No i zamówiłem te cudo za 289zł , w tygodniu powinno do mnie dotrzeć, oczywiście podzielę się wrażeniami. Ale może Wy macie z tymi magicznymi pudełkami doświadczenia?
Printable View
No i zamówiłem te cudo za 289zł , w tygodniu powinno do mnie dotrzeć, oczywiście podzielę się wrażeniami. Ale może Wy macie z tymi magicznymi pudełkami doświadczenia?
Tak. Box to zlo.
Wysyłane z mojego GT-I9100 za pomocą Tapatalk 2
Pokaż wykres przed i po boxie oraz spostrzeżenia po używaniu boxa conajmniej 40tkm....., ja wiem że najłatwiej trzymać się stereotypów i twierdzić że box to zło, najlepsze są tdi tylko akurat 2.0tdi świetnie łamie ten stereotyp.
Powiem tak tym samochodem zrobię jeszcze może z 20tkm ale pewnie mniej. Nie będe inwestować w soft i hamownie, bo nie będe nabywcy przyszłemu prezentu robić, tymbardziej ten silnik nie jest zbyt rozwojowy ..... ,
ja bym w box nie inwestował, bo szkoda kasy, tym bardziej ze nie chcesz sprawdzić na hamowni czy to cos działa, Beda to tylko twoje indywidualne odczucia.
ale faktycznie JTD 105 cf2 wyciagniesz ok 125/130 km - kiedys cinek o tym mówił.
no dlatego mówię ,że szatana z niego nie zrobi nawet softem , a z ciekawości sobie sprawdzę tego boxa.. na hamownie daleko i czasu niema i też kasa.... a jak będzie lipa to pójdzie na allegro za pół ceny i tyle... najwyżej opiszę tu że nic nie daje i ktoś inny nie wyrzuci pieniędzy w błoto
To nie taniej wyjdzie w internecie poszukac jakiegos testu tych boxow. Zreszta jezeli byloby to dobre rozwiazanie to nikt nie wydawalby pieniedzy na profesjonalny chip tunning
W którymś autoswiecie był artykuł o boxie w JTD CF2 105KM.
Silnik się przegrzewał przy fest bucie, był przyrost mocy, ale nie płynny, krzywe moci i momentu wyglądały jak pasmo górskie w beskidach.
Nie w tym rzecz że box to zło.Chodzi o to że tanie badziewia to tylko g...a oszukujące czujniki,które więcej szkodzą niż dają przyrostu mocy( o ile w ogóle dają przyrost)Auto Swiat nie jest autorytetem w kompletnie niczym.Np tej firmy są całkiem nie złe http://vtech.pl/katalog/chip-tuning-Alfa-Romeo-145
Ludzie naprawde szkoda kasy na to. Mialem wiem co mowie. Dozbierac jechac zrobic program. Ceny spadly, wystarczy dobrze poszukac.
Wysyłane z mojego GT-I9100 za pomocą Tapatalk 2
Ja kupiłem Alfe z takim jakimś Power Boxem, i natychmiast usunąłem jak do domu dojechałem. Żadnego spadku mocy też nie odczułem :)
no i wieczorem podłączyłem, wzrost dynamiki jakiś tam jest szczególnie na wysokich obrotach powyżej 3tyś.... poza tym nic niepokojącego się nie dzieje, jest jeszcze możliwość regulacji jutro to jeszczę potencjonometrem podkręce i zobacze jakie wrażenia
No właśnie, potencjometr... Box, nawet jeśli jest z V-techa, V-powera, g-unit'u, albo z Platformy obywatelskiej, zawsze będzie Boxem, czyli jednostką manipulującą wskazaniami czujników, albo podnoszącą ciśnienie na Rail'u "na pałę".
I zawsze będzie rozwiązaniem druciarskim, nie ważne czy kosztuje 300, 100, czy 1500 zł.
Tuning || oszczędności.
Jeśli chcesz mieć więcej mocy - wybierz się na strojenie.
Jeśli chcesz mieć poczucie, że masz wiecej mocy obciążając silnik w niewłaściwy sposób - śmiało wkładaj boxa i śmigaj, wypal sobie dziure w tłoku, albo zarżnij pompe wysokiego ciśnienia, będziesz miał na co wydać pięciokrotność "zaoszczedzonych" na swoim "tuningu" pieniędzy.
Wiecie ja rozumiem , że swoich trzeba bronić, ale tak sobie myślę, akurat mój silnik nigdy nie puszczał czarnych bąków, teraz znajomy za mną jechał i mówił że nadal czysto i niema czarnego dymu wcale, oznaczało by to że dawka paliwa nie jest zbyt duża w stosunku do powietrza , wtryski nie leją by wypalić dziurę w tłoku, turbo jest sterowane mechanicznie, nie dmucha mocniej . Wzrost dynamiki dość wyraźny , może gdyby ktoś potencjonometr na Max odkręcił było by inaczej...... Tunerzy też na naszych silnikach się uczą , gotowce wgrywają.. również mogą silnik uwalić.. a cenią się często 3x drożej.
No ale w tym sztuka żeby gotowca wrzucić i dobrze za to zkroić...... udając wielkiego tunera
Inaczej - kupuje boxa za 280 który jeśli chodzi o wartość podzespołów kosztuje 60zł , cwaniak ma 210zł zarobku , jade na chip płace 800 zł za gotowca niewiadomo jakiego w sumie , wgranego interfejsem za 100zł , cwaniak przycina 700zł i jeszcze jego mądrości mam wysłuchiwać, wiadomo dobre strojenie jest najlepsze u solidnego obeznanego w silnikach, z doświadczeniem w temacie gościa który sam zmodyfikuje mapy...... ale ja takiego w okolicy nie mam........
Kolega ma w Mazdzie 6 2.0 diesla taki box tuning tylko robiony w holandi i jest naprawdę duża różnica jest czuć większą moc po włączeniu go naprawdę fajny jest efekt.
Przelatał na tym już ponad 60k i jest spoko nic z silnikiem sie nie dzieje i z resztą podzespołów
Jest możliwość założenia chipa do alfy 146 1.9Td 98r która nie ma komputera??
niestety nie , te powerboxy podpina się pod czujnik ciśnienia na listwie cr, u ciebie jedynie mechaniczne podniesienie ciśnienia doładowania i zwiększenie dawki paliwa , szczegóły znajdziesz na forum.lanciapolska.org ktoś tam chyba na przykładzie dedry z tym silnikiem opisywał co i jak
a tak btw w dziale nasze belle wrzuciłem filmik jak wóz przyspiesza mi teraz z powerboxem, po 6tkm stwierdzam że narazie nic złego się nie dzieje, dalej alfa mi wogóle nie dymi nawet przy butowaniu, co mnie dziwi osobiście...
no i zdupczyłeś sprawę po całości , choć będziesz się teraz bronił że nie ;
za niecałą stówkę miałbyś galetto , szukasz mapy w dziale tuning na forum na swoje edc15 , i wgrywasz sprawdzoną mapkę (np na 130KM) , możesz mieć egr off , co ważne , masz pewność co do programu , bo koledzy sprawdzą i powiedzą czy jest OK ,
dałeś ciała