Mam problem z odpaleniem auta.
wtryski sprawdzane , pompa dobra elektryka też a nie chce zapalic
Podłączyłem pod komputer i wyskoczyło niskie cisnienie paliwa, przepływomierz i to wszystko, a to wszystko jest sprawne
oszalec idzie z tym autem .
Printable View
Mam problem z odpaleniem auta.
wtryski sprawdzane , pompa dobra elektryka też a nie chce zapalic
Podłączyłem pod komputer i wyskoczyło niskie cisnienie paliwa, przepływomierz i to wszystko, a to wszystko jest sprawne
oszalec idzie z tym autem .
Niskie ciśnienie paliwa=nie uruchomiony motor. Minimalne ciśnienie podczas rozruchu 300bar.
Dzięki za uwagę, i doczytaj sobie jeszcze troszkę...
hahaha chłopaku wiem ze niskie cisnienie i co ?
jaka to przyczyna to nikt nie wie
pomogłeś tyle co nic :)
Ty na pewno nie wiesz :P
I z Twoim podejściem do ludzi na forum, to możesz się nie dowiedzieć :)
Regulator ciśnienia paliwa sprawdzony?
Czujnik ciśnienia paliwa na listwie CR sprawdzony?
W jaki sposób były sprawdzone wtryski?...
Jaka wartość ciśnienia paliwa przy rozruchu?
Czujnik ciśnienia doładowania sprawdzony?
Odpowiedz sobie na te pytania :)
"Niskie ciśnienie paliwa=nie uruchomiony motor."
wow nie wiedziałem ty coś prawdopodobnego :)
- - - Updated - - -
I z Twoim podejściem do ludzi na forum, to możesz się nie dowiedzieć :)
Read more: http://www.forum.alfaholicy.org/156/...#ixzz2EZ72jOYN
Hahahah przeciez i tak nikt nie wie 5 postów napisałem i nikt nie pomógł :)
- - - Updated - - -
Regulator ciśnienia paliwa sprawdzony? - tak
Czujnik ciśnienia paliwa na listwie CR sprawdzony? - tak
W jaki sposób były sprawdzone wtryski?... - w maszynie
Jaka wartość ciśnienia paliwa przy rozruchu? no skoro nie ma cisnienia to niska zaledwie 20 bar
Czujnik ciśnienia doładowania sprawdzony? - ten przy pompie ?
jak go mam sprawdzic czy prad jest ? no jest
Oprócz tego wykręcić go i wymyć w bezynie ekstrakcyjnej
Załącznik 79622
Sprawdz sobie filtr paliwa moze zamarzl i niedochodzi paliwko do pompy.
Wysłane z mojego GT-I9000
Lub lepiej z On wytrąciła sie parafina w baku, ale to pompa paliwowa niskiego ciśnienia z baku nie podała by paliwa dalej. Rozumiem iż to sprawdziłes? Podaje paliwo do filtra? Pod jakim ciśnieniem?
Skoro wtryskiwacze były sprawdzane, to jak wyglądały ich przelewy? Jeżeli są zbyt duże to pompa wysokiego ciśnienia nie wyrobi z "nabiciem wysokiego cisnienia na szyne".
Minimalne ciśnienie do rozruchu silnika JTD to coś ok. 180bar - ale to już zapala z trudem, jak stary ursus:)
U jakich to specjalistów bywasz, że nie potrafią zdiagnozowac tak prostego układu jakim jest CR w Jtd?
Najprosciej, najszybciej i najtaniej, to podepnij FESa i sprawdz jakie są parametry przy rozruchu tj. cisnienie paliwa, otwarcie regulatora ciś. paliwa, ale po wyeliminowaniu powyższych czyli zamarzniętego paliwa.
Gdzieś w innym temacie pisał, że Bella zgasła mu podczas jazdy chyba i było to ponad 3 tyg. temu :)
- - - Updated - - -
Majster 180bar to ciśnienie przy którym silnik w ogóle jakoś odpali. Z resztą niektórzy twierdzą też ze 125bar wystarczy-jest to pewnie uzależnione rodzajem silnika. A takie ciśnienia to już jest sygnał, że coś jest nie halo...
U niego jest 20bar, przynajmniej tak pisał. Wtryskiwacze sprawdzone, pompa sprawdzona, regulator ciśnienia sprawdzony, itd.
nie,wtryskiwacze były sprawdzane tylko pod względem zamykania sie i otwierania, testów przelewowych nie wykonano
- - - Updated - - -
mi chodzi głównie o napięcie na kostce od regulatora na pompie bo cały czas skacze od 0.08 do 8 z kawałkiem i tak w kółko
musi tak byc ?
