No i tak jak w temacie, wszystkie pozostałem kontrolki na mojej desce się świecą tylko ta jedyna nie działa. No chyba, że nie rozumiem działania kiedy ma się ona zapalać.. ? Może to być wina jakichś czujników?
Printable View
No i tak jak w temacie, wszystkie pozostałem kontrolki na mojej desce się świecą tylko ta jedyna nie działa. No chyba, że nie rozumiem działania kiedy ma się ona zapalać.. ? Może to być wina jakichś czujników?
Podłączę się do pytania, bo u mnie jest tak samo
a sprawdzaliscie czy jest wlozona zarowka /? moze poprzedniego wlasciciela draznilo jak jezdzil bez pasow. ja mialem to samo okazalo sie ze zarowka byla spalona... ale wiem ze ludzie tez je wyciagaja
Na zapłonie zapalają mi się 'kontrolnie' wszystkie kontrolki, łącznie z tą od pasów. Dlatego też wykryłem problem bo zauważyłem, że mam coś takiego jak czujnik od nie zapiętych pasów tylko nie działa. Dodam, że z 'elektryki' nie działa mi jeszcze drugi przełącznik od podnoszenia//opuszczania elektrycznych szyb, drugi tzn. mam na myśli ten, który jest po stronie kierowcy a odpowiada, za szybę pasażera. Czy możliwa jest wina spalonego bezpiecznika?
Niewiem jak w 146 ale w 155 pod siedzeniem sa przewody i kostka laczaca czujnik pasow.Sprawdz ja moze jest rozlaczona.
Jezeli przycisk od szyby od strony pasazera dziala to nie bedzie to bezpiecznik a bardziej wina samego przelacznika ktory prawdopodobnie sie sypnal.Trzeba to poprostu sprawdzic.Dobrze by bylo jakbys mial drugi taki wlacznik.Zamienilbys i by sie okazalo albo i nie :wink:
W 146 czujnik zapięcia pasów pierwsze słysze no chyba że mam jakąś dziwną wersje bez tego ;//
Lesio napisalem ze niewiem ale w 155 jest bo mam.
Wiem wiem :) Chodziło mi o kolegę który założył tematCytat:
Napisał Lukasz A.
Dzieki za rady.
Lesio, no chodzi mi o kontrolkę na rozdzielce, z człowiekiem przeplecionym pasami. Co ona może innego oznaczać jak to, że ktoś ma nie zapięte pasy:)?
Ja nigdy czegoś takiego nie widziałem u siebie nie wiem czy nawet mam coś takiego na desce, a zwykle oznaczała że kierowca ma nie zapięte pasy.
Jest coś takiego w 145/6 :?:Cytat:
Napisał glic4
Przeglądam moją holenderską instrukcje i na jednej ze stron bodajże.. 25 widać wszystkie kontrolki i faktycznie nie ma tej od pasów. Ta moja kontrolka widmo :) nie wygląda tak jak człowiek z airbagiem, tylko człowiek jest naskalowany od frontu a przez całą jego długość przechodzi pas :). Jak będzie więcej głosów o tym, że takowa nie istnieje przejde się zdjęcie zrobić. Ale będzie wtopa jak się okaże, że jakimś cudem mi sie zdawało :D.
a nie mylicie ją z kątrolką od poduszek??
Yyogi22:
Cytat:
Napisał glic4
Również nie mam takiej kontrolki. W książce (instrukcji obsługi) też nie ma... :roll:
jezeli ci chodzi o ta kontrolke w koleczku to jest to kontrolka od airbaga
http://images30.fotosik.pl/278/59c5e1f961a110a6m.jpg
http://images26.fotosik.pl/278/d0916f9bbfad5f53m.jpg
Byłem nawet w poszukiwaniu aparatu, ale okazało sie, że aparat 'wyjechal' i bede miał go za tydzień w domu.
Przyglądnąłem się tej kontrolce dokładnie, już mi się nie świeci na zapłonie, stąd cięzko bedzie mi zrobić zdjęcie bo widać ją tylko wygrawerowaną. Zobaczcie jak wygląda to u was. U mnie jest po środku mniej więcej ikonka od airbaga, potem ten żółty 'drapak' :) i po nim jest ta wygrawerowana kontrolka od.. chyba? nie zapiętych pasów.
jest ta kontrolka miedzy kontrolka wtrysku a code od immo, jest ona u mnie ale nie aktywna poniewaz nie mam czujnikow zapiecia pasow.sittach_sig=on
Hehe z ciekawości świeciłem w zgaszone kontrolki i faktycznie jak pisze Krzyśko:
Nawet nie wiedziałem,że taka jest (i jeszcze wiele innych, nieaktywnych kontrolek min coś w rodzaju napędu 4x4...)Cytat:
Napisał Krzyśko
Jednak istnieje, mi się kiedyś nawet zaświeciła na zapłonie nie wiedzieć czemu, teraz się nie świeci i chciałem się dowiedzieć dlaczego, ale widzę, że ten problem nie był przez nikogo poruszany.
