-
1 załącznik(i)
Montaż tempomatu
witam. sprawdziłem wszystko. mam kostkę do tempomatu pod kierownicą. zmieniłem manetki na wersje z tempomatem. mam przy pedale wersje i 3 pinami i 3 kable od kostki, ale komp nie widzi mi ,że włączyłem manetkę w pozycji on. może to wina tej kostki (zdjęcie)
- - - Updated - - -
sorry niemoge załadować zdjęcia chodziło mi o kostkę dochodzącą do srebrnej skrzynki w nogach pasażera
- - - Updated - - -
Załącznik 83834
- - - Updated - - -
a to ta kostka czy nie powinno być więcej kabli
-
komputer może sam nie zauważyć że ma wpięty tempomat, być może trzeba go aktywować.
-
fakt pisze że tempomat nie aktywny jak podłączam pod ecu kompa a jak go aktywować??
-
ja bym spróbował aku odpiąć i załączyć
-
robiłem tak odłączałem aku pytanie czy ta kostka na zdjęciu ma wszystkie piny do tempomatu ?? czy może jakiś brakuje??
-
5 przewodów ma mieć kostka
-
która kolego ma mieć 5 przewodów ja kostkę przy kierownicy mam fabrycznie pytanie czy ta na zdjęciu z 1 postu mojego nie ma za mało pinów
-
tu masz schemat , porównaj z tym co masz
http://www.forum.alfaholicy.org/166/...dlaczenie.html
- - - Updated - - -
a czy wogóle jeździłeś już z podłączoną manetką tempomatu???
w mojej alfie w po podłączeniu po raz pierwszy manetki i włączeniu tempomatu nic się nie zaświeciło.też straciłem nadzieję...
dopiero po rozpędzeniu się do ok 60km kontrolka zaświeciła się i tempomat zaczął działać.
-
Po raz pierwszy mam tempomat
-
no widzisz , jeśli pomogłem to kliknij podziękuj za post :)
-
a jak na kompie ci pokazało po podłączeniu ecu ,że tempomat masz aktywny czy nie aktywny???
- - - Updated - - -
a z której kostki ma iść 5 kabli z czarnej czy siwej??
-
ja zakładałem w 156 i robiłem bez kostek , ale ten schemat co posłałem jest z 166 , na nim widać ze jest 5 przewodów , a;bo zerknij tu
http://www.forum.alfaholicy.org/atta...lektryczny.jpg
troszkę lepiej zrobiony schemat ,
a nie działa ci znowu ?
-
wiesz co jeszcze nie próbowałem ze do 60 i załączyć ciekawy jestem, po prostu ile kabli i jaka kostka bo mi komp pokazuje ,że tempomat jest nie aktywny i ,że cały czas jest off
-
5 in 5 out , a sprawdzałeś tempomat czy wogole działa na mierniku .
-
a jak to sprawdzić kolego ??
-
Złącze H007 : przy włączonym Tempomacie (ON) zwarcie na pinach 2-4 (wg opisu co wstawił phoenix z innego tematu)
-
gdzie są bezpieczniki od tempomatu czy on ma może jakieś przekaźniki albo coś podobnego i jeszcze jedno miałem kostki do tempomatu wszystkie ale na zegarach nie pokazywało mi cruise na żółto jak odpalałem silnik a u kolegi który ma wersje z już zamontowaną manetka z tempomatem i u niego jak zapalasz silnik to zapala się kontrolka cruise czy to oznacza, że ja mam zegary bez wersji z kontrolka cruise czy że jakiś pin jest nie doprowadzony ????
-
@Majes założyłeś drugi temat o tempomacie. W poprzednim podawałem Ci schematy. Sprawdź czy masz wszystko spięte zgodnie z nimi.
