witam muszę wymienic wahacz górny, w sklepie podają mi dwa numery katalogowe jeden to 51335397 a drugi 51787337 czym one się różnią mam alfe z przed lift. jest różnica w tych wahaczach z przed i po lifcie ?? czy to cos innego np. srednica swożnia?
Printable View
witam muszę wymienic wahacz górny, w sklepie podają mi dwa numery katalogowe jeden to 51335397 a drugi 51787337 czym one się różnią mam alfe z przed lift. jest różnica w tych wahaczach z przed i po lifcie ?? czy to cos innego np. srednica swożnia?
Panowie mam problem z doborem wahacza górnego.
Rok temu warsztat założył mi TRW (nie wiem czy błędnie nie dobrali), teraz po 17kkm jest do wymiany.
Według pana ze sklepu polecanego tutaj na forum. Dla auta poliftowego (vin 93900007204701), pasują jedynie wahacze starego typu (eper 51817624) "nie przerabialne na TRW". Pan był na tyle uprzejmy, że zmierzył oba wahacze:
Co brać? Nie chcę się opierać na zdaniu warsztatu, bo podejrzewam że rok temu źle mi dobrali i przez to się szybko zużył (realna wogóle jest ta moja teoria?)Cytat:
"wahacz MM czyli st typ, moim zdaniem pasujący
średnica po opuszczeniu gumki :) na dole 13mm, srednica pod gwintem 11,5 mm
TRW odpowiedznio 13,8 i 13 mm"
Ja nie dawno wymieniałem u siebie też górny na magneti marelli no i jeździ. Miał chyba zeszlifowany znaczek alfy o ile się nie mylę.
Jeszcze jedna rzecz mi się nasuwa, jeśli TRW ma większy stożek sworznia to chyba nie ma możliwość omyłkowego zamontowania większego TRW w miejsce mniejszego MM? Natomiast odwrotna sytuacja jest możliwa?
po liftowe mają mniejszy sworzeń, mi trw poleciał po 20 tys KM wiec uważam ze to nie wina montazu bo montowałem go w aso lecz słabej jakosci wahacza, ogólnie trw robi teraz straszny chłam a orginalne podrozały od tego roku do 700 stówek :/ co za absurdy nie zarabiają na sprzedaży aut to chcą zarobic na serwisie
To już nic nie wiem, pan z autosklep24 proponuje ten z mniejszym sworzniem (magneti marelli), natomiast twierdzi, że TRW ma większy sworzeń... Są dwa rodzaje TRW? Z różnymi sworzniami?
Tomek ale mi zapodales z tego co pamietam FASTA na gore chyba ze mam dodatkowy ABS :D
Ja mam przedlifgtową z 2007r. wiec wiekszy sworzeń, kupiłem TRW bo to firma która produkuje na pierwszy montaż lae okazało sie z poleciał po 20 tyś :/ a ty już zmieniałes ??czy to orginał ci poleciał?? ten magneti mareli powinien byc ok ma zeszlifowane znaki ricambri wiec mozliwe ze szły po lifcie na pierwszy montaz
Dzisiaj byłem na trzepaku sprawdzić zawieszenie bo mi lekko stuka przy szybkim skręcaniu. Powiedziano mi, że sworzeń ma lekki luz. Przeczytałem wątek i nadal nie wiem jak rozpoznać oryginalny wahacz (lepszej jakości) od zwykłego. Zwykle ceny wahają się w granicach 260zł ale są też za ponad 400zł np.: TU
Zastanawiam się nad wymiana bo stukanie nie jest uciążliwe i pojawia się tylko przy szybkim ruchu kierownicą. Chociaż może lepiej wcześniej niż później wymieniać??
Tomek czy faktycznie A.B.S są dobre??
widze ze masz z 2006 więc napewno masz z większą srednicą swożnia or 517873337. Nie polecam zameinników bo trwałosc znikoma. udało mi się wychaczyc ori za 250 zł
podesle ci linka do sprzedawcy moze bedzie miał jeszcze cos w tej cenie. Te które ogładasz są własciwe
przerabiam ten temat aktualnie wiec w razie pytan zapraszam na priv
pzdr.