Więc sprawdź je pod tym kątem, bo u mnie jak jeden lał to ciśnienie przy rozruchu było w granicach 100-110 bar i Bella nie odpaliła :)
Myślałem, że jak napisałeś że są sprawdzone to były sprawdzone przez fachowca od CR w każdym calu :)
Więc całkiem możliwe, że wtryskiwacze padły :) Co z resztą od początku po cichu podejrzewałem ;) Ale okaże się jak je sprawdzisz dokładnie :)
były sprawdzane tak ze mgiełka była na każdym wtryskiwaczu wiec chyba nie lał
chyba ze nie da sie sprawdzic tak na "oko"
wykręciłem przed chwila czujnik cisnienia na szynie i on powinien miec taki tłoczek który powinien sie wciskac ?
lecz gdy dkładam tam igłe to on wcale nie idzie na dół (nie siada) i nie wiem czy on jest uszkodzony czy tak powinno byc ok ?
Prosty sposób na sprawdzenie czy wtryski Ci leją
http://www.forum.alfaholicy.org/zrob...iwaczy_cr.html
weź lepiej jedź do jakiegoś fachowca od niemieckich wozów to on na pewno prawdę cI powie...bo myślę,że do aut z zachodniej granicy masz "wielki" sentyment... jeśli chcesz sprawdzać wtryskiwacze w garażu albo koło budy dla psa to chyba jesteś niepoważny... to nie jest 1.9 tdi z audi 80 (świetny silnik nawiasem mówiąc ale prosty w konstrukcji) tylko nowoczesny turbodiesel z commonrailem, więc dobra maszyna i nie głupi mechanik to podstawa...
P.S nawiasem mówiąc jeśli jedziesz po nas wszystkich forumowiczach w innym temacie to lepiej napisz na forum volkswagena...bo nikt z nas nie będzie marnował swojego cennego czasu dla niewdzięcznika i awanturnika. Tylko nie zapomnij wspomnieć, że wszyscy członkowie forum alfy romeo to ch...e to na pewno szybko uzyskasz pomoc... nie wiem skąd tY się stary urwałeś, może cIĘ w szkole przezywali, może miałeś miłego księdza na lekcjach religii...ale zupełnie mnie to nie interesuje, jak cI się to forum nie podoba i jedziesz po nas wszystkich to proszę cIĘ bardzo nie pisz już więcej beznadziejnie infantylnych postów... bo przede wszystkim sobie tym nie pomożesz.. może i mógłbym cI coś pomóc ale chyba mam do w d..ie :)
don camillo czy ja po Tobie jadę ?
98 r. to nowoczesny diesel ?
mam wydawac fortune na jakis mechaników którzy zrobia to samo co ja, lecz oni 5 razy drożej
Wiesz, nie każdy ma tyle kasy co Ty ze może sobie pozwalac na jakieś serwisy specjalistyczne , wie daruj sobie
a i jeszcze jedno , nie musisz mi kolego pomagac, ponieważ napisałes to co ustaliłem z innymi userami
tak że nie musisz tego pisac raz jeszcze :)
Widac że nie masz grosza kultury bo skoro wypowiedz zawiera treści nie tolerancyjna wobec innych użytkowników to taka odpowiedz z twojej strony jest na bardzo niskim poziomie.
I nie zamierzam tu przeprowadzac konwersacji z Tobą
- - - Updated - - -
a propo auta to wczoraj przeczytałem te kody błędów te błędy nawracają sie cały czas:
P0190 - Czujnik ciśnienia zbiornika zasilania (listwy) paliwa - usterka*P0191 - Czujnik ciśnienia zbiornika zasilania (listwy) paliwa - sygnał poza zakresem/wydajność*te błędy sa o tej samej usterce więc wychodzi na to że to przez czujnik cisnienia na szynie nie chce zapalic ?
bo jeszcze jest do wymiany przepływka i świece ale to nie o tym mowa bo to już miałem wczesniej uszkodzone :)
to jak Panowie myslicie że to może byc przyczyną tego ? :)
czujnik cisnienie paliwa jak najbardziej, zrobilbym jeszcze probe przelewowa.
no to niedługo zamówie :)
pytanie mam odnośnie tych świec żarowych otóż wyskoczył mi bład
P0380 - Obwód grzałki /świecy żarowej - usterka*
świece sprawdzane, dobre
przekaźnik tez
te duże przekaźniki koło aku też wszystko działą
czy to moze sie odnosic do tej usterki z czujnikiem na szynie ?
- - - Updated - - -
O rany panowie, jestem zawiedziony ten czujnik w inter weli kosztuje 840 zł ;o to mozliwe ?
Czujnik czy regulator cisnienia?