Tak dla przypomnienia jakbyś nie wiedział gdzie Twój temat:
http://www.forum.alfaholicy.org/166/..._ona_jest.html
-
tamten temat był o tej kostce pod kierownicą a teraz chodzi mi o kostkę do kompa od tempomatu. Nie wiem jak aktywować tempomat i czy to ogólnie się robi oraz co może być przyczyną ,że nie zaskakuje mi tempomat oraz czy zegary są specjalne do kontroli cruise czy każdy zegar ma już kontrolkę cruise i jak zrobić żeby po przekręceniu on na manetce zapaliła się kontrolką cruise???
-
Nosz kurde przecież masz tam schemat, więc sprawdź czy masz wszystkie kable wpięte tak jak na schemacie. Masz tam nawet kontrolkę licznika. To się po prostu spina w całość i ma działać. Nie trzeba nic aktywować/odblokowywać czy adaptować w sterowniku jak w VW.
A tak btw. to kostka pod kierownicą też jest od tempomatu. Chyba nie chcesz mi tu powiedzieć, że będziesz tworzył kolejny temat do każdej napotkanej kostki jaką znajdziesz w układzie tempomatu ?
Czy masz kontrolkę do cruise control możesz łatwo sprawdzić rozbierając licznik, bo nie wiem czy się podświetli jak wciśniesz TEST.
-
ok już odczytałem schematy kolega mi wytłumaczył co i jak. wiem że są 2 skrzynki bezpieczników tylko problem w tym ,że ja w instrukcji jest pokazany 1 bezpiecznik 5 w skrzynce pod kierownicą a gdzie 2 skrzynka i bezpiecznik ??
- - - Updated - - -
jeszcze kilka pytani:
1) czy w samochodach z tempomatem kontrolka zapala się po odpaleniu autka jak pozostałe kontrolki jak np kontrolka abs akumulatora czy na oleju ,czy dopiero po przekręceniu manetki w pozycji on ??
2) czy możliwe jest że są pomieszane piny na kostce od manetki i na kostce przy kierownicy (w sensie ,że inaczej są piny poukładane w tych 2 kostkach)
-
Bezpieczniki są oba w tym samym miejscu, czyli pod kierownicą (gdzie ty tam widzisz dwie skrzynki). Bezpiecznik F1 15A to jest zasilanie na czujnik pedału sprzęgła i hamulca, natomiast F5 10A to zasilanie na manetkę tempomatu.
edit:
1. Kontrolka zapala się dopiero po przekręceniu manetki w pozycję ON
2. Jeśli nikt nie grzebał w kostkach to ułożenie powinno być 1:1.
-
B1 SKRZYNKA BEZPIECZNIKÓW W KOMORZE SILNIKA
B002 Skrzynka bezpieczników pod deską rozdzielczą
B5 Skrzynka MAXIFUSE-1
B99 Skrzynka bezpieczników maxi fuse na akumulatorze
C15 Połączenie z masą deski rozdzielczej po stronie kierowcy
D49 ---------
D97 ZLACZE ZWIERAJACE
E50 ZESTAW WSKAZNIKÓW
H1 WYLACZNIK ZAPLONU
H7 STEROWANIE CRUISE CONTROL ( PRZÓD )
I30 WYLACZNIK PEDALU HAMULCA ( PRZÓD )
I31 WYLACZNIK PEDALU SPRZEGLA ( PRZÓD )
I31 WYLACZNIK PEDALU SPRZEGLA ( PRZÓD )
M1 BODY COMPUTER
M10 CENTRALKA STERUJACA SILNIKIEM
Read more: http://www.forum.alfaholicy.org/166/...#ixzz2J7RblFev
- - - Updated - - -
jak widać na schemacie są 3 skrzynki jedna w komorze silnia B1 skrzynka MAXIFUSE-1 B5 i skrzynak bezpieczników maxi fuse na akumulatorze B99
-
@Majes zlituj się i popatrz na schematy. Oba bezpieczniki masz w skrzynce B1 (skrzynka bezpiecznikowa pod kierownicą). Masz je nawet narysowane w skrzynce bezpiecznikowej na schemacie,
Edit. Jeśli mi teraz napiszesz, że nie patrzysz na schemat (konkretnie do Twojego auta) który wstawiłem Ci w poprzednim temacie i podałem link do niego, tylko korzystasz z linku @Phoenixa, gdzie podany jest schemat bodajże z AR GT to mi ręce opadną.
