Witam, jakie najlepiej audio do AR GT?
Myślę o wymianie standardowych głośników na coś innego plus może dodać jakieś dwa w półkę z tyłu.
Czyli razem 6 głośników i jakiś wzmacniacz do tego.
Dodam ze posiadam radio Sony DSX-S100
Printable View
Witam, jakie najlepiej audio do AR GT?
Myślę o wymianie standardowych głośników na coś innego plus może dodać jakieś dwa w półkę z tyłu.
Czyli razem 6 głośników i jakiś wzmacniacz do tego.
Dodam ze posiadam radio Sony DSX-S100
Półka z tyłu to marnowanie kasy i czasu a efektu nie będzie.
Lepiej zrobić dobrze przód. Zestaw odseparowany. Wymiana tweeterów i wooferów.
Jaką kasę chcesz zainestować? Czy przeróbki w plastikach i drzwiach wchodza w grę czy tylko chcesz wymienić głośniki?
Raczej nie chce przerabiac nic. Myslalem nad takim zestawem
Alpine PMX-F640
Alpine SPG-17CS
Glosniki przod i tyl.
Sorry za bledy ale odpisuje z telefonu
Jeżeli chcesz naprawdę zrobić audio porządnie to tylko i wyłącznie zestaw odseparowany na przód, wzmaczniach, subwoofer. Przy tym oczywiście nie można zapomnieć przede wszystkim o konkretnej jednostce napędzającej, wygłuszeniu, odpowiednim okablowaniu. Inne opcje mijają się z celem - szkoda na to po prostu pieniędzy ;)
no własnie myślałem nad zestawem odseparowanym na przód i tył a pózniej dokupic kolejny wzmacniacz na subwoofer. radio mam sony DSX-S100 ale będę mieć zamiar wymienić na double din (czerwone podświetlenie).
wiec pytanie brzmi czy jest sens montowac 2 zestawy odseparowane i do tego pózniej subwoofer? mowie o 2 zestawach odseparowanych z tego wzgledu że chciałem pierw zamienić orginalne głośniki i oczywiście wygłuszyć całe auto i nowe oklablowanie
Zacznij od wygłuszenia przednich drzwi matami (polecam STP) i do tego zestaw odseparowany. Jak chcesz suba to sam chyba sobie odpowiedziałeś czy montować głośniki w półkę:P Kupisz do tego wzmacniacz 4 kanałowy, zmostkujesz dwa kanały na suba a dwa pozostałe wykorzystasz na przód do tego kondensator i będzie git :)
nie myśle wgl o półce już tylko zestaw odseparowany przód i tył zamiast standardowych a puzniej kolejny wzmacniacz i sub ale czy to ma sens czy wymienic tylko głosniki przód plus sub czy zrobic przód tył i sob. tył mam na myśli boki z tyłu. półka odpada kompletnie po opiniach ludzi
Jak kolega Woda83 mówi lepiej zainwestuj w wygłuszenie drzwi niż tylny komplet. Ja praktycznie nie korzystam z tylnej kanapy w swojej GT. Więc lepiej położyć większy nacisk na scenę w której Ty przebywasz czyli przód. Ja mam w tej chwili przód wygłuszony STP Silver z głośnikami focala i suba narazie z STX-em ale już leży focal i czeka na montaż ;] Do tego wzmak w klasie A/B i radio z 24-bitowym przetwornikiem i można się cieszyć miłym dźwiękiem.
no ok ale mowicie ze tył też wygłuszyć?
macie może jakies propozycje na sub z Alpiny? dodam ze wzmacniacz bedzie też Alpiny PMX-F640 4x50rms albo 2x150rms przy 4ohm
aaa i jeszcze jedno czy jak wzmacniacz jest 50rms na kanał to głosniki 75rms będą ok?
Im więcej wytłumisz, tym będzie ciszej z zewnątrz i mniej drgań wszystkich blach przy basie. Więc więcej = lepiej ;]
Lepszy mocniejszy wzmacniacz i słabsze głośniki, ale grać będzie ;] bo wzmacniacz jak odkręcisz na 100% to nie będzie już tak ładnie grał, a myślę że Ty chyba i tak nie będziesz tak głośno słuchał żeby go na max odkręcić, ale suba to też poszukaj bez przegięcia do wzmacniacza.
Może to http://allegro.pl/glosnik-niskotonow...005970736.html
no właśnie myślałem nad tym subem też wiesz może jak on gra? czy może poprostu mocniejszy wzmacniacz kupić np taki
http://allegro.pl/wzmacniacz-5-kanal...005969619.html tam jest 4x50 plus 200W przy 4 ohm.
sory że tak marudze ale chce zacząć kupować a nie wiem dokładnie co kupić żeby dobrze grało
Jak gra to Ci nie powiem, dużo również zależy od obudowy, jej strojeniu przy subie i od muzyki jakiej będziesz słuchał.
Ja Ci powiem tak, nie podałeś budżetu, więc ciężko powiedzieć co by Cie zadowoliło. Dodam że prawie zawsze droższe znaczy lepsze jeśli chodzi o CA. Jak masz na P + T i suba to pewnie że tak.
Ten wzmacniacz to parametry ma podobne ale 5 kanałów, to jak tamten tylko z dodatkowym monoblokiem na sub.
Jeżeli masz fundusze to sobie odpuść 5 kanałowy wzmacniacz . Kup wzmacniacz jeden na głośniki a drugi na suba. 1/2 kanałowy. Dla czego uparłeś się tak tego Alpine ? jaką masz kasę na to ? co chcesz z suba np. niezłe dupnięcie ? to polecam ci Yakuze 12/15 moc 350/400 RMS . Łatwy do napędzienia i dużo może znieść. Miałem kiedyś takiego.
Pamiętaj że wygłuszenie doda ci trochę kilo :-D
dzięki kupiłem już własnie Alpine PMX-F640 do tego Alpine SPG-17CS - 17cm i Alpine SWG-1044 10 cali. teraz już tylko czekam na reszte kabli mat i może na weekendzie zaczne rozkręcać i montować
Orejętuje się ktoś może jak najlepiej przeciągnać kable w GT w drzwiach? bo wlasnie wszytko rozebrałem i zobaczyłem ze jest tylko kostka przy drzwiach i nie ma miejsca wgl na kabel do głośników. zastanawiam się czy nie bd trzeba nawiercać dziury na kabel
Niestety trzeba wiercić jak ma być ładnie i dobrze
głośniki podłączone wszystko działa ok ale teraz jak najlepiej pociągnąć kabel zasilający może ktoś się orientuje dodam tylko ze mam angielska wersje czyli kierownica po lewej stronie
to jak masz wersje angielską to tak jak My :)
jednak znajomy mechanik mi to już zrobi :) tak wiec jak bd czas to na weekendzie albo w nastepnym tygodniu kończę audio
tak wiec nie dokończony jeszcze bagażnik jeszcze brakuje tylko dociąć górny mdf
Załącznik 93119