Czy ktos ma już jakies wieksze przebiegi i może cos powiedziec o wadach i zaletach tego silnika w 159 i Brera?
Printable View
Czy ktos ma już jakies wieksze przebiegi i może cos powiedziec o wadach i zaletach tego silnika w 159 i Brera?
często policyjne 159 stoją u Twardowskiego w Warszawie...czyli bezawaryjne na pewno nie są ;)
Grzdylu, ale wozy policyjne to raczej specyficzna grupa pojazdów traktowana raczej z buta niż z głową - taka specyfika pracy ;) Też jestem ciekaw czy ktoś ma większy przebieg w TBi i może się pochwalić.. Może KRS?
Dokładnie z policją to tak jak z wyscigówką:)
często używa się określenia 1.8 TBi dla silnika 1.75..
W policyjnych to pewnie pierwsze padają turbiny. Zresztą nic w tym dziwnego, bo trudno sobie wyobrazić za kierownicą policjanta który będzie delikatnie się obchodził z pedałem gazu na zimnym silniku, i który będzie chłodził turbinę na koniec jazdy.
Ciekawy natomiast jestem jakie inne usterki występują w tym silniku. Wprawdzie alfisti raczej nie użytkują Alfy w taki sposób jak policja, ale mielibyśmy jakiś pogląd na temat solidności TBi...
Co ty za bzdury pierniczysz. 1.75 to 1.75 a 1.8 to zwykły benzyniak 103kW i 175Nm. Ja was błagam nie bezczeście! :blink:
Podstawowy dokument jakim jest instrukcja obsługi wam to nawet wyjasni, polecam lekture, ciekawych rzeczy się z niej dowiecie. ;)
Załącznik 81130
Wyluzuj trochę, i się nie spinaj - zwłaszcza kiedy nie masz racji.
Czy ja napisałem, że w instrukcji nie ma 1.75 czy w eperze i ASO? Czytaj ze zrozumieniem.
A ponieważ miałem Alfę z silnikiem TBi, to mogę przytoczyć taką anegdotkę z ASO:
Ja: Jaka będzie cena filtrów do Brery z silnikiem 1.75 TBi?
ASO: Ale nie ma takiego silnika!
Ja: Jak to nie ma?
ASO: No niech pan zerknie...
I pokazuje mi na monitorze listę dostępnych silników:
http://img843.imageshack.us/img843/3500/silniki.jpg
Może ty widzisz tam silnik 1.75, ale uwierz mi - nie ma takiego ;)
Widze ze zrobiłem spore zamieszanie. Dla mnie TBi to TBi 1.8 czy 1.75 na to samo wychodzi jak ktos sie na tym zna.
A o 1.8 MPi to na kazdym forum Opla mozna poczytac :)
Alfisti wiedzą, że jest silnik 1.75 czy też 1750 TBi, gorzej ze zwyklejszymi posiadaczami auta z tym motorem, bo Alfa jest niekonsekwentna.
Ktoś kto nie zna za bardzo tematu, bierze instrukcję obsługi, podnosi maskę, i widzi silnik 1750 TBi. Idzie do sklepu motoryzacyjnego np. po filtry (pomijam już niekompetencję ASO), chce kupić do 1750 TBi, a nigdzie w katalogach nie ma żadnego 1.75, a nawet z TBi jest ciężko...
Koniec tematu ;)
Mocno niekonsekwentna. Jak już zaokrąglają pojemność do jednego miejsca po przecinku to powinni pisać 1.7 (1742 cm3) a nie 1.8. Ale chyba każdy średnio ogarnięty fan motoryzacji wie, że jak jest alfa 159 z TBi to nie jest to 1.8 140.
To jak jest z jego awaryjnością? Nikt, poza Policją, nie jeździ tymi silnikami?
To w sumie dotarłeś motor :)
Olej zmieniałeś co 5000 km/ raz w roku? ;)
Raczej nie powinno być, ale.... ;)