Witam tak jak w temacie. Mam potencjalnego kupca na aluski ale nie jestem pewny czy podpasują mu pod jego zaciski a nie chciał bym wprowadzić go w błąd. Dziekuje za odpowiedz
Printable View
Witam tak jak w temacie. Mam potencjalnego kupca na aluski ale nie jestem pewny czy podpasują mu pod jego zaciski a nie chciał bym wprowadzić go w błąd. Dziekuje za odpowiedz
było to przerabiane parę postów wcześniej. Nie, nie mieszczą się zaciski.
Orginalna fela z 2,4 I 2.0 TS nie ogarnie zacisków BREMBO. Te pod które wejdzie brembo maja w okolicy otwórów na sruby takie lekko widoczne wyprofilowane zagłębienie a w tych od 2,4 /TS jak widac na Twoim foto jest to płaskie.
Ja mam 3.0 V6 226KM i mam taka 16" felgę. Nic nie obciera. Ale fakt jest na styk.
te z fotki nie wejdą i nie mieszaj :P
masz albo te pod brembo albo dystanse
No ja też mam takie telefony pod brembo, tylko że z tego co koledzy wcześniej pisali były 2 typy tych telefonów. Pod brembo i nie pod brembo :).
Tak tylko ty masz te felgi pewnie z ET41 ktore wchodza na zaciski brembo te z ET bodajze 35 juz nie. Zreszta widac delikatna roznice pomiedzy tymi twoimi a tymi z pierwszego posta te pod brembo sa troche bardziej wypukłe. Sam ostatnio przerabialem temat jak szukalem felg pod zimówki i wlasnie probowalem te z ET 35 czy 38 i te z ET41 i tylko te 41 wchodza na zacisk brembo.
felgi 16 od 2.0 ts i 2.4 jtd przedliftowych nie wlezą pod zaciski brembo i nie ma co dalej polemizować.
Wiadomo że są dwa rodzaje fabrycznych 16". Jedne zwykłe i drugie do zacisków brembo. Ja osobiście z tym nigdy nie miałem kontaktu bo po prostu mam i miałem 17". Ale dzisiaj zadzwonił do mnie alfa.kris że on ma po lifcie z brembo i 16" z ET 36,5. Czyli jest odwrotnie niż wyczytałem na forum (i napisał m.in. Emek w tym temacie). Tj. ET 36,5 na brembo a ET41 do TSa i prze fl diesla. I to ma sens ponieważ im mniejsze ET tym więcej miejsca na zacisk. Nie mam tego jak sprawdzić ale na felgach alfa.krisa pisze wyraźnie :)
Hmm to ja juz jestem glupi w takim razie, przejrzalem tego maila od goscia co kupowalem felgi i on wyraznie podal mi rozmiar 166 7JX16 ET41. Z tym, ze teraz przegladajac ogloszenia na marktplaats sa tez felgi z takim samym ET41 tylko 6.5Jx16 i ludzie w ogloszeniu pisza wlasnie o wersji 2.4jtd 10v i 2.0 TS takze ja juz nie wiem dokladnie czym to sie rozni. W kazdym badz razie napewno sa 2 wersje felg 16 calowych. Wiecej juz nie mieszam ;)
Więc się zgadza z tym co piszę. ET 41 nie wchodzą na brembo. Musi być mniejsze ET.
Ponieważ przed sezonem letnim mam zamiar kupić na zapas tez felgę aluminiową
Zacząłem śledzić temat ,po sprawdzeniu organoleptycznym wnioski są następujące
- Posiadam felgi 6,5”Jx16H2 -36,5
- Numer katalogowy EPER to 60684681
Po konsultacjach telefonicznych z Markiem i sprawdzeniu na kalkulatorze ustawień ,można dojść do wniosków że taka sama felga ale z ET 41 przesunie się do środka samochodu o ok. 5 mm co może skutkować zaczepianiem felgi o zaciski hamulca
http://www.felgi.pl/narzedzia-do-fel...lator-et-felgi
ludzie nie mieszajcie poraz enty juz o tych felgach, był juz kiedys temat na kilka stron o tym samym, powinien byc w archiwum i tam juz wszystko bylo opisane...