-
to czemu mi nie pokazuje kontrolki cruise po daniu manetki w pozycji on co może być przyczyną ??? skoro kable ok bezpieczniki ok manetka nowa sorry danus77 za kłopot ale tyle kasy wydałem na ten cholerny tempomat i wkurzam się bo nie działa
-
Kolego miernik w dłoń i zobacz czy manetka przenosi. Rozpiskę styków masz podaną. Rozumiem, że manetka "nowa" w sensie używana ?
U mnie był problem, że nie działało zmniejszanie prędkości na manetce. Po jej rozebraniu okazało się, że styki są zabrudzone smarem i nie przenosiły (smar stosowany w celu lepszego ślizgu pierścieni plastikowych w manetce).
Na spokojnie wszystko sprawdź zgodnie z podanym przeze mnie schematem i szukaj niezgodności.
heh...co za piękna liczba... post nr 1111... jaguar i bitwa pod grunwaldem ;)
-
ok jutro zabieram się do sprawdzenia manetki może masz racje a jak w razie co rozebrać manetkę ??
-
3 załącznik(i)
Dzisiaj sprawdziłem manetkę od tempomatu jest ok i chciałem sprawdzić jeszcze raz kostkę do kompa i znalazłem wtyczkę która nie była do niczego podpięta może wiecie do czego ona jest ??? może to dlatego mi tempomat nie działa
-
W jakim rejonie ta wtyczka jest i tak orientacyjnie dokąd wystarczy przewodu ?
-
była w nogach pasażera jak odkręcisz ten plastik długość ok 35-40 cm wystaje za kompa
- - - Updated - - -
i ma 2 kable biały i brązowy.
- - - Updated - - -
a kostka na 3 piny
-
Koledzy nie wiecie do czego jest ta kostka. Moze wiecie co moze byc przyczyna niedzialajacego tempomatu manetka na 100% sprawna czujniki w pedalach od sprzegla sygnal jest sprawdony na kompie natomiast czujnik od hamulca 3 styki na czujniku i 3 kable
-
Sprawdzałeś wszystkie sygnały związane z tempomatem pod kompem ? Bo piszesz o sprzęgle a co z odczytem sygnału hamulca i funkcji manetki przez kompa.
Co do kostki to najlepiej sprawdź gdzie idą te kable od kostki, bo według schematów na sterownik kabel biały i brązowy idą tylko do kostki 6-cio pionowej od pedału przyspieszenia.
-
Dzisja jeszcze raz sprawde sygnal z manetki bo od hamulca i sprzegla jest bo jak wciskam sprzeglo czy hamulec to raz jest w pozycji zwolniony a raz wcisniety
-
a przejechałeś sie żeby sprawdzić czy nie działa ? Przecież kontrolka nie zapala sie przy samej pozycji ON. Dopiero jak jedziesz z prędkością około 60 km/h i dajesz set na + wtedy zaczyna działać i zapala sie kontrolka.Naciśniesz hamulec-gaśnie,wciśniesz recall i znowu się załącza kontrolka i tempomat działa
-
Tak kolego zrobilem tak jak mowisz i nic sie niezaswiecilo
-
koledzy jakie kolory kabli powinny być w kostce od tempomatu która przychodzi do kompa
- - - Updated - - -
i czy możliwe jest żeby tempomat nie był podłączony pod bezpieczniki???
-
Przecież już Ci pisałem jakie bezpieczniki są od tempomatu i masz to razem z kolorami wszystkich kabli na schemacie ode mnie.
-
bezpieczniki są ok ale kolory kabli nie znam na schemacie masz opis kabli c r vn itd nie wiem co to za kolory
-
-
po sprawdzeniu kolorów kabli( z kostki w 1 moim poście) z opisem ze schematu wygląda na to że nie mam doprowadzonych kabli od kostki pod kierownicą do tempomatu
- - - Updated - - -
z kostki pod kierownicą do kostki do ecu