Witam Kolegow
Od paru dni miga licznik kilometrow. Czy ktos wie co to moze oznaczac, przebiegu jest w tej chwili nieco ponad 23 000 km. Instrukcja niestety milczy na ten temat.
Printable View
Witam Kolegow
Od paru dni miga licznik kilometrow. Czy ktos wie co to moze oznaczac, przebiegu jest w tej chwili nieco ponad 23 000 km. Instrukcja niestety milczy na ten temat.
- ale programy diagnostyczne opisują ten przypadek.
- należy zrobić Proxy Alignment.
- np. za pomoca FES, MEs, alfaOBD z interfejsem A3.
Ale samochod jest na gwarancji, wiec sam tu nie podzialam. Tylko czy to jest sygnalizacja bledu, czy tez czegos innego (np. zblizajacego sie serwisu)?
a co ma gwarancja do diagnostyki... ja bym udał się do ASO w celu zlikwidowania problemu....z tymi modelami to nic nie wiadomo....
w starszych modelach miganie licznika przebiegu było spowodowane aktywnym błędem odczytanym przez BC, podjedz na serwis niech usuną awarie, w koncu auto na gwarancji.
Tak jak mówi mój poprzednik, miganie licznika spowodowane jest jakimś błędem odbiornika którym zarządza BC.
Na spokojnie możesz usunąć błąd poza serwisem. Polega to na wykonaniu osiowania PROXY.
Przy okazji dowiesz się co to za błąd.
U mnie w 159 miganie licznika było spowodowane dołożeniem odbiornika (składane lusterka), którego wcześniej BC nie znał.
Dołożenie lub odłączenie jakiegoś elementu wyposażenia powoduje błąd i miganie licznika
Dzieki za rady.Pytam, bo nic nie odlaczalem ani dolaczalem, a w instrukcji nic na ten temat nie moglem znalezc.
Może coś się samo rozłączyło. Wszystko działa prawidłowo?
Na pierwszy rzut oka wszystko działa.
przy tej pogodzie, zmianach temperatury, pewnie gdzies sie pojawiło za wysokie lub za niskie napiecie, jedz na serwis.
- skanowanie magistrali CAN pokaze wadliwy/ odłączony moduł.
Wg mnie na 99% będzie to słaby akumulator.
Miganie licznika to jakis blad na pokladzie. Ja na ten przyklad mialem awarie centralki klimatyzacji - licznik kilometrow migal. Wizyta w serwisie rozwiazala problem.
Jesli auto jest na gwarancji to nie rozumiem po co kombinowac, trzeba wybrac sie do serwisu i tam problem rozwiazac bo miganie to tylko objaw.
Pozdrawiam, Powodzenia
Co do wizyty w serwisie to oczywiscie tak, ale nie moge sie przybrac bo do serwisu mam 90 km, a po drodze nowe kłopoty: dwie zniszczone opony i felgi w mojej drugiej Alfie po spotkaniu z betonowym slupkiem na A2 :(
Bardzo niemiłe to spotkanie. A co robił betonowy słupek na A2?
Dokladnie to betonowa podstawa od slupka drogowego, lezalo toto na srodku prawego pasa. Opony strzelaly az milo, w sumie uszkodzonych bylo chyba 5 samochodow.
Co na to zarządca drogi?
Odeslal do swojego ubezpieczyciela, co tez niezwlocznie uczynilem. Czekam teraz na decyzje.
Żeby nie było przepychania od ubezpieczyciela zarządcy dorgi do ubezpieczyciela firmy wykonującej remont na tym odcinku jeśli takowy miał miejsce i podstawa znalazła się tam właśnie z tego powodu. Taka sprawa może się ciągnąć całkiem długo. Jeszcze jest fortel w tym momencie taki, iż ubezpieczony musi poczuwać się do winy bo jeśli się nie poczuwa to jego ubezpieczyciel nic nie wypłaci. Były już takie sprawy więc mam nadzieję, że w tym przypadki wszystko szybko się wyjaśni pozytywnie.
A jak tam ten migający licznik - wyjaśniło się co było powodem?
Odświeżając temat chciałbym zapytać czy migający licznik przebiegu km może być powiązany z ferelną wiązką klapy? Czy ktoś miał taki przypadek? U mnie kolejny element czyli wycieraczka tylnej szyby działa niestabilnie ( nie zawsze chce się wyłączyć po uruchomieniu) a dziś zauważyłem tą sprawę z migającym licznikiem. Inna rzecz, że z wycieraczką już trochę to trwa, a temat z licznikiem pojawił się dopiero dziś, a też nie po pierwszym odpaleniu lecz przejechaniu kilku km, co mogłoby wskazywać np na akumulator. A ten jest co prawda na gwarancji, ale podczas ostatniego przeglądu okazało się o dziwo, że jest niedoładowany, choć sporo jeżdżę. Dodam, że miałem kiedyś podobną sytuację, a wtedy był problem z przyciskiem klapy. Nie jestem jednak pewien, czy akurat usunięcie tego problemu spowodowało też przestanie miganie licznika. Wiem, że najlepszym narzędziem jest diagnostyka, ale nieraz rozwiązania problemu są znane wśród innych użytkowników.
miganie licznika samochód sygnalizuje nałapanie błędów- podpiąć kompa i zobaczyć. Całkiem prawdopodobne że aku. Posprawdzaj w spoczynku jakie ma napięcie i zmierz pobór prądu po wyłączeniu autka- może jakieś urządzenie pobiera za wiele prądu na postoju.
a masz blueme?
tak jak pisze Dareek ..Musisz podłączyć kompa.Miganie licznika wskazuje że w systemie jest dopisana jakaś centralka a body jej nie widzi / może być przepalony bezpiecznik od np. blue&me lub przerwa w obwodzie CAN /.Lub zostało coś dołożone ..ale tego raczej nie robiłeś.Zrób pierwszą części proxy to Ci wyskoczy co daje błędy.
