Witam wszystkich .Mam pytanie mam 147 1,6 laduje butle do konca i przejezdzam ok 230 km.Czy to normalne ,moze dlatego ze jest zimno ale mimo tego to cos malo?
Printable View
Witam wszystkich .Mam pytanie mam 147 1,6 laduje butle do konca i przejezdzam ok 230 km.Czy to normalne ,moze dlatego ze jest zimno ale mimo tego to cos malo?
A butla jaką pojemność ma? 230km na butli nam nic nie mówi....
Standardowa około11kG cena około 50zł w zależności od miejsca zakupu.
Więc wynik rewelacyjny.
(Taki tam żarcik.)
Ja mam w kole 33l i przejeżdżam około 300km w zime ale mam wersje 120KM.
Ja mam 34 l czyli cos jest nie tak .hmm
Jeśli byś miał 2.5 V6 to takie spalanie byłoby normalne ale w 1.6 nie bardzo :P
Napisz skąd jesteś to ktoś Ci poleci jakiś dobry warsztat LPG z Twoich okolic wtedy podjedziesz i gazownik zdiagnozuje dlaczego Ci tyle pali
Jestem z Bialegostoku.Jezeli ktos wie to prosze dac znac.
Mechanik stwierdzil ze katalizator wypalony i ze trzeba wstawic nowy bo to powoduje wys.spalanie ale nie jestem tego taki pewny.
A jak to zdiagnozował? Wypalony czyli pusty jak się domyślam? Pusty powoduje błąd na budziku przy dodawaniu gazu słychać gwizd znany z poloneza! A jak zatkany-auto nie ma buta jest zamulone. Jak chcesz się pobawić to go rozkręć i zajrzyj ew. zrób zdjęcie. A podstawowe pytanie ile Twoje auto spala Pb?
http://allegro.pl/kadex-alfa-romeo-147-1-6-00-08-kat-i2974852609.html
Pomozcie Koledzy bo nie wiem juz co mam robic.Jezeli chodzi o katalizator to mechanik przecial sprawdzil i zespawal spowrotem.Na komputerze tez wskazywal slabe wartosci.Jeden mechanik powiedzial mi zeby wstawic emulator za 20 zl z allegro w tedy oszuka komputer ale ekologi nie bedzie. Inny mowi kupic katalizator (oryginalny 2000 tys:mad: uniwersalny 500 zl uzywke z rozbitej alfy na benzyne 150 zl .A moze olac i jezdzic tak ,przeciez nie ktorzy wycinaja kat.Czy ktos moze mi poradzic pleasee.
- - - Updated - - -
Nie wiem ile spala bo moja wersja nie ma wskaznika spalania ale jsk zaladowalem benzyne i pojezdzilem dzien troche to mialem takie wrazenie ze naprawde duuuuuzo idzie gazu mysle ze tak z 14
Jaka instalacja?????????
Domyślam się że komp Staga, jeżeli tak to dzwoń do nich, pod nosem masz ich siedzibę i warsztat
http://www.ac.com.pl/
Spalanie masz za duże, nawet V6 się chowa na moje oko, latasz po Białymstoku, czy trasa też na tym jest i jaki rocznik Alfy, bo jak ma jednego kata i jedną lambdę, to nie wiem po co trzymać katalizator, ale jak mechanik kumaty to domyślam się ze są dwie sondy i ta za katem będzie robić bałagan
wiem, że nie 105tka ale 120 - wczoraj wyszło mi z trasy niżej 8.5 litra na setke.
Więc te 14 to sporo za dużo - no chyba że to jest but od początku do konca w miescie - to sie zgodze na takie spalanie ;)
Jazda typowa w miescie ale mimo tego to i tak za duzo.Gazownik tak jak wspominalem powiedzial wszystko ok.Sondy sa 2 wiec ta druga robi balagan .Jak myslicie warto kupic uzywke w dobrym stanie kat.
Jeżeli masz Staga to najpierw tam skocz, oni wszystko obejrzą, bez obrazy dla Białostockich gazowników, ale przeważnie to partacze, a w Stagu jest kilku kumatych kolesi
Co do katalizatora to używka według mnie będzie lepsza od uniwersalnego, tylko pytanie jest w jakim stanie będzie, najlepiej daj ogłoszenie w bazarze ze szukasz, albo szwagry z allegro
i tak i nie - zauważ, że jak trafi się na cwaniaka, który sprzedałby nawet wystrzeloną poduszkę - to jako laik może kupić w jeszcze gorszym stanie niż ma ( ja np się na tym nie znam - i wybierając pewnie kupiłbym badziewia)
W forum ogólnym jest temat o jakiś zamiennikach bosala - chyba nie drogo to nawet wychodziło.
