Mam problem z kontrola trakcji, ponieważ nie da sie jej wyłączyc i przez to prawdopodobnie jest slaby .wiecie cos na ten temat alfa 147 v8
Printable View
Mam problem z kontrola trakcji, ponieważ nie da sie jej wyłączyc i przez to prawdopodobnie jest slaby .wiecie cos na ten temat alfa 147 v8
nie da sie calkowicie, a jedynie czesciowo. jak chcesz cakliwcie ,zeby sprawdzic czy to to, to odlącz kabel ABS pod maska na kielichu albo pod tapicerka w bagazniku. wówczas sprawdzisz czy to ASR ja muli. po odlaczeniu pojawią sie bledy ABS i ASR na desce i nie bdzie ograniczenia. jak kable podlaczysz ponownie błędy same znikną.
ABS tez swieci, więc nie wiem co mu moze byc. a powiedz mi co to jest ten kielich?? bo nie za bardzo wiem
jak świeci to raczej nie działa
Od kiedy kontroli trakcji w 147 nie da się wyłączyć?
od zawszze nawet gdy ASR się świeci po naciśnięciu przycisku to przy mocnym ruszaniu i tak kontrolka miga i nie ma 100% mocy jest ona tylko mniej ograniczona testowalem to ostatnio bo miałem uszkodzony czujnik abs i raz działał a raz nie i gdy nie działał wcale to moc była pełna, gdy byl wyłączony asr to moc była w 70%.
Jeśli masz bład abs to asr wcale nie będzie działał.
Kielich to górne mocowanie amortyzatra pod maska .
Pierwsze słyszę. Te 147 z którymi miałem do czynienia bo wyłączeniu ASR przy zrywaniu przyczepności nigdy nic nie miga żadna kontrolka i można piłować do spodu nic nie ogranicza mocy.
Skoro ABS świeci to ASR nie ma prawa działać dobrze. Najpierw trzeba by podpiąć pod komputer bo skąd my mamy wiedzieć, czy np któryś czujnik nie jest uszkodzony lub odłączony? Poza tym wyłączenie ASR powinno skutkować całkowitą dezaktywacją. W każdej ze 156 i 147, którymi jeździłem tak było i również instrukcja tak mówi.
Otóż tak jest jak kolega Belfer pisze nie było takich modeli, żeby wyłącznik ASR OFF nie dezaktywował w 100% kontroli trakcji.
to chyba mam jakis specjalny model bo na śniegu jak wyłącze AST ro kontrolka sie zapala na desce i faktzycznie mieli kołami a do tego kontrolga zaczyna migać ale nie mieli na max .... jest wyraźna róznica ale pełen brak kontroli był gdy przegryzło mi kabel od czujnika abs na przodzie .. więc nie mówcie co jest w instrukcji albo jak teoreycznie ma być bo praktycznie jest inaczej
Teoretycznie w tym przypadku to znaczy prawidłowo! Poczytaj instrukcję i zobaczysz, że Twoja działa źle. Poza tym Twój opis bardziej podchodzi pod działanie systemu VDC, który też przyhamowuje odpowiednie koła lub ujmuje gazu w celu wyprostowania/ustawienia auta. Wystarczy, że masz lekko przestawioną zbieżność kół lub kierownicę i mogą takie objawy występować.
mam ustawioną teraz idealnie i nie mam vdc mam system TC/ASR i działało do zawsze tak samo:
miga przy zerwaniu i przychamowuje
przy wyłączonej świeci cały czas i zaczyna migać przy zerwaniu przy większym buksowaniu lekko działa
przy awari ABS lub celowym odłączeniu ABS jest całkowity brak kontroli
To chyba tylko Twoja tak ma. Może masz coś w niej nie tak, ew. coś nadaję się do naprawy. Bo we wszystkich 147 ASR odłącza się w 100%.
kiler_911 może twoja alfa nie ma (VDC)
ASR a kontrola trakcji VDC to dwie inne bajki. ASR jest odwrotnością ABS-u. Funkcja ASR to zabezpieczanie przed poślizgiem kół napędzanych:
- przy ruszaniu,
- przy pokonywaniu wzniesienia,
- przy przyspieszaniu na zakręcie.
