No wiec jak w temacie? Co mam do wyboru i gdzie tego szukac?
Dodam,ze najchetniej nawieracane i nacinane. Ewentulanie jedne z dwoch...
No i zeby mnie cena nie zabila ;)
Printable View
No wiec jak w temacie? Co mam do wyboru i gdzie tego szukac?
Dodam,ze najchetniej nawieracane i nacinane. Ewentulanie jedne z dwoch...
No i zeby mnie cena nie zabila ;)
jest sporo używek brembo również na forach w b.dobrym stanie wiec ani cena nie zabija ani nie trzeba sie bac jakości, bo mikoda na tor sie zbytnio nie nadaje
Gdzie na forach? Na tym zadnej oferty nie widzialem.
W intercarsie są.
Co jeszcze używanego założycie do samochodu? Tak z ciekawości pytam? Świece? Filtry? Olej?
Taaaa paliwo zaleje tez uzywane:cool: hahaha
Ogolnie sytuacja jest prosta.
Dostepnosc Brembo w PL jest zadna. Jedyna oferta to Intercars,ale tez sami nie wiedza czy da sie to zamowic,bo cos tam....
Cena za komplet to ok 1000zł
Dostepne w PL na ta chwile sa:
EBC Turbo Groove oraz bardziej standardowe jedynie nacinane Ultimax, cena kompletu ok 900zł
Black Diamond roznych serii, cena przekracza 1100zł w najtanszej opcji,a konczy sie na blisko 1400zł
Az dziwne,ze Diamondy sa tak drogie. Wydawalo mi sie,ze to tansza alternatywa w swiecie tarcz....
No i dylemat.... ktore kupic?
Biorac pod uwage,ze auto nie bedzie katowane po torach to zaczynam juz rozwazac opcje olania nawiertow i naciec....
Oferta na gladkie jest sporo i cenowo o polowe mniejsza.
Przy okazji moze ktos ma jakies doswiadczenia z tarczami ATE,bo sa w bardzo dobrej cenie???
Marcin dla Ciebie specjalnie używany olej
Perver jako ze jestes nowy to tym razem nie bedzie zjeby za to ze nie chce Ci sie użyć opcji szukaj
tu masz gładkie brembo, uważam że nawierty nie są konieczne przy dobrej tarczy
http://www.alfaclub.pl/forum/viewtopic.php?t=38621&highlight=tarcze+305
http://www.alfaclub.pl/forum/viewtop...ght=tarcze+305
reszty szukaj sam
Uwierz mi,ze uzylem opcji "szukaj" na tym forum :)
Faktycznie, nie sprawdzalem Klubu...
Tyle tylko,ze ja nie szukam poki co gladkich,a jesli juz to napewno nie kupie uzywanych,biorac pod uwage cene nowych ;)
Poza tym ceny uzywek smiesznie wysokie skoro dokladajac ok 150zł mam oferte na nowe Brembo gladkie ;)
- - - Updated - - -
http://allegro.pl/sport-tarcze-klocki-alfa-romeo-gtv-v6-147-156-gta-i2916504533.html
Spotkal sie ktos z tym wynalazkiem? Srednio buzi zaufanie... opini tez malo...
Mam tez kolejna oferte na gladkie Brembo 480zł komplet. Dobra cena czy nadal szukac???
bozarto to najprawdopodobniej produkt robiony przez mikodę, więc i jakość nienajgorsza
nadal nie wiem tylko po co Ci nawierty, tylko dla wyglądu? bo jeśli nie masz zamiaru jezdzic sportowo to mozesz kupic takie, jesli chcesz pouzywac V6 to kup pelne tarcze beda bardziej wytrzymałe, do tego greenstuffy i bedzie grac
Nie wiem w czym masz problem. Jeśli szukasz tanio to niestety pozostaje Ci tylko kupić tarcze Brembo w cenie ok 240zł sztuka. I taniej raczej nie znajdziesz.
Dobre tarcze muszą kosztować więc nacinane czy nawiercane EBC, BD czy ATE będą kosztować.
EBC i ATE bym się nie bał.
Zaś BD lubieją pękać więc darowałbym sobie.