Czujnik ten na szynie.. (P0190 - Czujnik ciśnienia zbiornika zasilania (listwy) paliwa - usterka*)
znalazłem uzywke na allegro za 100zł i czekam aż przyjdzie :)
jestem ciekaw czy alfinka ożyje
Czujniki to się kupuje nowe, bo używany to już masz.... Czujnik może byc dobry i pokazywać niewłaściwe cisnienie prawidłowo, a po prostu regulator nie domaga
Kolego daj mi 900 zł na czujnik :)
Dziś przyszedł ten z allegro
nie chciała nadal zapalic ale po psiknieciu (prawie że wcale) odpaliła i chodzi równiutko i wkręca sie na pełne obroty przedtem (3,200 to max)
ale z kluczyka nadal nie pali i słuchajcie co najlepsze
na luzie wkręca sie na max obroty
lecz gdy wrzucę bieg 1 i dam w ful obroty to auto wyrwie jak szalone do 5 tyś i buuu gaśnie co może sie dziac ?
czy to wszystko jest związane z przepływka ? bo został kod błędu
P0101 - Czujnik masowego lub objętościowego przepływu powietrza - sygnał poza zakresem/wydajność* i P0110 - Czujnik temp. powietrza wlotowego - usterka*i czy to przez przepływke nie chce zapalic ? i przerywka na pełnym bucie ?
Na pewno nie od przepływki
w takim razie co ?
Zasilanie w paliwo, dlateo gaśnie pod obciążeniem przy 5 tyś a na postoju nie ,zatkane filtry? w baku i głóny?
Dalej nie masz odpowiedniego ciśnienia na listwie, czyli pewnie czujnik dobry bo prawidłowo mierzy ciśnienie,a regulator do wymiany. Dodatkowo przepływomierz wyzionął ducha
Filtry czyste, jak i pompka
Skąd ta pewnośc ze to regulator ? , dlaczego komputer nie wykrył o nim usterki ?
za to zdanie piwo Ci stawiam bo racje masz :)
Tylko co gorsza ze jak wymienie a to nie to i pieniądze w błoto..
a jak to u przeciętnego polaka "nie przelewa sie"
Najprostszy test to chyba jazda z podpiętym fesem i monitorowanie ciśnienia paliwa wraz ze wzrostem obciążenia. Najlepiej zrobic sobie wykres i zapisac.
Wykręcales juz ten regulator?
Nie masz od kogo podmienic na 100% sprawny?
wykręcałem , wygląda jak nowy ;) ale może zmylic..
nie mam z kim zamienic..
właśnie, propo fes'u nie mam gdzie teraz aktualnie podpiąc
Witam serdecznie.
Niechce zakładać nowego tematu i tutaj napiszę.. otóż mam taki sam problem jak inni błąd P0191. autko samo mi zgasło podczas jazdy na wolnych obrotach i nie chciało zapalić ponownie. Jednak po paru próbach odpalił ale gdy dodałem gazu auto miało większe obroty gaśnie. Po podpięciu ciśnienie na wolnych obrotach było w granicy 405-420bar sięgało chwilami do 500. po skasowaniu błędu auto normalnie zapala ale pochodzi chwile " NA WOLNYCH OBROTACH" i samo zgaśnie, po ponownym uruchomieniu dodaję gazu i auto od razu gaśnie. Od czego mogę zacząć? jutro rano zobaczę w jakim stanie jest filtr paliwa- nie wymieniany- może to być przyczyną?
pomóżcie
Zacznij od filtra tak jak piszesz, może woła o wymianę ;) Sprawdź czujnik ciśnienia doładowania na kolektorze ssącym (wykręć i wymyj w benzynie ekstrakcyjnej).
A w ogóle, to możesz przeczytać sobie lekturę http://www.forum.alfaholicy.org/147_...ym_zrobic.html
dzięki malin2k5 za szybką odpowiedź i nakierowanie. dzisiaj rano wymieniłem filtr paliwa a następnie dobrałem się do czujnika który był cały w sadzy. po oczyszczeniu i założeniu jeszcze raz mi wywaliło p0191 ale po ponownym uruchomieniu auta pochodziło chwilę nabierając temperatury i wszystko wróciło do normy. ja na razie jeżdżę:) mam nadzieje że usterka nie powróci.
dzięki za pomoc
hej jeszcze raz :D
mam pytanie :)
Jak zmierzyc cisnienie pompki paliwowej w zbiorniku bo pompuje bardzo długo i podejrzewam że to pompka
i jakie cisnienie ma wynosic ta pompka ?
Ciśnienie jakie daje pompa zasilająca można zmierzyć FESem. Zwróć uwagę jakie jest "Zmierzone ciśnienie oleju napędowego" po przekręceniu kluczyka w pozycję MAR, dopuszczalne to 2-3 bar (tak piszą eLearn), w praktyce powinno osiągać 6-8 bar bez problemu.