ASR nie ma nic wspólnego ze stabilizowaniem toru pojazdu.
W 147 ASR można wyłączyc przy czym świeci się kontrolka na desce. Jednak alfy wyposażone dodatkowo w system VDC(stabilizacja toru pojazdu i kontrola poślizgu poprzecznego), tego systemu nie pozbędą się wciśniętym guzikiem ASR OFF..
Łatwo można sprawdzic teraz na zaśnieżonym parkingu, jeżeli jest VDC to bokiem nie pojeździmy.
Ale o czym Ty piszesz? Nie na temat. A VDC to nie kontrola trakcji jeśli już chodzi o ścisłość tylko stabilizacja toru jazdy (ESP). VDC się nie wyłącza bo nie ma takiej możliwości tak "normalnie", natomiast ASR się wyłącza i koniec.
- - - Updated - - -
Znów piszą ludzie, chcący pomóc ale swoimi teoriami mieszają tylko innym w głowach. Ile razy jeszcze będzie trzeba powtórzyć na forum, że ASR jest właśnie kontrolą trakcji/przyczepności a VDC to system stabilizacji pojazdu?! Nikt tutaj nie pisał, że ASR stabilizuje pojazd. Pisałem wyraźnie, że VDC też ingeruje podobnie, jak ASR bo albo ujmuje gazu (to tak w uproszczeniu) albo przyhamowuje odpowiednie koło/koła. Więc jeśli ktoś jedzie prosto i zaczną koła buksować to po pewnym czasie auto trochę będzie jechało bokiem i wtedy własnie zaczyna ingerować VDC. Zresztą ASR zazwyczaj jest tak skonfigurowany, że działa do 40-50km/h a VDC cały czas i w żadnej 147/156 nie był wyłączalny.
zapraszam na jazde to zobaczycie :)
Naprawisz auto i zaczną Ci prawidłowo funkcjonować systemy to zobaczysz :)
Trochę nie rozumiem - chcesz komuś pokazać, że u Ciebie te systemy nie działają prawidłowo? Nie ma to zbyt wielkiego sensu.
Z kolei co się tyczy posiadania systemu VDC to chyba wszystkie 147 go miały co wynikałoby z konfiguratora, którego ostatnio znalazłem na jednej ze stron szukając informacji własnie o VDC (pojawiał się jako standard w każdej opcji wyposażenia).
ja nie mam VDC,
a u mnie po wciśnięciu przycisku ASR OFF wyłącz się on w 100%. Nic nie ogranicza mocy, nic nie przyhamowuje kół. Można palić gumę
i tak jest prawidłowo. jak jest inaczej tzn, że coś jest nie tak
gadał dziad do obrazu ... a obraz.. ani razu
Teraz szukałem tamtego katalogu ale nie mogę znaleźć - znalazłem za to inny w/g którego VDC był standardem tylko z silnikami 2.0 TS, natomiast opcją w każdej opcji wyposażenia poza wrsjami z silnikami 1.6TS 105KM .
http://www.forum.alfaholicy.org/imag...012/12/106.jpghttp://www.forum.alfaholicy.org/imag...012/12/107.jpghttp://www.forum.alfaholicy.org/imag...012/12/108.jpghttp://www.forum.alfaholicy.org/imag...012/12/109.jpg
jak masz ikonke strzaleczk z trójkácikiem to masz vdc jak tylko kóøka z kamyczkami to tylko ASR i bylo kilka nawet FES mowi o TC+ASR ASR VDC....
Na 150% nie wszystkie miały VDC.
Zgoda. można sprawdzić, zerkają na tunel środkowy (między nogami kierowcy a pasażera) - pod przełącznikami klimatyzacji itd. Po odczepieniu tapicerki będzie widać centralkę (albo jej brak - jak u mnie, niestety :( - to jest podobno czujnik przyspieszenia bocznego, czy jakoś tak to się nazywa...