Pozdrawiam
nawiercane maja minusy, potrafia dosc mocno zdzierac klocki i ladnie usyfic felge, za to gladkie przy nie odpowiednich klockach czesto piszcza w ostatniej fazie hamowania
Wiem jakie sa plusy i minusy sporotowych tarcz ;)
Uzytkuje nawiercane tarcze w drugim aucie...
Auto raczej nie bedzie uzywane zbyt ekstremalnie i nie szukam nic po "taniosci".
Nie mam poprostu przeglady rynku to pierwsza sprawa, Druga,ze auto bedzie autem czesciowa z przeznaczniem wystawywym i tu chodzilo mi o design fajnej tarczy,ktory jest napewno efektowniejszy i dodaje sportowego charakteru.
Po przegrzebaniu roznych ofert, przemyslalem temat i to co wsadzilbym wiecej w tarcze wole przeznaczyc na inne gadzety.
W zwiazku z tym prawdopodobnie zakupie gladkie Brembo + klocek TRW
Czy taki zest wg Was bedzie ok? Moze ktos mial taki zestaw?
nie wiem czy trw mają różne twardosci ale wg mnie zainwestuj pare zetek w greenstuffy bedziesz bardziej zadowolony
na 305 ja bym posypał DBA + Dobre ferodo ds ...(jaki tam model sobie życzysz) tyle, że w tysiu to sie raczej nie zmieścisz :P
Były chyba jakieś 305 mm do sprzedania ostatnio na forum jak dobrze kojarze
W prawdzie w 147 ale mam tarcze brembo + klocki trw i sprawuja sie bardzo dobrze i nie pyla.
Ja polecam.
Zestaw Brembo tarcze 480 komplet + ferodo premier 260zł wiec mieszcze sie w 1000 ;) Co prawda to nie seria DS,ale jak wspominalem... to nie auto do zapierdalania ;)
Mialem Premiere w innym aucie i sprawdzaly sie dobrze przy ulicznej jezdzie i sporadycznym upalaniu.
Jezuuuu,ale ja klamie :D To auto zapierdala,ale bede sie staral tego nie robic ;) hahahahaha
Ligar z DBA jest jeden klopot,bo temat dzis sprawdzilem. Nie ma prawdopodobnie na magazynie w Europie wiec okres oczekiwania nawet do 3 miesiecy,wiec czarna dupa :(
Ogolnie to z tego co przewiduje, juz tak serio to glowne uzytkownie tego auta to bedzie miasto przy nie za duzych predkosciach oraz trasa.
Nie przewiduje jakies ekstremalnej jazdy i dlatego nie widze tak do konca sensu ladownia ponad 1500 w hebel,ktory bedzie hiper zajebisty.
Choc nie ukrywam,ze kusi mnie to strasznie.... np. DBA jest naprawde kuszace,ale tu afera z czasem realizacji.
Dlatego spuscilem troche cisnienie z pierwotnego planu kiedy upieralem sie przy nawiercanych i wybralem gladkie brembo.
No chyba,ze ktos ma jakis pomysl na ktory jeszcze dzis nie wpadlem studiujac wujka google pol dnia? ;)
Jak chcesz prezencje to włóż tarcze 330, poszerz zacisk i dorob adapter. Do tego ładna czysta felga i będzie miodzio.
Brembo + TRW - nie polecam :P. Mam w 166 i piszczy jak cholera, w każdej fazie hamowania. Klocek nie jest spalony, pasta miedziana była nakładana przy montażu.
Co prawda w dupowozie, ale mam zestaw ATE PowerDisc + Ferodo Premier. Zero piszczenia, hamuje fajnie.
Adapter to nie klopot :) Co znaczy poszerz zacisk? Jak moge poszerzyc swoj zacisk?
Jakby mnie bylo stac to bym wsadzil taki zestaw :D
http://www.brakes.pl/product_info.ph...db4c4ab64ab151
W sumie mnie stac,ale to mocno zburzy budzet na te auto,a poza tym to przegiecie kupowanie zestawu,ktory przekracza wartosc auta ;)
Co prawda taki jest tuning,ale tez trzeba miec troche zdrowego rozsadku...
