Witam ma ktos z was wstawione w tylne zawieszenie tulejki poliuretanowe w 147? jak tak to poprosilbym o opinie
Printable View
Witam ma ktos z was wstawione w tylne zawieszenie tulejki poliuretanowe w 147? jak tak to poprosilbym o opinie
Mam u siebie żółte od strongflex.. kompletny zestaw + tuleje tylnej zwrotnicy które można domówić ale nie ma ich oficjalnie w katalogu..
Coś konkretnego chcesz wiedziec ;) ? Poza tym że ogółem polecam, zrobione 50 tyś km i wszystko nadal pięknie trzyma, nic nie stuka, nie puka, sztywno, zajebiście się prowadzi..
Jedyna uwaga tylko że warto sporo smaru nawalić przy montażu bo przy upale jak smary przysycha lubi poskrzypieć czasem.. poza tym wad brak..
no własnie slyszałem ze lubi piszczec, tez mysle nad zołtymi strongflexa czyli mowisz ze roznica odczuwalna jest miedzy seryjnym a zoltymi poliuretanami?? A i jeszcze jak Ci z montazem poszło , bo slyszałem rozne opinie ze np tulejki sa troche za male i trzeba je przyspawac i np uwaznie trzeba wycisnac stare tulejki bo te wachacze do masywnych nie naleza
Więc tak koszt żółtego zestawu to na dziś wzięty ze strony: 964 zł a czerwonego 873zł + za 2 tulejki zwrotnicy myślę że z 40-50zł bo one malutkie są.. a ja je otrzymałem gratis bo wysłałem moje kupione na wzór..
A jak to się ma do kosztów zwykłych gum.. no powiem Ci tak mam dzięki temu zregenerowane wszystkie wahacze w aucie.. to jak podliczysz wahacze TRW to wyjdzie Ci conajmniej dwa razy tyle co ten zestaw poliuretanów.. a do tego trzeba dodać że żółte poli to polecam osobiście do gwintu który sam mam.. bo jest to wtedy idealne połączenie dla sztywności zawieszenia.. więc mam lepszą jakość samych tulei na wahaczach oryginalnych..
Wiadomo najważniejsze żeby z przodu swożnie były ok bo innaczej jeszcze nowy wahacz przed tym trzeba kupić..
A co do seryjnego zawieszenia a nawet -30mm to polecam raczej czerwone.. bo już czerwone mają nieco wyższą sztywność niż guma.. Więc przy czerwonych otrzymujemy minimalnie wyższą sztywność, ale nadal komfortową pracę i zdecydowanie wyższą wytrzymałość na odkształcenia niż gumy posiadają a przecież o to w tym wszystkim się rozchodzi..
Narazie u mnie 50 tyś km zrobione jak będzie 100 i nadal będzie ok to powiem że jest kozacko wtedy ;D ale mimo wszystko narazie i tak polecam..
A teraz co do montażu skoro kolega pyta..
Mój zestaw montowałem w zwykłym warsztacie z którego akurat w tym czasie korzystałem więc znali auto i moje wymagania.. nie był to żaden siecowy warsztat tylko poprostu siedziba z może nieco starym sprzętem ale dobrze wyposażona.. więc odpowiednia prasa była, szlifierki i inne..
