Witam mam taki problem ze jak auto postoi i zmarźnie to gdy wciskam hamulec lub prawy kierunek to zapala mi się kontrolka przepalonej żarówki a wszystko jest sprawne świeci jak powinno.
Printable View
Witam mam taki problem ze jak auto postoi i zmarźnie to gdy wciskam hamulec lub prawy kierunek to zapala mi się kontrolka przepalonej żarówki a wszystko jest sprawne świeci jak powinno.
Może masz jakieś ledy założone w tych lampach?
Na którejś kostce masa nie styka. Sprawdź tą w tylnych światłach.
ledów napewno nie ma
sprawdź kostkę jak kolega mario podaje, miałem tak samo i dopiero po przeczyszczeniu kostek w tylnych lampach problem zniknął
a czy ta kontrolka bedzie swiecic przy spalonej pozycji ?
Wysyłane z mojego GT-I9070 za pomocą Tapatalk 2
będzie
mam spalona juz pare dni ta pozycje a zapalila mi sie dzis do piero ta kontrolka , no nic zobacze czy zgasnie jak wmienie zarowke , a halogeny sa powiazane bo dzis wlasnie mi sie spalil
piotr17 tylko mijania, drogowe i halogeny przód nie będą wskazywane przez kontrolkę spalonej żarówki.
jaboleq mijania + pozycje wtedy kontrolka będzie wskazywała spalenie żarówki.
no chyba,że w słowie mijania już zawierają się światła pozycyjne co miałoby jakiś sens :-)
Edit
Za duzo namieszalem i jednak do wywalenia moj post :p
ok dzieki , to u mnie pewnie przez ta spalona pozycje swieci,
Kontrolka jest od:
Pozycja
Tablica rej
Stop
P mgiel tyl
Awaria ukladu
Wszystko zależy, jak kto czyta. Jaboleq miał rację ale przecinek innych zmylił, choć on nie odpowiadał na pytanie czy mijania są "pod kontrolką". Niestety kontrolka nie pokazuje awarii mijania, drogowych i przeciwmgielnych. Inna sprawa, że piotr17 mógł by zastosować pytajnik i duże litery. Wiem, że to duży wysiłek w tych czasach ale często pomaga w lepszym zrozumieniu...
Przecież włączając światła mijania, włączasz pozycyjne... Jeśli "postojówka" jest spalona to zawsze wskaże wtedy błąd.
Belfer ma racje z tym pytajnikiem i dużymi literami, moj bląd bo faktycznie było by lepiej wszystkim zrozumieć. Pdzepraszam kolegów, :beer:
Awaria układu oświetlenia zewnętrznego. Zapewne wsadziłeś żarówki bez magistrali can bus :)
Darcio - tak
maniek - ar 156 z 98roku ( wg profilu )
no to maniuś - zgodnie z ustaleniami na "knajpie"
lecimy z tym CAN we 156 98 rok :-)
za co był odpowiedzialny itp
i uczymy się razem :-)
sedici - mamy już grubszą rozkminkę
za co odpowiada can we 156
bo po mojemu we 56 była tylko komunikacja wew. ( bez dostępu z kompa i kabla )
i nie było tam mowy o kontroli żarówek
no ale że pewny nie jestem to ruszam temat i szukamy dowodów
na "kanjpie" z mańkiem wymieniamy nasze zasoby wiedzy ( szybko nam poszło bo i obszerne nie są :-) )
no ale na knajpie nie każdy przeczyta
np - tych dwóch panów co to wspominali o can we 56 już zaprosiłem na pw do zabrania głosu i podania źródła swoich twierdzeń
http://www.forum.alfaholicy.org/166/..._canbus-3.html
maniuś - opowiadaj o tej serwisówce :-)
i gryziemy toto kurde bo mi spać nie da
Poczułem się wywołany do tablicy to i czas na odpowiedź.
W AR 156 Nie było szyny CAN dostępnej na zewnątrz podobnie jak w AR166. Występowała jedynie do komunikacji ECU - ASB/SS oraz ECU - ABS (ze wszelkimi pochodnymi).
I nic więcej.
Dodatkowo, nazywanie systemu kontroli oświetlenia zewnetrznego jako CANBUS, a już tymbardziej żrówek, jest mocnym nadużyciem, niestety przyjęło się jako nazwa potoczna.
Wszystkie te informacje można odnaleźć w almanachu zwanym ELearn, choć trzeba przyznać, że wymaga to kopania i samozaparcia.
A tak swoją droga ma ktoś jakiegoś nowszego ELearna do AR156, bo ten mój to jakiś taki jakby okrojony jest :(
Kontrola obwodu żarówek w 156 jest prosta i zamiast informacji z komputera mamy po prostu świecącą kontrolkę.
A opisywanie diodowych żarówek jako can-bus jest tak samo, jak jechać zatankować diesla na stacji benzynowej. Nazwy potoczne.
Warto dodać, że w żadnej wersji 156-ki czy przed czy po FL nie było komunikacji zewnętrznej z CAN-em.
Bocian - http://www.berlinasportivo.com/pages/wshop156.php