Mam jeszcze kupe innych rzeczy do zrobienia w tym aucie :)
- - - Updated - - -
Nie znalazlem ATE Power Disc w tym rozmiarze w PL u kilku dystrybutorow :/
Szczerze mowiac to mialem nadzieje,ze bedzie ciut latwiej jesli chodzi o tarcze.... irytujace,ze Mikoda nie robi,skoro podobno robi tez dla Brembo,a Brembo ma ofercie.... dziwne....
tarcza 330mm pod 5x98 występuje tylko w szerokości 32mm.
poszerzenie to nic innego jak włożenie przekładki 4mm między 2 części zacisku i przedłużenie dolnego przewodu hamulcowego.
Poniżej felga 18' zacisk jak w GTV na tarczy 330mm.
Myślę, że gra warta świeczki.
Załącznik 84307
Załącznik 84308
Perver aż tyle nie potrzebne... w normalnych cenach warto sie zastanowić nad czymś takim. http://www.taroxpolska.pl/cennik-zac...-c-7_2113.html mam na myśli 4 tłoczkowy zacisk. Każdy tylko klepie brembo i brembo. Moze warto przełamać stereotyp :)
Ja seryjnie mam w GTV Brembo zacisk 4tloczkowy wiec bez sensu zmieniac zacisk,dlatego szukam tarczy pod ten zacisk,bo tarcza jest juz umarla ;)
Jesli bym mial zaszalec w hamulacami to poczekalbym na DBA,bo to z wg moich informacji alternatywa zajebista w stosunku do Brembo,a nie tak duzo drozsza...
Problem polega na tym,ze te tarcza moga u mnie byc za miesiac,a moga byc za 3 miesiace i tu jest klopot.
Auto ma pracowac na siebie na roznych imprezach,ktore sponsoruje wiec nie moge sobie pozwolic na takie ryzyko...
Sezon zaczyna sie od kwietnia, wole nie ryzykowac ;)
Poza tym mam sporo innych pomyslow w ktore wsadze kase jesli chodzi o te auto. Mysle,ze topowa tarcza bedzie pierdola w caloksztalcie.
Dlatego decyzja zapadla na Brembo gladkie + dobry klocek, i teraz pytanie jaki klocek bedzie dobry skoro TRW nie jest dobry do konca? ;)
Mam za 240pln Ferodo Premier,ktory juz uzywalem i jesli nie znajde nic sprawdzonego w tej kasie to pewnie skonczy sie finalnie na
gladkich Brembo + ferodo premiere,a kasa zaoszczedzona pojdze na inne tematy...
Musze jeszcze ogarnac zaciski,ktore sa super,ale musze je proszkowo pomalowac,a to zawszse kilka zlotych...
Mysle tez o przewodach w oplocie,ale ceny dla Alfy troche chore wg mnie...
Auto ma byc prywatno-firmowe,ale chyba nie ktorzy przeceniaja moj budzet na te auto ;)
Brembo na 305 i tak już bardzo dobrze hamują nie ma co przesadzać... szczególnie w przypadku jakbyś chciał kiedyś sprzedawać ten samochód to przy realiach jakie panują w naszym kraju nikt Ci nie dopłaci za bajery jakie wsadzisz do samochodu które często przekraczają średnią cenę takiego samochodu na allegro..
Co do tarcz - ja raz miałem sytuację, że po 2 miesiącach jeżdżenia nowe ATE się pokrzywiły.. dostałem zwrot kasy za nie bo reklamacje mi uznali ale jednak już bym nie kupił ich. Klocki TRW piszczą...
Mysle,ze Brembo + Ferodo Premiere wystacza do moich potrzeb. Wizulanie i tak zaciski beda odnowione wiec bedzie wystarczajaco efektownie.
Moglbym zainwestowac w jakis profi super zestaw,ale wole wydac ta kase na inne czesci. Do tego mam swiadomosc tego co piszesz Milky ;)
Odgrzeję, czy ktoś użytkuje EBC Turbo Groove? 305mm.
Z "lepszych" tarcz tylko te są dostępne, a słyszałem że są głośne i słabe :)
Są głośne i słabe,po 25tys km są dość mocno zużyte
Dzięki, a Black Diamond ktoś użytkował? Te też są dostępne od ręki.
Te Brembo nie lepiej zapodać
http://allegro.pl/tarcze-klocki-hamu...tml?source=mlt
Chętnie bym je zapodał, tylko te mają 4 dziury ;) nie znalazłem takich na 5.
Gładkie EBC i zielone klocki EBC do kompletu bardzo się zdziwisz jaka to rewela....