Robota zaczęła się od tyłu.. Mamy tam 4 wahacze jak wiadomo ale z tego co widziałem mają one różne średnice tulei, więc trzeba dobrze się przypatrzeć która gdzie ma iść.. najpierw wyprasował starą tuleje oczyścił miejsce, lekko oszlifował krawędź i nowa tuleja na prasie weszła bez problemu, spasowała się idealnie, żadnych luzów, żadnego spawania.. dużo smaru wkład poliuretanowy włożony i taka sama powtórka w pozostałych tylnich.. Żadnego spawania ani żadnych luzów nie miałem.. warto dodać że wahacze mam oryginalne te na których moja bella jeszcze z fabryki wyjechała.. Tulejka zwrotnicy to trzeba ją wyciągnać odpowiednim ściągaczem chyba że mamy zwrotnice zdjęta to wtedy na prasie też da radę.. ważna sprawa oczyścić dokładnie i oszlifować otwór po starej tulei tak żeby poliuretan się nie uszkodził po wciśnięciu.. ale tu również bez problemów, dużo smaru, tuleja na miejscu i tył skończony.. Potem tylko montaż tylnego stabilizatora również z poli tulejami pod wymiar dobranymi (suwmiarką mierzone)
Potem przód tu już większe wyzwanie.. o ile górne wahacze puszczają tuleje bez większego trudu i poprostu dużo smaru i nakładasz nowe poli tuleje i z głowy.. to dolny wahacz ma te różne wynalazki przy tulejach, te metalowe mocowania, które trzeba ostrożnie i umięjętnie zdjąć, chwilami i ciąć ale tak by wszystko można było założyć ponownie przy poliuretanach.. ale również i tu obyło się bez żadnych problemów wszystkich podkładki mocowania, ograniczniki weszły z powrotem i tuleje poli siedziały jak trzeba (dużo smaru oczywiście), ostatnim wyzwaniem jest tuleja która jest przy swożniu dolnego wahacza bo jej nie da się wyjąć ani wykręcić.. trzeba niestety ją palnikiem grzać tak długo aż pozwoli się wypchnąć gorąca na prasie lub wyciskaczem, i tu ważna uwaga obok jest swożeń.. więc niby trzeba ostro grzać ale jednocześnie osłonić go tak żeby smar się nie ulotnił lub żeby gumowa osłonka swożnia nie poszła z dymem.. ale i tu obeszło się bez problemów nowa tuleja wchodzi tam bez trudu, dużo smaru i przy tej tulei jeszcze trzeba pamiętać przy montażu wahacza w te "widełki" amortyzatora żeby przy wsuwaniu jej jakoś nie odkształcić tylko żeby dobrze przylegała do powierzchni, pełną powierzchnią a nie jakaś odgięta.. i potem tylko tuleje na przedni stabilizatora i koniec z przodem..
uff :P mam nadzieję że jest to w miarę czytelne i zrozumiałe..
Koszt samego tyłu żółtego to ok 450zł.
a ja zadam proste pytanie.
Po za tym, że samochód zrobił się trochę bardziej sztywny na poliuteranie. Coś jeszcze to dało z tyłu ?
Moim zdaniem nie warto inwestować takiej kasy na tył jeżeli nie jest to samochód do weekendowych zabaw na torze.
Seryjne tylne zawieszenie wytrzymuje ponad 200 tys km
btw strongflex nie robi tulei do drążka tylnego wzdłużnego ?
Drążek wzdłużny im wysłałem ale mają problem jak zrobić tego "cukierka" tak aby jego żywotność była na odpowiednim poziomie.. Także już jakiś czas kombinują.. Powerflex nigdy nie wprowadził tulei do tego drążka, myślę że jeśli strong flex wprowadzi to to jeszcze potrwa..
A co do samych tulei na tył, czerwonych to komplet kosztuje 386zł z tego co widzę a czerwone są jak pisałem lepszym zamiennikiem gum a nie na tor czy trackday.. Jakości poli powinno się je porównywać tylko i wyłącznie z oryginalnymi gumami z wahaczy, nie zamiennikami.. To jak zobaczymy cene oryginalnych wahaczy to wychodzi że nawet zestaw na tył się opłaca..
A przecież nikt na ulice żółtego kupować nie musi.. ja kupiłem ponieważ byłem pewien że beton gwint obniży żywotność fabrycznych gum.. i mojego wyboru nie żałuję..
Moja opinia, polecam w 100%, na ulice czerwony, do gwintu żółty..
moze i 200 tys ale nie po naszych drogach , ja akutalnie mam 96 tys i jedna tulejka juz puka . Koszt 8 tulejek na 4 wachacze poprzeczne wychodzi tyle co 4 nowe wachacze sredniej jakosci , ja mam u siebie sprezyny eibacha - 30/40 i tristary na 45 oponie wiec i tak jest sztywno juz mysle nad zoltymi poli
To do Twojego zestawu to przygotuj się że zrobi się naprawdę sztywno jak założysz żółte ;) ale to już musi być Twoja indywidualna decyzja.. Gość ze strongflexa mnie na początku przekonywał żebym wziął czerwone.. ale ja mu mówiłem że wiem czego chce.. byłem pewien.. i dostałem to na co liczyłem..
