serdecznie witam alfaholików,mam pytanie czy istnieje program diagnostyczny w wersji demo.dzięki któremu za pomocą interfejsu elm skasuję poduszkę..?
Printable View
serdecznie witam alfaholików,mam pytanie czy istnieje program diagnostyczny w wersji demo.dzięki któremu za pomocą interfejsu elm skasuję poduszkę..?
Po co Demo jak można mieć pełną wersję wystarczy dobrze poszukać.
mam fiatecuscan wyszukuje mi iterfejs i komunikat jest ok i powinien połączyć się,ale przekroczono limit czasu,nie wiem wygląda na to że czegoś mi brakuje,nie łączy sie dalej.jeśli możesz pomóc to proszę.
Daj maila
skoro powstał tutaj wątek na temat interfejsu diagnostycznego to spytam czy instalował ktoś interfejs Viakena na Windows 8, bo właśnie próbuje to zrobić, ale wychodzi na to że sterownik od Windowsa 7 nie pasuje.
no to by trza dopytać o ster. do 8
- - - Updated - - -
bo na stronce viakena są tylko max do 7
właśnie patrzyłem na ich stronce i tak jak mówisz nie ma sterowników do Win8, napisałem do nich maila zobaczymy co odpiszą. Nie widzi mi się przeinstalowywać systemu, a FES jest mi potrzebny bo w środę jadę oglądać Alfę dla brata.
za "nowy" sys żeby wszyscy tak od razu mieli ster. i tyle
dopytaj się najpierw czy Ci pozwolą podłączyć FESa. Bo jak ja szukałem to nie każdy się godził na taką operację, bo niby ktoś miał przykre doświadczenia z przeszłości, że ktoś się podłączył jakimś demo programem i nagle zaczęło wyrzucać błędy. Mówię tylko jak sprzedawcy się tłumaczyli.
brat pytał podczas rozmowy telefonicznej i usłyszał że nie będzie problemu.
Co do instalacji interfejsu na Windows 8 dostałem taką odpowiedź od Viakena:
"Witam,
sterowniki pasują do Windows 8.
Aby je zainstalować należy w Windows 8 wyłączyć wymuszanie podpisu sterowników"
- - - Updated - - -
Mogę potwierdzić że sposób ten działa, po wyłączeniu wymuszania podpisu sterowników udało mi się wszystko elegancko zainstalować.
Niżej opisuję jak można wyłączyć wymuszanie podpisu sterowników w Windows 8, na pewno komuś się to przyda.
1. Wciskamy klawisz Windows + R
2. Wpisujemy shutdown.exe /r /o /f /t 00
3. Kliknij przycisk OK
4. System uruchomi się ponownie
5. Wybierz Rozwiąż problemy
6. Wybierz Opcje zaawansowane
7. Wybierz Ustawienia uruchamiania
8. Kliknij przycisk Uruchom ponowie
9. System uruchomi się ponownie do „Advanced Boot Options"
10. Wybieramy opcję Wyłącz wymuszanie podpisów sterowników poprzez naciśniecie klawisza 7
12. Komputer uruchomi się ponownie i możemy już instalować sterowniki które nie mają podpisu.
i tu Cię zaskoczę bo komis, ale jak będzie to okaże się na miejscu
u mnie FES hula na elm327
Bocian kupowałeś ten od Viakena czarny??
tak - elm od viakena - działa
czarna "buda" , pomarańczowo niebieska etykieta , chyba 1.4 jak dobrze pamiętam
Viaken ma obecnie Elm327 tylko w wersji v2 - nowość. Czy ktoś już przetestował i korzysta?? Jeśli tak to proszę o opinie.
http://viaken.pl/pl/diagnoza-fiat/no...scan-2013.html
Mam pytanie.
Kupiłem własnie ten czarny elm od Viakena.
Czy trzeba go instalować od nowa?? Czy wystarczy go podłączyć zamiast niebieskiego od viakena??
Czy moze trzeba odinstalować niebieski i zainstalować czarny??
najszybciej to sprawdzisz jak podłączysz i zobaczysz sam czy hula czy nie
nie mam pojęcia czy sterowniki są te same
Zainstaluj mu sterowniki i daj znać czy ten ELM327 v2.0 hula jak należy bo też się do niego przymierzam.
Mam czarny od viakena elm 1.4.
Na jednym laptopie mam windowsa 7 i działa mi tam FES i niebieski kabel z przełącznikiem.
Po podłączeniu czarnego ELM wykryło go i samo zainstalowało sterownik.
Po ustawieniach portów udało mi sie połączyć z AR 166 2,4 FL.
Trzeba tylko pobawić ustawieniami prędkości.
Zobaczę co wyskoczy po podłączeniu do innego laptopa z XP
- ten nowy ELM 327 wersja 2.0 pracuje chyba na 115 000 a nie na 38400.
