Witam mam problem jaki zestaw na zimę kupić :?:
Chcę kupić stalówki ale nie wiem 16 czy 15 :?:
I jaki rozmiar opon na nie :?:
Pacjent to Gtv 2.0 V6 TB - 98r.
Pozdro
Printable View
Witam mam problem jaki zestaw na zimę kupić :?:
Chcę kupić stalówki ale nie wiem 16 czy 15 :?:
I jaki rozmiar opon na nie :?:
Pacjent to Gtv 2.0 V6 TB - 98r.
Pozdro
kup 15" bedziesz mial tansze opony a co do rozmiaru, ja mam 195/60/R15 i poki co nie wiem :) od miesiaca mam dopiero AR hehe ;) sie okarze w praniu
Ja miałem założyć 15 na zime do mojej Gtv-ki ale w końcu zakładam 17-nastki bo takie alu mi zostało jak założyłem 18-nastki ale mysle ze 15 na zime to dobry wybór :)
Jaka powinna być średnica otwóru centrującego w feldze :?:
Chcę kupić stalówki ale nie wiem jaką średnicę ma Gtv V6 TB, czy wszystkie alfy mają taki sam wymiar :?: jeżeli tak to jaki :?:
Nie wiem, czy już gdzieś tego na forum nie było...
Do Gtv są trzy podstawowe rozmiary: 195/60/15, 205/50/16 oraz 225/45/17.
Przy dobieraniu felg aluminiowych zwróć uwagę na ET, najlepiej jakby było w granicach 30-35. Niektóre Alfy mają alusy z ET=41,5mm, ale wtedy koło zaczyna chować się w nadkolu, a to już nie wygląda za ładnie. Oryginalne fele do Gtv miały ET=35 lub rzadziej ET=30.
Pozdr!
Piciu
Żałuję że nie przyczytałem tego postu wcześniej :/Cytat:
Napisał Piciu
Zakupiłem opony w rozmiarze 205/55/R16. Czy bedzie to mialo bezposredni wpływ na jakis aspekt użytkowania opon??
redzi ajk Ty dajesz rade jezdzic na 18" ? Mnie 17" przyprawiaja o ból glowy przez te doły...
Tylko małe przekłamanie przy prędkości.Cytat:
Napisał Damian
Ja u siebie mam ET 20 :PCytat:
Napisał Piciu
Prawda :) I dodając do tego - masz opone o większej średnicy, więc będziesz wolniej przyspieszał, ale za to teoretycznie prędkość max się zwiększy :DCytat:
Napisał Ferrari-1
Ale opona jeszcze nie ociera na dziurach o nadkole? :mrgreen: Ale fajnie to wygląda, bo koło siedzi bardziej na zewnątrz auta 8)Cytat:
Napisał redzi
Przy bardzo dużej różnicy ET w stosunku do wartości fabrycznej, mogą się szybciej zużywać łożyska kół, bo inaczej przenoszą obciążenia :P
Łatwo nie jest na tych 18-nastkach ale prowadzenie po zakretach rekompensuje wszystko :D no i wygląd :DCytat:
Napisał Damian
A co do ET to jest idealne bo koła nie są schowane w nadkola i nawet założyłem dystanse na tył zeby je jeszcze troche wysunąć, jesli chodzi o obcieranie to nic takiego się nie dzieje chyba że na maxa skreca koła to minimalnie czuje opór i mam większy promień skrętu :)
bardzo dobry rozmiar kupiłeś, to jest poprawny zamiennik, wystarczy sobie przeliczyć na jakiejkolwiek stronie sklepu z oponami (przykładowo opony.com.pl)Cytat:
Napisał Damian
różnica między 225/45/17 a 205/55/16 to 2mm średnicy, a do 205/50/16 to już 22mm !!
O, witaj Qbas :) Rzadko tu zaglądasz, na alfaclub można Cię częściej spotkać :DCytat:
Napisał qbas
Wracając do rozmiaru - poprawny, ale bardziej do 3.0/3.2 V6, i tylko w wypadku, gdy przeliczasz z 225/45/17 na 16-calowy zamiennik (czyli tak, jak Qbas zrobił). Nawet instrukcja podaje do V6 opony 205/50/16, a dopiero w opcji 225/45/17, choć każdy szanujący się posiadacz trzylitrówki na lato niczego poniżej 17 cali nie założy :mrgreen:
Tak więc do TS-ów na pewno bardziej poprawny jest 205/50/16, jak pokazano na załączonym poniżej obrazku:
Pozdr!