Nie wiem jak jest wydech w 2.0 TS - ale ja mam wywalony katalizator jeszcze przez poprzedniego właściciela - i normalnie gaz działa, fakt, ze montowany już po wycięciu tego kata. Ale nie mam pojęcia jak są rozwiązane lambdy ( bo to chyba o to się rozchodzi)
Tak chodzi o lambdę za katem, teoretycznie będzie pierniczyła sytuację, z tym że dobry gazownik chyba da rady z tego wyjść tu musimy poczekać na GrzesiekK. się odezwie
W mojej kabel który chyba z kompa gazowego miał iść na sondę w ogóle nie jest podłączony
Co do używanych katalizatorów to tak jak piszesz, ja u siebie najprawdopodobniej nie mam już katalizatora,z tym ze mam jedna lambdę i specjalnie się tym nie przejmuję
Dzieki za wasze opinie .zastanowie sie nad tym ale chyba zaryzykuje z emulatorem ktory jest podobno nie zlym wynalazkiem i wstawia sie go za katem i on wtedy podobno ma oszukac system .Wskazuje tak jak by faktycznie byl tam katalizator.Koszt 25 zl plus robocizna pewnie z okolo 50 70 zl.Nie ma pewnoscie czy to zadziala tak samo jak nie ma pewnosci czy uzywka kata jest ok.Ogolna inwestycja 100 zl .Nadal moj samochod nie jest ekologiczny ale coz takie zycie.
No to wyrzucisz tylko 100zł w błoto... To żaden emulator tylko dystans który odsuwa sondę od układu, fakt wskazania będą zbliżone do prawidłowych, co do zawartości tlenu jednak inne wskazania takie jak temperatura spalin będą niewłaściwe... Sonda za katem pełni funkcję diagnostyczna. Nowy zamienik kata kosztuje około 920zł na allegro...
Dla mnie ten cały emulator do druciarstwo i tyle...
Hej Piotrixx .Sluchaj a mozesz podac mi info o tym kat.Gdzie go kupiles.
Mówiłem już wcześniej - poczytaj temat
uniwersalny katalizator - jest w dziale ogólnym.
http://www.forum.alfaholicy.org/foru...lizatorem.html
Co prawda mam 156 Sportwagon o pojemności 2.0 litra o mocy 150 KM i spala mi w zimę 12,5 litra gazu.!Tylko ,że fikam krótkie odcinki i czasem cisnę do odcięcia jak mi coś się odklei pod sufitem.Tak czy owak jeśli twoja Alfa ma butlę 34 litry i przejeżdżasz na niej tylko 230 km to daje średnią 14,78 litra na "setkę"..
Mi jeszcze nigdy nie spaliła tyle ani na benzynie ani na gazie. Napisz czy auto równo pracuje i jakie dystanse pokonujesz .Podałeś mało szczegółów aby co kolwiek stwierdzić.Może po normalna jazda dla ciebie znaczy :
I bieg 7000 tysi obr i dopiero II wrzucasz...opisz bardziej szczegółowo to może ktoś pomoże
Tak szczerze to wychodzi wiele więcej niż te 14,78 na 100km bo nie wiadomo jakie odcinki pokonuje i ile mu do tego spala Pb...
Ja ciągle u siebie liczyłem że mi pali 10/100km ale po dodaniu tego że spala mi też kilka litrów Pb do tego to wychodzi około 12 w zimę ale nie lubię wolno jeździć :P
10,1 litra trasa 90%prędkość do 120
w tamtym tygodniu trasa Częstochowa- Zakopane- Częstochowa + jazda po Zakopanem srednie spaanie 8.6/100km gazu, jazda raczej spokojna tak do 120km/h
przed wczoraj leciałem z Krosna do Krakowa ( w tym od Tarnowa do Krakowa autostrada) predkość przelotowa kolo 130km/h srednie wyszlo 9.6/100km gazu.
takie przykłady z ostatnich dni. Ogolnie srednio spala około 9litrów !
Mi się kiedyś w Punto 2 zabrudził reduktor który nie był czyszczony kilka wiosen i syf zamarzł w nim i zesztywniały membrany auto zaczeło palić około 14l po wyczyszczeniu szlamu i innego syfu autko zaczeło palić spowrotem 7,5l.
Tak około 10,5 trasa zima 100-110km/h
Mniej wiecej pomiedzy 9-9,5l , droga do pracy 25km, wiekszosc trasa + zwalnianie przy przelotach przez wioski, predkosc 90-110km/h
U mnie 1.6 ts 120HP + STAG 4 - spalanie "czy się stoi czy się leży 10l się należy" - czyli czy jade 90kmh czy 130kmh an trasie spalanie zawsze mam 10l. Z opinii ten wynik wydaje się normalny -z tym że się jeszcze nie poddałem i szukam co poprawić żeby było niższe. Jeśli ktoś robi krótkie odcinki czasem może mieć mniejsze spalanie gazu bo więcej przejeżdża na benzynie.
ja mam butle 48 l wchodzi zawsze max 38 - robie na tym plus minus 330km
Ja na 28l robie około 280-290km, koła 17" prędkość 100-130 trasa z przelotem przez miasto, na zimówkach 15" prędkość z racji warunków max 90km to zrobiłem 310km ale to już po emerycku, a tak czy cisne czy nie to 9-10l
1.6TS 120km
Mi 1.8 TS przeważnie spalał 10l lpg. Teraz nie wiadomo czemu zaczął brać ok 12l.
Ale jeżdżę prawie cały czas... hmm szybko :D