te z mniejszym ET 6.5x16 nie wejdą, wchodza tylko te co mają et41 ktore miały dwa rodzaje szerokosci 6,5 i 7 cala
To jak jesteś taki mądry to wytłumacz jakim cudem ET36,5 wchodzi na brembo krisowi skoro twierdzisz że nie wejdą :P
moze ma dystanse??? maiłem et36.5 bo kupiłem przez pomyłke i musiałem sprzedać bo nie pasowały
Załącznik 82541
Sprawdzałem swoje koła. Mam brembo i ET 41
Gadałem z Krzyśkiem i nie ma dystansów. A raczej mnie nie okłamywał. Więc o co kaman? Większe ET to odsadzenie bliżej piasty, więc mniej miejsca na zaciski. Tak to wygląda logicznie. Ale tak jak pisałem. Ja nie miałem z tym kontaktu bo zawsze miałem 17". To jakim cudem Krzyśkowi wchodzi na brembo ET 36,5????
Kolego podepne sie pod temat Mam identyczne alusy 16 aktualnie na zimowkach i mam zaciski Bremo i Nic nie zaciera to sa orginalne Alfowskie 16 Bremo czy nie Bremo podchodza do kazdej Alfy 166
tak, ale mogą mieć różne ET dla tego samego modelu felgi.
No przecież im mniejsze ET tym felga odsuwa sie na zewnątrz, sam powyżej to potwierdziłeś.Cytat:
To jakim cudem Krzyśkowi wchodzi na brembo ET 36,5????
Sprawdźcie czy felgi pod brembo nie są zawsze 7".
słuchaj ja w przeciwienstwie do Ciebie miałem oba typy felg i sie sam nad tym et zastanawiałem bo powinno byc tak jak mowisz ale niestety jest odwrotnie pasuje ET41 (mam je w garazu).. co do wypowiedzi pasuje niepasuje to niestety jest duzo osob jak majkel czyli takich co nie widzą róznicy nawet w kształcie felgi...
To w takim razie poproszę kolegę Krzyśka żeby wstawił tu foto. Ty twierdzisz że ET36,5 na brembo nie wchodzą a Krzysiek twierdzi że wchodzą. Obydwoje macie je w garażu i obydwoje twierdzicie że fizycznie i naocznie to stwierdziliście. To w jaki sposób ja (lub potencjalni kupujący) mają wybrać? Ciekaw jestem kto tu się mija z prawdą....
Sprawdzcie szerokosc felg. Może sie okazać że ten dodatkowy cal a raczej jego połowa ratuje sytuacje przy ET41, a brakuje go przy ET36.5 Strzelam po prostu ;)
To by wyjasnialo ze roznica poprostu przy felgach nie polega na ET tylko na cale i te 7 calowe wchodza a 6.5 juz nie. Ja mam 16 ET41 cali 7.
Hmm, aż mnie zaciekawiło i sprawdziłem swoje. Mam Brembo. Na feldze stoi: 7Jx16H2-41
Czyli ET=41 jak mniemam...
Czyli wygląda na to że na brembo wchodzi 16" ET36,5 z racji mniejszego odsadzenia (felga bardziej odsunięta od piasty) oraz 16" ET41 ale już tylko felga szerokości 7". Przy odsadzeniu 41 szerokość felgi 6,5" to już za mało i zacisk zahaczy.
