-
[166] rozrząd 2.4 JTD
witam
co mogło sie stac dotąd chodziło wszystko wporzadku a dzisiaj rano odpalilem i slysze straszne piszczenie z rozrządu :evil: .przejechalem sie i ciągle piszczy czyżby któraś z rolek była uszkodzona ?
robiłem rozrząd 8 tys km temu wszystko bylo wymienione
-
Podjedż do warsztatu i niech nasmarują kółko-napinacz który piszczy i będziesz miał z głowy.Trzeba taki zabieg robić dwa razy w roku.
-
caly czas piszczy? czy tylko na zimnym silniku?
-
cały czas piszczy równo z obrotami
zrobie tak jak kolega garos radzi a samemu moge to nasmarowac towotem czy jest specjalny preparat
-
nie wiedziałem ze takie coś sie robi dwa razy w roku i ze wogole powinno sie to smarowac pozdro
-
Mam to samo, ale raczej odradzał bym smarowanie. Ja w sobotę jadę do kumpla i wymieniam całą rolkę. Aż strach myśleć co by się stało gdyby poszło łożysko :(
-
Piszę z doświadczenia,miałem taką samą sytuację i w zaufanym serwisie Alfy i Lancii www.lanciateam.pl tak właśnie mi powiedzieli.Samemu nie smaruj,trzeba chyba zdjąć kółko i nasmarować,a tu będzie potrzebna blokada rozrządu.
-
plecam nasłuchanie która to rolka , sprawdzić luzy i bicia na łożysku , smarowanie na krótką mete , lepiej nie męczyć paska.
-
i juz moge powiedziec co sie stalo straszna bida po lekkim nasmarowaniu gwintów srub mocujacych przestalo piszczec i juz bylem :D do czasu az nie pekła mi jedna ze srub trzymajacych napinacz
teraz sie zastanawiam czy te nasmarowanie mialo cos wspólnego z tym
-
piszczały sróby mocujące , :shock:
-
cos wlasnie sie zrobilo ze znowu piszczalo
-
-
to jednak od arternatora poszlo
pozdro dla wszystkich
dziekuje nielicznym za podpowiedzi
-
A co robiles z tym alternatorem ze juz jest ok ?
-
narazie stoi w serwisie
po opowiedzeniu co sie stało i gdzie był robiony rozrząd
wrażenia; bezcenna mina serwisanta
nie bede mowić o mojej jak sie dowiedziałem ile musi postać
-
Jakby mogl daj znac jak juz odbierzesz i dowiesz sie szczegoly:) bede naprawde wdzieczny :) pozdrawiam
-
już bella odebrana i śmiga super
:D
powód jeden zerwana śruba od arterantora a pekła sama z siebie
piszczało piszczało i sie urwało miałem jeszcze już zużyty pasek wieloklinowy
wykręcenie śruby w aso 70zl i drugie tyle pasek
pozdro
-
kolego DZIKI a co chcesz dokładnie wiedzieć ?
-
Mianowicie piszczy mi cos od niedawna tylko na zimnym silniku. I czytajac posty jest kilka rzeczy do sprawdzenia. Pasek jest ok. Podejrzewam albo automatyczny napinacz albo cos z alternetorem ( tą wersje mechanik mi powiedział ). Poniewaz czesci drogie niechcialbym kupic cos co sie okaze nie byc powodem piszczenia. Chcialbym trafgnie to zdiagnozowac a pozniej sie zabrac do roboty :) Dokladnie opisujac to wyglada to tak: jak jest calkiem zimny silnik to piszczy ok minuty i pozniej juz jest ok. Po godzinie albo 2 jak odpale tez jest ok. Ale jak auto postoi juz dluzej to znowu to samo. Da sie to jakos trafnie zdiagnozowac bez zakupy niepotrzebnych czesci ?:)
-
w moim przypadku było tak że pierwsze miałem małe piski na zimnym silniku przy odpalaniu ,pozniej nie było wcale żadnych pisków a któregoś dnia to tak piszczało nie do zniesienia a na drugi dzień urwało mi tą śrubę.
rozumiem Cię że nie chcesz sie pakować w zbedne koszty jak chyba każdy, widze że jesteś lepszym mechanikiem . ja bym wymienił jednak pasek a skad wiesz że jest ok
-
pasek wczesniej kupilem Bosha w sklepie fiata taki sklep z dawnych czasów wiec pewnie ten pasek tam lezał z miesiacami bo u mnie 3 takie alfy sa w miescie :) Po miesiacu zaczal strasznie piszczec. Polalem go wodą i przestał. Wiec zostal zdemontowany i ku mojemu zdziwieniu byl taki rozciagajacy jak skarpeta :/ kupilem nowy w porzadnym sklepie firmy Dayco i jak ręką odjąl :) Dobrze jest napięty i napewno pasek jest wporzadku:) Bardziej sie sklaniam ku alternatorowi ale to tylko przepuszczenia :)
-
no niestety nie wiem co to może być u ciebie.
alfa jest moim pierwszym samochodem a z mechaniką to też nie bardzo
zapytaj sie kolegi blackalfa166 on mi kiedyś radził jak mi coś piszczało przy odpalaniu żeby sprawdzić pasek i wyszło że miał racje :D
pozdro
-
ja tez nie mechanik i tez alfa jest moja pierwszą:) pasek na 100% jest dobry :)