-
Wiatraki
Powiedzcie mi gdzie szukać przyczyny. Wczoraj pojechałem do znajomych, byłem u nich coś około 40 minut. Wychodzę, nie mam prądu... akumulator na zero. Akumulator ma 2 lata i nie sprawia problemów nawet przy -15. Wczoraj było +8. Otwieram klapę, a z silnika dochodzi taki... szum... jakby coś usiłowało się uruchomić. No nic, na szczęście mam w piwnicy zapasowy akumulator. Wsadzam go a tu ... od razu się wiatraki na chłodnicy włączyły. Wróciłem do domu, wyłączam silnik i nasłuchuję. Ale wiatraki po zgaszeniu silnika nie chodzą. Ok... dziś pojechałem znowu, zostawiłem auto na miejscu. Wszystko ok. Wracam pod dom, silnik ma z 60-70 C... wiatrak wieje jak szalony. Raczej oba wiatraki. Odłączyłem akumulator bo trzeciego zapasowego nie mam. Ale coś ewidentnie jest nie tak.... Chodzi o Alfa 146 z silnikiem BOXER 1.6.
-
Pewnie zwarł się włącznik termiczny chłodnicy.
-
A gdzie go szukać ?? Wymieniać, czyścić ??? Co z tym dziadem zrobić ?
-
Powinien być wkręcony w chłodnicę,łatwo znajdziesz idą do niego przewody elektryczne,jeśli jest uszkodzony to trzeba go wymienić.
- - - Updated - - -
Ale najpierw rozepnij przewody i sprawdż czy usterka zniknie.
- - - Updated - - -
Czyli czy wentylatory przestaną pracować.
-
Teraz zszedłen na dół, wpiąłem akumulator i jest ok. Czyli 15 minut mi wystarczyło. Może byc wina fakt iż płynu chlodniczego jest trochę za mało, (2 cm poniżej minimum) ?
-
Obserwuj co będzie się działo.
- - - Updated - - -
W czasie normalnej eksploatacji.
-
1 załącznik(i)
A co to jest to czerwone z zieloną wtyczką po prawej stronie akumulatora ? Bo wtedy gdy mi się rozładował po raz pierwszy to owe szumienie jakby z tego dochodziło...Załącznik 81578
-
Z tego co dobrze widzę to jest jakaś skrzyneczka z przekażnikami a to na zewnątrz to bezpiecznik.
- - - Updated - - -
Może tam dochodzi do jakiegoś zwarcia.
-
No właśnie.... Niby przekaźnik też może wydawać jakieś dziwne dzwięki... ale nie jestem na 100% pewien czy to z tego... nic, zobaczymy co będzie dalej. Na allegro znalazłem włącznik 33 PLN.... więc nie ma tragedii o ile nie będę musiał pół auta rozbierać bo ta chłodnica to tak nieźle wepchnięta.....
-
Nie musisz szukać na allegro może masz jakiś sklep motoryzacyjny,zamów przekażnik masz na nim na pewno numer zamontuj i będziesz pewien diagnozy.
-
No to wracam z tematem. Niestety akumultor znowu wyssany do zera. Zmieniam akumulator a tu wiatraki przy chłodnicy jak w odrzutowcu zasuwają (Na zewnątrz -5 a auto stoi 3 dni). Pojechałem do hurtowni po czujnik. Pan mówi, że w tym roczniku to są tylko 3 rodzaje. Jeden z 3 kabelkami, drugi bez kabelków ale na wtyczkę z dwoma kabelkami niebieski a trzeci też na wtyczkę z dwoma kabelkami ale zielony i chyba wtyczka nieco inna. Problem w tym, że mój jest z 3 kabelkami niebieski. Z kabelków idą dwie wtyczki. Jedna z dwoma a druga z pojedyńczym kablem. Chwilowo wypiąłem tą wtyczkę z dwoma bo zagotowanie mi nie grozi. Ale problem jest tego typu, że tych czujników z trzema kabelkami nie ma.... Co te cholery wymyśliły że im aż trzy kable od czujnika potrzebne ?!? Ma ktoś jakies namiary na sklep w którym można tego szukać ?? Bo w Krakowie już 4 hurtownie obdzwoniłem i kicha...
-
Numer z Epera masz tego czujnika?
- - - Updated - - -
1.850.610 eps orginał mógł mieć inny kolor.
- - - Updated - - -
To jest czujnik z kabelkami!
-
No już znalazłem choć nie najtańsza opcja. W Krakowskich hurtowniach większość ma wycofane z oferty, jedna może będzie miała za 64 zł ale to może to nie wiadomo czy na pewno. W necie wyszukałem i ceny od 84 do 112 zł (Valeo, FAE, Delphi i inne). Z tym, że co ciekawe, na niektórych pisze że są zamiennikami a na innych nie choć teoretycznie numery te same. Od tego zamieszania zadzwoniłem do Serwisu Autoryzowanego Alfy (wybudowali mi 500 metrów od domu !!!) i cena to 118 zł (sprawdzali po VIN-ie). Więc nie wiem czy się nie skuszę na ten Alfowy. Tylko na zamówienie, czas oczekiwania do 4 dni. VALEO 820315
FAE 38090
ERA 330205
FIAT 7576345
FIAT 7596228
DELPHI TMC1364
Alfa Romeo 60543482, 60593572, 60806748
Intermotor 50215
-
Kolego ale to jest również ten numer EPS-a który podałam Ci wyżej,widzę że nie chcesz zaufać kobiecie!
-
Nie chodzi że nie ufam tylko nie zatrybiłem. Ale to chyba to samo.
- - - Updated - - -
Dzięki... korzystając z Twojej propozycji znalazłem za 71 zł.... to już jest różnica :D