Kupiłem go dzisiaj + adapter typ 1, będzie przy nim instrukcja jak co skonfigurowac i ustawić, zatem dam znać kiedy dotrze do mnie.
No i dotarł dziś. Zainstalowałem stery, skonfigurowałem jak mi obsługa Viakena poleciła i połączyłem się z ECU przy pierwszej próbie.
Poprzeglądałem sobie wszystko co możliwe, odczytałem i skasowałem stary błąd EGRu (wyczyściłem go ostatnio) oraz ustawiłem i zresetowałem dystans do kolejnego serwisu. MultIEcuScan 1.2R rozpoznaje automatycznie ten interfejs jako OBDlink 38400/115200. Ja prędkość zmniejszyłem na 38400 OBDlink i tak się połączyłem. Prędkość portu USB odczyt i transmisja 4096 , latencja 16ms, win7 64bit.
A no i płyta ze sterownikami rozsypała się w transporcie, dostałem wszystko na mail dosłownie 2 minuty po telefonie do Viaken.
http://viaken.pl/pl/diagnoza-fiat/no...scan-2013.html
witam , jak mozesz to mi tez podeslij:)
mk_1980@interia.pl
A może coś takiego pomoże ? Pozdrawiam !!!
Jaki program diagnostyczny z mozliwością ingerencji w parametry pójdzie poprzez Interfejs FIAT ECU SCAN USB we wtyku OBD2 (niebieski kabel VAG-KKL od Viakena) ?
Od kilku dni mam Multiecuscan 1.0 Registered oraz Multiplexed ,ale Multiplexed wymaga połączenia poprzez CANtieCAR.Jak do tej pory zauważyłem to ten Multiecuscan wersja Registered jest programem typowo diagnostycznym bez jakiejkolwiek ingerencji w parametry poza kasowaniem błędów.
Szukam bardziej swobodnego programu który pozwoli ingerować w stan licznika ,obroty,mieszankę,a nawet kodowanie kluczyka jeśli jest to możliwe.Zdaje sobie sprawę ,że ten kabel co posiadam to tani kicz który mocno ograniczy moje działania ,ale chciałbym wiedzieć czy jest jakiś inny program diagnostyczny który pozwoli mi działać na tym kablu VAG-KKL i co maksymalnie mogę na tym kablu ustawiać,kasować..
nie zmieniajmy tematu bo temat jest o programie i kablu elm 327 kupiłem ten badziew kit szajs on tylko wykrywa błędy i tyle na jego pracy zapomnijcie żeby nim skasować poduszkę albo cokolwiek zmienić w autku bubel próbowałem na prog. fiatecuscan ful wersji i nic pomóżcie czy mam inny kabel kupić jeśli tak to jaki i czy inny program ? jeśli tak to jaki ?
a i mam pytanie co myślicie o tym do alfy romeo 147?
http://allegro.pl/pokrowce-na-siedze...007485378.html
ok zakładam nowy post
Posypał mi sie laptok z programami - mam ELM 327 i Kabelek VAGKKL+FIATECUSCAN oznaczenia na przełaczniku;7 3 1/9 12/13 - Może mi ktoś podesłać programy na te wtyki ; afi-alfa@wp.pl - Oddam dobry trunek na zlocie :)
- - - Updated - - -
aa i pytanko ma ktoś przejsciówke z obd 2 na 3 pin do ALFY - kupie
fes plus sterowniki poszlo, elm jak znajde to tez podesle:)
spoko, mam nadzieje ze pomoze, elm i kkl tez wyslalem
powodzenia
Bocian, bardzo Cie prosze wytłumacz mi jak debilowi jak sie połaczyc przez FES poprzez ELM327 1.4.
Belle mam 147 rok 2002r.
Chce skasowac inspekcje i sprawdzic bledy archiwalne.
W 156 mialem kabelek vag/kkl z przelacznikiem i chulalo to od strzała za kazdym razem, kasowal bledy i wszystko bylo latwe i proste - niestety interfejs sprzedałem wraz z autem.
Mam elm 327 ver 1.4 i pytanko czy da sie go podłaczyc przez fes, jezeli tak to pliss napisz mi krok po kroku jak to zrobic.
Windows mam 7 64 bitowy, po podpieciu kabla na USB znalazł go wyszukal w necie stery i go zainstalowal - i tak sie nie łaczy z autem, diody migaja i nic.
Skoro sterowniki zainstalowane prawidłowo lampki sie świecą to ustaw w FES port szeregowy.
nie wiem jak się tłumaczy debilowi
u mnie po prostu było tak :
sterowniki zainstalowane
kabel podłączony do autka
w FES i manadżerze urz porty te same ustawione i tyle
- - - Updated - - -
o ile wszystko dobrze pamiętam
Bocian, debilowi tłumaczy sie krok po kroku ;)
Zrobiłem tak jak piszesz, w przypadku KKL i FES sie sprawdziło.
W przypadku ELM - nie bangla.
Dobra dziala. Nie byl na porcie od 1-4