Najważniejsze to odpowiedni montaż, ostrożnie, z głową, nic na siłę, żadnej spawarki.. i wszystko musi pasować..
i na tylnich wahaczach zrób sobie kreski co do zbieżności, geometrii żebyś nie musiał aż tyle ustawiać potem..
zbieznosc to akurat sie nie boje bo znajomy na stacji diagnostycznej ustawi mi za darmo wiec bez obawy :) no komfortu w niej to nie ma takze na komfort juz nie stawiam wole przyczepnosc w zakretach ;)
No to jak tak to czekam na relacje z Twojej strony jakie będą odczucia od razu po montażu :P
Możesz strzelić za moje wypociny wyżej Podziękowanie za posta :D o ile pomogłem oczywiście ;)
Pomogłes :) ale neistety na relacje trzeba bedzie poczkeac do wiosny albo przynajmniej jak snieg stopnieje i jakis grosz sie zaoszczedzi :) szkoda ze strongflex nie wymyslił tulejek do wachaczy wleczonych
No ja im wahacz wysłałem od siebie.. ale to nie jest taka prosta sprawa.. zauważ że do tego wahacza ani Powerflex nie wymyślił tulei.. ani nawet gumowych zamienników nie widziałem.. Także może kiedyś z tego wahacza ode mnie coś wymyślą..
Nawet podsuwałem im pare pomysłów jak to ogarnąć.. ale każdy z moich pomysłów powodował że koszty zrobienia sztuki takiej tulei są zbyt wysokie by to sprzedawać.. powiedział że za koszt dwóch takich wahaczy od nich kupiłbym sobie ze 4 nowe komplety w ASO :D
Witam
Zbliżam się po woli do wymiany tylnego zawieszenia na poliuretan i zastanawia mnie jak montuje się tuleje stabilizatora tylnego, gdyż na zdjęciach widać że jest ona w całości, więc przecina się ją czy już oryginalnie jest przecięta by zamontować?
jest rozcięta
ok dzięki
a jeśli chodzi o tylne wzdłużne to chyba jakaś pomyłka się wkradła w ten opis
no chyba że do 147 są inne jak do 156
http://www.inter-rally.pl/product-po...47-00-05-.html
to chodzi o tą co jest w zwrotnicy- jest połączona ze wzdłużnym, dlatego tak to nazwali
aha no to dzięki
a nie wiesz czy to pasuje do 156 bo w opisie tylko 147?
masz poniżej tam napisane :P
zawieszenia są identyczne
ja bym tego nie kupował bo 200 to trochę więcej niż 40 (cena dwóch oryginałów)
sam przymierzam się do zakupu strongflexa, bo jest tanio- razem z dwoma wleczonymi (ori) i dwoma tulejkami zwrotnicy(też ori) wychodzi mniej niż za same PU powerflexa...
no właśnie też mam plan tak zrobić
dwa wzdłużne trw coś koło 200 za szt
na poprzeczne dać czerwone strongflexa
plus te tulejki zwrotnicy albo ori gumowe albo poliuretan strongflex bo kolega wheelerwasp02 pisał że może wyjśc około 50zł za komplet
i do tego nowe amorki do sportpacka chyba bilstein b6 (nad tym się jeszcze zastanawiam gdyż z przodu mam b4, a wymieniane były z15kkm temu i troszkę kaski szkoda w nowe amorki)
W sumie ogólnie mi się marzy gwint ;) z regulacją twardości
ja nie będę kombinował
wzdłużne będą ori, więc tulejki zwrotnicy (które z nimi współpracują) też dam ori
i też raczej czerwone PU do poprzecznych...
a kiedyś tam obniżenie ze 30 i dobre amory...
aha
rz w "maży" :P
heheh dzięki te ż i rz to czasami z szybkości
a masz może już jakieś pu u Siebie w aucie? na normalnym zawieszeniu ?
mam w przednich górnych czerwone...
ale po kilkunastu tysiącach sworznie już mówią papa :P
więc wpadną ori...
Panowie sprawa jest taka, że mam luzy na gumach tylnego zawieszenia. Dla przykładu podam gumę drążka stabilizatora tylnego z takim luzem, że można popatrzeć jak przez dziurkę od klucza.
Przymierzam się do wymiany tyłu i mam na oku http://allegro.pl/alfa-romeo-147-156...143513212.html czyli komplet StrongFlex (czerwone).