Sumarycznie rzecz biorąc mamy trzy felgi 16":
- ET 36,5 szeroka na 6,5 cala (wchodzi na brembo)
- ET 41 szeroka na 7 cali (wchodzi na brembo)
- ET 41 szeroka na 6,5 cala (NIE WCHODZI na brembo)
Takie właśnie się nasuwają wnioski. Wygląda logicznie. Tam gdzie odsadzenie jest zbyt małe musi być szersza felga.
a czy ktoś poza mną i Alfistą potrafi odróżnić felgi z 8 otworami montowane w V6 i te montowane w jtd i 2.0 TS? Przecież wzór tych felg- montowanych w V i dizlu oraz Ts jest ZUPEŁNIE INNY :sarcastic: Jakies tu pomiary robicie a gołym okiem widac jaki wzór felgi wejdzie pod brembo a jaki nie:) Nie ma tu wielkiej filozofii.
Jak ktos szuka felg 16 do 166 to jedyny warunek to to , że nie moga to być ORYGINALNE felgi od jtd i TS-a. Bo 17 wejdą wszędzie.
Byc może ktos ma w swojej jtd , czy TS 16 które wczesniej jezdziły w V. Ale to jak pisałem mozna po wyglądzie ocenić:)
Ja nie, nigdy takich nie miałem. Wrzuć przykład jednej i drugiej bo przeglądając alegrosza jakoś nie mogę dostrzec wyraźnych różnic. Czyli tylko ET 41 szeroka na 6,5 cala (NIE WCHODZI na brembo) felga powinna wyglądać inaczej bo wygląda na to że tylko ta felga nie wejdzie na brembo.
Tak marek , być może felga o ET o którym piszesz to właśnie felga od JTD/TS. Wieczorem postaram sie wkleić foto swojej 16 z JTD i może z V jakies znajde.
tu masz link:
felga od V;
http://allegro.pl/felgi-alfa-166-16-i2879116078.html
jak widać ladnei na foto - otwory na śruby mocujace koło do auta sa umieszczomne w takim jakby zagłębieniu.
tu masz felge od TS/JTD
http://allegro.pl/felgi-aluminiowe-a...948322509.html
tutaj wszystkie 5 otworów n aśruby umieszczone jest w płytszym zagłębieniu.
Do tego każdy z 8 otworów w feldze od JTD/TS jest jakby "głębszy" niż te w V6 co by miało sens- upakowanie szerokiego zacisku brembo. Felga od V ma też nieco większy rant.
Panowie żeby weszło coś na brembo musi mieć odpowiednią szerokość, ET i kształt felgi.
Czasami ET i szerokość jest ok a i tak nie wejdzie bo ramiona są ułożone w zły sposób.
Powiem Ci szczerze że wcześniej coś takiego zauważyłem ale myślałem że mi się w oczach mieni. Np jak na zdjęciahc Majkela :) szczerze mówiąc to nie widać wyraźnych różnic i jakby mi przyszło kupować ze zdjęć Majkela to nie miałbym pewności :) dlatego tak mnie zirytowała rozbieżność w oznaczeniach. Na oko to chłop w szpitalu umarł a nie kupuje się felgi. Na allegro też większość zdjęć jest dwuznaczna...... A oznaczenie to oznaczenie. Jest oczywiste i nie kwestionowane. Tylko że hipoteza przeze mnie podana wyżej jest poprawna? Do tej pory wszyscy pisali o ET a tu się okazuje ze sprawa nie jest taka oczywista i nie dziwię się że to nastręcza kupującym tyle problemów.
- - - Updated - - -
Omen..... też masz rację. Ale tu raczej chodzi o stosunek szerokości do odsadzenia konkretnych modeli.
Też prawda , ale jak się kupuje jakiś inny wzór a nie felgi oryginalne dedykowane do Alfa Romeo 166. Każdy koneser 166 powinien zauwazyć różnice gołym okiem. Nie zmienia to faktu , że najłądniejsze sa te z polerowanego alu. Czyli dokładnie taki sam wzór jak ma majkel tylko w polerce.
Tu szukajka pokazuje ciekawy wątek.:)
http://www.forum.alfaholicy.org/166/...embo_et-2.html
troche tego jest a my odgrzewamy kotlety:)
:)