Ponieważ byłem w serwisie chciałbym podzielić się rezultatem. Otóż jak mi powiedziano powodem migającego licznika jest blue &me. Rzeczywiście zauważyłem, że nie działa. Natomiast nie da się podobno zresetować tak, by ten licznik nie migał ponieważ cały czas jest błąd ze strony modułu czy też centralki blue &me. Wymieniona rzecz kosztuje w ASO ok 1500 pln (zapytałem z ciekawości). W związku z tym mam pytanie czy jest możliwość w jakiś inny sposób to ominąć wyłączyć by licznik nie migał? Czy też jakiś pomysł wynikający z doświadczenia na ożywienie blue &me. Zakładam, że reset klemą i sprawdzenie bezpiecznika było wykonane.
Pozdrawiam
sprawdź zasilanie b&me / 2 bezpieczniki F51 i F36 / .. później wtyczka ..jak już zdejmiesz panel ozdobny.. maskownicę / pamiętaj śruba w schowku / to masz centralkę na wierzchu. Aby ją wyjąć jest mały problem bo kabel jest trochę krótki ..ale jeśli pociągniesz za sam kabel to go może wypniesz z opaski zaciskowej która jest na wcisk przymocowana do aluminiowej podstawy kokpitu.Jeśli nie to wykręcasz schowek.Czy możesz się połączyć kompem z B&me ..??
Wydaje mi się to cokolwiek dziwne z tą nagłą awarią Blue &nie. Nie używane zresztą przeze mnie, choć to pewnie nie ma znaczenia. Zacząłem od doładowanie akumulatora, po czym chcę zrobić porządny dłuższy i może parokrotny reset na klemie. Następnie sprawdzę bezpieczniki i ew te połączenia. Może jakiś spadek napięcia, a w konsekwencji teraz brak połączenia..
Taka ciekawostka, będąc przedostatni raz kazałem wyłączyć sygnalizację niezapiętych pasów. I o dziwo sama się aktywowała. Aku nie był odłączany dla jasności. Dlatego znając podejście ASO czyli po najmniejszej linii oporu-wymiana na nową część spróbuję co mogę sprawdzić sam. Jeszcze takie pytanie? Kupując ew używaną centralkę trzeba kupić taką samą po numerze? I jak sprawdzić nr, jest taka możliwość bez demontowania?
Pozdrawiam
Zefir .. nie kombinuj z odpinaniem wielokrotnym aku .. zrób to raz na noc i ok. Sprawdź bezpieczniki bo któryś z nich / już nie pamiętam / zasila jeszcze kilka innych rzeczy. Jeśli nie masz interfejsu i programu ..to sobie kup za 50 pln bo zjedzą Cię a ASO .. to podstawa. Jeśli masz kompa to spróbuj się połączyć z centralką itd.Jak już wszystko będzie ok.. to załaduj najnowszy soft z językiem polskim i ciesz się Julką.Kupując interfejs kup raczej na kablu jakiegoś Viakena .. masz pewność że zrobisz tym proxy.Odnośnie używanej centralki..był gdzieś temat ..poszukaj.
Dziękuję za podpowiedzi. Jeśli miałbym decydować się na jakiś interfejs to może jakaś konkretna sugestia? Nie jestem na tyle biegły, a te na stronie Viakena nie obsługiwały modelu Giulietta, przynajmniej nie dostrzegłem tego modelu w spisie. I jeszcze kwestia softu, skąd skąd pobrać i jak ew załadować.
Pozdrawiam
ja ostatnio proxy robiłem takim ;)
https://viaken.pl/pl/nowy-polski-elm...scan-2013.html
soft chomik .. bez problemu .. jest taki 2.2 w którym musisz zmieniać programowo numer seryjny dysku ..ale bez problemu w Julce robiłem nim proxy ;).Poczytaj o tym w dziale 159..
Witam,
U mnie pojawił się taki problem, że wczoraj przestało działać B&M a dzisiaj zaczął migać przebieg Julki.
Możecie mi podpowiedzieć jaki powinienem zastosować schemat działania?
1) Najpierw odłączenie aku?
2) Potem wymiana bezpieczników?
3) Rozumiem, że jak to nie pomoże to wymiana modułu pozozostaje? Może ktoś powiedzieć jak zdemontować tą listwę maskującą?
najpierw wykasuj błędy np MES-em - miganie licznika to oznaka wystąpienia błędów.
To zamierzam zrobić, ale z tego co tu wyczytałem, jeśli miganie licznika jest połączone z brakiem B&M to chyba zmierza w kierunku jakiejś awarii B&M..
a co więcej jakie najlepiej kupić narzędzie diagnostyczne do Giulietty, tak abym np. mógł wprowdzić do komputera zrobienie "serwisu olejowego"?
Miganie to nie oznaka błędów jako takich tylko brak widoczności przez body urządzeń z nim sparowanych.
Albo słaby akumulator i coś się rozjechało ,więc konfiguracja proxy po naładowaniu/wymianie powinna rozwiązać problem.
Albo któraś linia Can się rozłączyła lub rzeczywiście któreś urządzenie pada.
może być i bezpiecznik spalony, choć moduły B&M zdarza się że padają
Can to dwa kable po, których komunikują się ze sobą wszystkie moduły czytaj.komputery.
Proxy to coś Ala restart w kompie po instalacji programu.
To można wymusić tylko programem zewnętrznym.
Mes lub alfaobd albo w serwisie.
Szukaj kogoś w lokalnym dziale z programem i kablem albo znajdź serwis.
Ps.W tym temacie koledzy dość obszernie wszystko już wytłumaczyli.