Z tego co się orientuję to mam Nivomata z tyłu i pytanie - ma ktoś takie coś u siebie i czy może napisać jak się sprawuje?\
Dzięki za info.
Dostępna jest guma o średnicy 13mm na tylny stabilizator? Drążek mam trochę wytarty i na 14mm jest luz.
u strong flex nie ma.. chyba że napiszesz maila i zamówisz to może Ci zrobią.. ale proponowałbym wymienić stabilizator skoro się wytarł.. nawet używany nie powinien być problemem za grosze + lakier proszkowy i będzie napewno 14mm albo nawet 14 z kawałkiem i będzie dobrze siedzieć guma/PU..
Napisałem maila do Strongflexa. Drążkowi nic nie dolega wiec chyba nie ma sensu kupowania następnego i bawienia się w regenerację. Na allegro można dostać gumy o średnicy 13mm wiec jeżeli ze Strongiem nie wyjdzie to takie kupię.
Tylko drążek o średnicy 13mm działa innaczej niż taki o średnicy 14mm.
Ja też bym wymienił.
Drążek zdemontowałem do malowania .Oczywiście najpierw pomierzyłem suwmiarką. Lewa strona trzyma wymiar a prawa ma kształt "elipsy" 13,4 na 13,9mm. Gumy zamówione w rozmiarze 13mm ale zwykłe. U Strongflexa jednak nie brałem choć była możliwość zrobienia na zamówienie. Poliuretany założę tylko na przedni.
Panowie zawieszenie tylne i przednie Wam pada przez nie odpowiednie opony oraz za duże ciśnienia w nich dotyczy to wszystkich aut zwłaszcza na polskich drogach . Opony mają swoje ciśnienia pracy nie patrzcie na ciśnienia podane przez producenta auta kupujcie kapcie zalecane przez producenta a zapomniecie co to zawieszenie. Twarda stara opona wybije szybko zawieszenie. Te od macpersona nie nadają się na wachacz Alfy .
Co do zawieszenie tył. Można już prawie całe zawieszenie złożyć w strongflexie. Mają już tulejkę tylnej zwrotnicy :) http://www.strongflex.eu/pl/alfa-rom...zwrotnicy.html
źle je projektują
Offtop, ale mam komplet żółtych na przednie zawieszenie 15% taniej niż na tej stronie, może nawet i troszeczkę taniej by poszły :) Jakby ktoś potrzebował to są na bazarze :P
oryginalna jest trochę wahliwa, a ta ani trochę :P
Mają ją od dobrych 3 lat ;) sam im wysłałem moją zwrotnicę i tulejkę ori z ASO na wzór.. po prostu trzeba było napisać maila że chcesz taką bo jakoś długo im się zeszło żeby na stronę to dodać..
Mają też mój wahacz wzdłużny.. również od 3 lat.. ale na niego jakoś sposobu znaleźć nie mogą.. (Jakieś wymówki mają ale po prostu nie mogą tego póki co ogarnąć) choć ja wciąż czekam..
A co do wahliwości.. hmm moja gumowa ori tulejka przed wymianą była tak wywalona że latało mi auto na boki :P z żółtym PU wszędzie przód, tył łącznie z tą tulejką zwrotnicy w ogóle nie lata.. i tak mi pasuje.. 3 lata przelatane - 80 000km zrobione i wszystko hula.. ostatnio rozebrałem na części pierwsze całe podwozie.. wszystkie tulejki jak nowe.. posmarowałem nowym smarem i jeździ dalej.. Także ja tam polecam :) (Jedynie tego jednego wahacz mi brak :()
a już zastępowanie "cukierka" pu to duży błąd :P
W przypadku serii na pewno się zgadzam.. ale w przypadku gdzie wszędzie indziej masz PU i to jest najsłabsze ogniwo które gdzieś ulega w zakręcie ostro jadąc PU powinno raczej pomóc..
Myślę że spróbuje pomóc strongflexowi wysyłając mu coś takiego na wzór bo ta fabryczna to jest rzeczywiście twardym orzechem do zgryzienia ale są już jakieś normalne gumowe cukierki to takie powinni już umieć przerobić na PU..
http://autowak.com.pl/start.asp?WCU=...AyMDg2MQ%3D%3D
i jazda jak na belce skrętnej...