- - - Updated - - -
Tak samo podobno nie wszystkie miały tę kontrolkę z trójkątem. Podobno w niektórych modelach z VDC działanie systemu jest sygnalizowane właśnie przez kontrolkę ASR (koło z kamyczkami).
Za centralką poduszek?
Czyli to:
http://www.forum.alfaholicy.org/atta...kalizacjaj.jpg
Tak. Zazdroszczę Ci. U mnie pusto (no chyba, że to nie Twoje zdjęcie ;)
Zdjęcia akurat wstawiał bubu321 w innym temacie. U siebie nie zwracałem uwagi gdy wymontowywałem centralkę AirBag ale u mnie system VDC raczej jest bo przy słabym akumulatorze rzuciło mi błędem VDC oraz ostatnio poczułem jego działanie więc powinien być ;)
A masz tę kontrolkę? poza tym możesz sprawdzić podpinając komputer (sprawdzając wersję ASR itd.)
Muszę jutro (a w zasadzie to dziś) sprawdzić.
na wyświetlaczu można sprawdzić przy zapłonie ..... ASR ma kółko z kayczkami z boku VDC strzałeczke z trójkątem tak sie znacie ...
A co z modelami, które mają VDC a nie mają tej kontrolki z trójkątem? Bo podobno takie też były...
Jest kilka metod sprawdzenie czy jest VDC: otwórzyć maske silnika zlokalizować pąpe ABS(za akumlatorem) na obudowie powinno być napisane Bosch ESP- jeżeli brak napisu to jest tylko ASR, można jeszcze sprawdzic przy ruszaniu: deptąć mocno jesli zaświeci sie trójkąt z kółkiem to znaczy, że jest VDC, jesli zaswieci sie kontrolka koła samochodu na drodze to znaczy ze jest sam ASR, można też zaciągnąć ręczny na śniegu i jak prostuje auto z kontrolką trójkąt z kółkiem to też jest VDC.
Sami znawcy na forum fest. Lux jest :)
kontrolka wyznacznikiem wersji...a jak komuś wysrał się jakiś system i nie działa i ktoś sobie wyciągnął żarówkę czy tam diodę kontrolki to co?
Witam.
Jak już ktoś wcześniej zauważył to każdy 2.0 ts w 147 miał system VDS w innych pojemnościach silników też się zdarzało ale to była opcja albo pomyłka przy montażu. ePer nie jest 100% pewnym źródłem wyposarzenia, najlepiej sprawdzić organoleptycznie czy znajduje się sterownik w tunelu. ASR można wyłączyć, ale system wspomagania jest zawsze aktywny. Owszem na asfalcie bez ASR nawet moim selespeedem pale gume jak złoto, ale niech ktoś sprawdzi teraz jak jest 15 cm śniegu na jezdni. Muszę kiedyś wyjąć beziecznik zobaczę jak hula, ale nie narzekam na jego pracę nieżle pomaga oczywiście z wył ASR-em :)a i bokiem też się da jechać. Jak posklecałem moją Alfę do kupy to pierwszy błąd jaki miałem to ABS/VDC podstawa w Alfie to 10000000% sprawny akumulator. Pozdrawiam
aaa i jeszcze jedno przy VDS-ie każdy luz zawieszenia tył jak i przód, a w szczególności wy.......a przekładnia bądz geometria i różny rozmiar ogumienia na osiach, będzie powodować częste mryganie na śliskim. :thrasher::thrasher::thrasher:
Ja za to mam inaczej (silnik 2.0 TS), bo sam nie wiem czy ten system działa czy nie...
Za każdym razem gdy odpalam to pojawia mi się: VDC i ABS system failure, a gdy chcę wyłączyć ASR to jakby przycisk nie zareagował - dioda się nie świeci.
Czasem się zdarzało że wyświetliło mi się na komputerze podczas jazdy: "ASR ON" - to oznacza że ASR działa czy tylko mi się tak wydaje?