Kontrolka faktycznie jest (mimo,że w książce nie ma) To ,że nie jest aktywna jakoś mi nie przeszkadza- nie tęsknię za nią- zresztą i tak zawsze zapinam pasy.
Podejscie prawidłowe, ja zresztą również nie wyobrażam sobie jazdy bez pasów. Po prostu chciałem sobie dopracować każdą 'pierdółkę' w samochodzie :).
a może ktoś wie jak uaktywnić tę kontrolkę? Napewno potrzebne czujniki w zapięciu pasów ale co jeszcze?
Słabo bo słabo ale widać człowieczka w pasach:Cytat:
Napisał glic4
http://img204.imageshack.us/img204/743/un1kl8.th.jpghttp://img204.imageshack.us/images/thpix.gif
a moze mial ktos z was problem z kontrolka hamulca awaryjnego? Widzialem podobne tematy na temat swiecacej sie,ale ja mam odwrotny problem-nie swieci sie w ogole a dioda dziala no i podlaczona niby tez jest.
U mnie człowieczek w pasach na konsoli też jest tylko nie zapala się wcale. Czyżby spalona żaróweczka? Czy nie było jej po prostu w standardzie?:)
Nie wiadomo jak to jest z tymi kontrolkami. Być może nie zawsze montowano czujniki itp a kontrolki sobie siedzą nieaktywne. Zresztą w serwisówce na zegarach pokazane jest tylko kilka ikon kontrolek a ja np mam ich cały zegar...
Min takie dziwadła:
http://img510.imageshack.us/img510/8346/un2wj3.th.jpghttp://img510.imageshack.us/images/thpix.gif
Kontrolka od pasów u mnie również się nie zapala.
Cytat:
Napisał williamdrake
No ok,ale nie wszystkie nawet masz tam diody. Jak kiedys wymienialem u siebie to zauwazylem,ze nie ma nawet wszystkch wsadzonych fabrycznie. Widac zalezy to od wersji jaka posiadasz.
Może ten pasek kontrolek był stosowany w innych modelach a akurat w 145/6 nigdy nie występowały, niestety koledzy unifikacja.
Ciekawa ikonka williamdrake wygląda jakby coś związane z napędem 4x4, a ta druga jest podobna do tej stosowanej w starszej vitarze i oznaczała awarie sondy lambda.
apropo kontrolek widze ze tutaj koledzy maja nowsze roczniki i nie posiadaja tych czujnikow wiec na to niee licze ale pytanko czy kontrolka od air bag ciagle ma sie swiecić??
Jak Ci sie ciagle swieci to chyba masz cos nie tak. U mnie zapala sie na chwile po przekreceniu kluczyka i gasnie po ok 3sek mniej wiecej tak jak z ABS-u. Radzilbym to sprawdzic na komputerze.
Ta kontrolka która jest w miejscu gdzie wg książki wystepuje kontrolka ogrzewania szyby mnie też się kojarzy z napędem 4x4 (w 145/6 :?: hehe)Cytat:
Napisał Lesio
Ogólnie wśród 19 kontrolek jakie naliczyłem jest też kontrolka turbiny oraz ta która (jak piszesz) może być od sondy lub (porównywałem z kontrolkami np opla) katalizatora.
jesli chodzi o kontrolke pasow to proponuje zajrzec pod fotel kierowcy.u mnie w 155 nie swiecila bo byla kostunia odpieta ktora sie znajduje pod fotelem kierowcy.a jesli chodzi o inne kontrolki to zalezy jaka kto ma wersje zegary byl jednakowe i tylko ewentualnie byly dokladne zaroweczki.
U mnie też się cały czas świeci, ale z tego co się zdąrzyłem zorientować wynika to z tego, że ktoś kiedyś odpiął zasilanie od poduszki. Gdzieś wyczytałem, że tylko podpięcie pod komputer moze rozwiązać problem, ale dokładnie nie wiem bo jeszcze z tym nic nie robiłem.Cytat:
Napisał Boberek6666
No Pavvel masz racje prawdopodobnie. Gdzies na forum wyczytalem nawet ze jak rozlaczysz licznik(np przy wymianie zarowek) i wtedy przekrecisz stacyjke to tez bedzie blad wyskakiwal.