Masło pod korkiem wlewu oleju
Witam, pojawilo mi sie maselko pod korkiem, ponadto ubywa mi plynu chlodzacego (olej tez zjada ale to norma) od max do min w jakies 1000-2000km, auto jezdzi krotkie dystanse wiecznie niedogrzane (6-8km), staram sie co kilka dni przepalic je, czy to sa oznaki uszczelki pod glowica czy moze tylko zbieg okolicznosci i maslo wynika z krotkich tras a plyn gdzies ucieka?? Jakie sa orientacyjne ceny takiej przyjemnosci jak uszczelka i planowanie glowicy?
"Masełko" pod korkiem wlewu paliwa.
Jeśli masz tak cały czas (zima/wiosna/lato/jesień), a "masełka" przybywa to uszczelka pod głowicą, do tego piszesz że ubywa ci płynu chłodniczego.
Mnie także pojawia się to "masełko", jednak tylko zimą gdy poruszam się na krótkich dystansach, gdy temperatury są ujemne. Latem, jesienią czy wiosną nie mam tego problemu, tj. "masełko" nie występuje. Płynu nie ubywa. A jeździłem wcześniej także na krótkich odcinkach ca. 6 km.
P.S.
Zimą może pojawiać się ów maź pod korkiem oleju - wynika ona z kondensacji pary wodnej i występuje w sprawnych technicznie silnikach. Druga sprawa - jeśli ubytki płynu są znikome - tj. 100 ml na pół roku czy podobnie to płyn odparowuje po prostu, szczególnie latem (obieg nie jest hermetyczny), zimą - objętość cieczy (chłodziwa) zmniejsza się.