Piciu
zaglądam często, rzadko się udzielam ;) ale to i tu jak i na alfaclubie ;)Cytat:
Napisał Piciu
no dobra, obrazkiem mnie pokonałeś ;) (i szczerze mówiąc zdziwiłeś, sprawdzę w swojej kopii :) ) niemniej wolałem założyć profil 55 bo na 50 auto jest po prostu niżej !Cytat:
Napisał Piciu
naturalnie do V6 16tki nie przystoją ;) ale to wynika raczej z problemu z ET (ach te zaciski Brembo ;) ) niż ze średnicy :)
A ja mam taki epytanie zw. z ET. Czy zatem TE FELGI - >LINKCytat:
Napisał Piciu
ktore dedykowane sa do AR, ale ET wynosi 41,5 nie beda pasować? :roll:
Może by i pasowały( choć nie mam pewności) ale z takim ET będziesz miał bardzo "schowane" felgi , ja mam u siebie ET 20 a i tak zastosowałem dystanse żeby je bardziej wysunąć :PCytat:
Napisał Damian
Dokładnie tak! Może już ktoś próbował założyć właśnie te fele (bo to są od 156) i wypowie się, czy np felga nie ociera o zacisk hamulcowy.Cytat:
Napisał redzi
Hehehe... Musze to kiedyś na żywo zobaczyć! Aż nie chcę wierzyć, że Tobie Redzi nigdzie nic nie obciera :D Ale wygląda pięknie! :wink:Cytat:
Napisał redzi
A ja właśnie założyłem zimówki na oryginalnych aluskach od Gtv, tych najbardziej popularnych, 16-calowych z ET=35 :P
Pozdr!
Piciu
mocno schowane to nie będzie, to jest parę mm w końcu ;) widziałem Gtvki na tych mniejszych telefonach ale nie wiem czy założone tak po prostu bez żadnych dystansów itpCytat:
Napisał Piciu
btw. Piciu jakieś V6 szukasz ? silnika, Gtv czy 156 ? :)
Spal gumę kilka razy albo zalicz jakiś tor - będziesz miał profil 50 :PCytat:
Napisał Damian
PS. A tak na poważnie, to jeśli nic nie obciera to nie ma czym się przejmować. Nie chce mi się liczyć dokładnie, ale załóżmy, że zwiększyłeś średnicę o ten 1cm, to de facto gumy przyrosło w twoim przypadku w granicach 1,2%. Takie przekłamanie będzie miał licznik, czyli jak na liczniku będzie 100km/h - radar "milicjanta pokaże 101km/h, a olej będziesz wymianiał nie po 10000km tylko 9900km :DDD
Link z kalkulatorem zamienników:
http://www.opony.com.pl/opony/opony_zamienniki.asp
Powodzenia
Paweł
Sprawa z V6 jest o tyle trudna, że mało ciekawych propozycji na naszym rynku. Rozważam zarówno Gtv, jak i 156 (2.5/GTA). Na wiosnę pewnie będę bardziej zdecydowany, będę też wiedział, w jakim przedziale cenowym mogę się poruszać.Cytat:
Napisał qbas
Pozdr!
WOW odgrzebię tego prastarego kotleta, bo tu na forum ciężko znaleźć coś w temacie rozmiarów kół... Chodzi mi o koła do 156 bo chcę przełożyć moje z VW. Mam BBS RD127 8x18" et32 z oponą 225/40/18 i chciałem wiedzieć czy ktoś się orientuje przy tej szerokości felgi jakie maksymalne i minimalne może być et żeby można założyć to do 156 sedan... Wiem, że muszę dać dystans z uwagi na średnicę piasty i różnicę 2mm w rozstawie śrub ale nie chcę żeby były za szeroko i żeby wystawały poza obrys bo nie mam ochoty na modelowanie rantów w alfie... W mk4 to akurat bez dystansu wychodzi na styk ale są wypukłe błotniki...
hej,
jak pytasz o kółka do 156 to w dziale 156, a nie 145/146/155
tam Ci udzielą więcej informacji
tu masz dane dotyczące rozmiarów
http://www.forum.alfaholicy.org/foru...4-et_felg.html