lata bez zająknięcia posłużył.
Dziś temp. spadła poniżej 0 i musiałem 15min podładować, bo ciężko kręcił ;/
Ja mam 3 lata KAGERA 74AH, póki co daje radę.
Ważne by miał dobry prąd rozruchowy między 600 a 700 A i pojemność między 70 a 80 ja mam bosch silver s5 74Ah i 750A w zimie zero problemu jeśli chodzi o akumulator.
Najważniejszym parametrem w przypadku aku do diesel'a jest prąd rozruchowy :) 720A może być, a pojemność od 72-74Ah też wystarczy :)
Moja kiedyś paliła przy -17 na 55Ah i 380A- trzeba było chwilę pokręcić, ale aku dawał radę ;) to tak na marginesie :)
centra a prąd jak wyżej
Ja własnie szukam aku.
Najprawdopodobniej zakupie CA722
Tylko pytanie - macie jakieś doświadczenia z kupowaniem akumulatora poprzez internet.
Typu jak wtedy wygląda wymiana starego ?
I druga sprawa - jak wygląda Centra Assistance ?
Faktycznie przyjadą odpalić mi auto gdy aku padnie ?
Jak ma się dobranie akumulatora do auta, gdzie strona centry do 1.9 JTD 16v podaje ca 640 chyba o prądzie około 600A i pojemności 64Ah ? a faktycznie powinno być około 70?
kiedyś kupiłem aku do poprzedniego auta. Kupiłem na allegro, ale odebrałem osobiście. Gość coś marudził, żeby mu zostawić stary aku, ale jak zapytałem jakbym wybrał opcje z przesyłką, to czy musiałbym zdawać - powiedział, że nie. Więc i przy odbiorze osobistym mu nie zostawiłem :)
Do JTD tylko i wyłącznie 77Ah 780A.
Zgadzam sie z kolega piotr_alex ,ja niedługo kupuje taki bosch silver
Aku kupuje się zgodnie z zaleceniami producenta :) a o ile dobrze pamiętam, to chyba nie są takie :)
tak samo mogę powiedzieć o rozmiarze felg i opon
Producent co ciekawe nie zaleca żadnej pojemności i prądu rozruchowego, więc ciężko ci bedzie.... Jesli ktos wzoruje się na włożonym włoskim oryginale to niech pamięta że prąd na nim podany jest okreslany wg innej normy (dlatego taki niski) - u nas najpopularniejszą jest norma EN
Do JTD minimalny prąd rozruchowy to 680A wg. EN (jak wyższy to lepiej) i pojemność ok 70Ah - ja osobiście przetestowałem i polecam Akumulator 77Ah/780A(+P)278x175x190 SILVER S5 008
Ja kupiłem Centre 77 Ah, 770A - na Alledrogo około 350 zł.
313 zł jest w necie - ten CA 770
Szczerze - róznica w cenie około 20zł wiec nie wiem, czy warto kupić większe aku ? Czy lepiej jednak coś polecanego przez centre
Więc 74Ah 720A wydaje się być optymalnym, i chyba większa pewność że będzie doładowywany :) Nie twierdzę tym samym, że 77A nie doładuje.
Tylko dalej nikt mi nie powiedzial jak wyglada sprawa gwarancji i assistance centry. Gdzie reklamuja sie jako 2 letnia pomoc z aku. Czy jak mam aku za duze wedlug nich to pomocy nie otrzymam?
A jeśli stwierdzą, że nieodpowiednia obsługa AKU? A też tak może być ;)
Większość akumulatorów będzie się nadawać, ważne żeby prąd ładowania był odpowiedni. Krótkie podróże + duże mrozy = problem z każdym aku :)
To dodam coś nt. tej gwarancji... "umiesz liczyć, licz na siebie Twoje szczęście kogoś je**e :D
Nie wierzę w takie cuda, bo zawsze będą doszukiwać się Twojej winy....
ja czasem liczę na kogoś na parkingu, ale kable mam swoje :D
Jak każde serwisowe naprawy :)
i kupiłem po taniości http://allegro.pl/show_item.php?item=2828914201
miałem do tego 2000pkt payback (20zł rabatu), stary się na złom zawiezie i będzie ok. 2-3 lata jak przetrzyma to dla mnie wystarczająco :)
Dobra czeska firma, nie 2 a 6 lat wytrzyma