Michał
http://moto.allegro.pl/wahacz-przedn...086807120.html
Jeśli szukasz najtańszego możliwego rozwiązania - to tak, są ok. Lepsze są (i oczywiście droższe) - Lemfordery. TRW strasznie zjechało z jakością, co do Magneti Marelli - nie mam większych doświadczeń, FAST buja się z technologią produkcji - a właściwie prawidłowym smarowaniem tulei, oryginały są drogie jak jasna cholera.
Już mnie powoli szlag trafia, miesiąc temu wymieniłem wahacz górny i znowu coś zaczęło tłuc - na 90% ten wahacz. Nie wiem czy takie g*wno robią czy mechanik nie potrafi założyć wahacza :[
Spójrzcie na zdjęcie i powiedzcie czy ta tuleja ma tak wyglądać, czy coś jest spartolone:
https://dl.dropboxusercontent.com/u/12003286/wahacz/20130613_161258.jpg
tutaj druga tuleja:
https://dl.dropboxusercontent.com/u/...613_161251.jpg
Moog
taa taaa macie racje moog i trw to najwieksze gowno...... ciekawe czy rzeczywiscie macie takie wahacze w swoich autach patrzrac na to ze np moog na te chwile nigdzie nie jest dostepny wszedzie zerowe stany na hurtowniach ..... i jak kupowalem do siebie 3 miesiace temu tez byly zera......ciekawe skad mechanik go wytrzasnal....:) skoro moog to gowno trw to gowno........zaraz napiszecie ze lemforder to gowno.......a najlepsze beda hart krafy master sparty dekermany i inne chino podobne.....
- - - Updated - - -
wlacz sobie google grafike i duze zdjecie i zobacz jak wyglada nowy wahacz ta tulejka wychodzi dokladnie tak samo..... jeszcze nic nie sprawdziles a siejesz zament ze moog to gowno ze mechanik spierd***** zaraz ktos spyta gdzie zakladales i sie okaze ze zrobisz antyreklame mechanikowi a sie okaze ze stuka calkiem co innego......
a tak wogole to jak wahacz rzeczywiscie sie zje**l to jedziesz na reklamacje i bedziesz wiedzial co i jak .....
Ale co chcesz napisać? Jeśli jest co najmniej kilka osób tutaj na forum, które mają problemy z górnym wahaczem TRW to wyjścia są trzy:
- albo jesteśmy w zmowie, pracujemy dla konkurencji i uprawiamy marketing szeptany
- jeden z dystrybutorów kupił partię podróbek niskiej jakości
- TRW wypuściło serię wadliwych wahaczy.
Na chwilę obecną ja sam będę reklamował wahacz TRW i założę na pewno coś zupełnie innego (najpewniej Lemförder). Nie wiem skąd kupuje mój mechanik, ale nie jest to mechanik pracujący w szopie, tylko mechanik, u którego każdego tygodnia stoi kilka Alf 159 i mechanik, który bierze na siebie koszty wymiany gwarancyjnej, więc raczej nie kupuje tanizny z allegro. Dla mnie wniosek jest jeden - TRW zaliczyło wtopę z tym elementem i na chwilę obecną trzeba unikać wahaczy górnych tego producenta.
Ja tydzień temu zakładałem wahacz. Doszedłem do wniosku, że niema się pchać w TRW skoro wszyscy narzekają.
Założyłem Lemfordera, ponieważ cena oryginalnego w ASO_Katowice trochę mnie zniechęciła - 610zł.
Zobaczymy ile wytrzymają lemfordery na dziurawych drogach i felgach "18.
Potwierdzam u siebie. TRW klęka już a nie przeleciałem nawet 15k. Masakra.Ktoś ma już większy przebieg na Lamforderach?
Podłącze się, u mnie również po 11000km padł górny wahacz TRW (kupiony w hurtowni), tydzień temu założyłem Sidem i zobaczymy ile wytrzyma, felgi mam 17.Także nie polecam i nie założę więcej TRW.
A jeśli chodzi i wahacze górne na przód firmy Lemforder to spotkałem się z dwoma seriami: 34966 01 i 34965 01 oraz 34941 01 i 34942 01.
Które będą pasować do 1.9 JTDM 16V (rok produkcji 2006)?
faktycznie nawet w paa.pl nie ma tej aukcji.
Ale wpisując w google "3086807120 allegro", można znaleźć stronę z komentarzami:
http://s.allegro.pl/show_user.php?uid=14389334
z której wynika, że sprzedającym w tej aukcji był "tuningoo"
z racji tego,że u mnie trzeszczy cały zawias mam zamiar od strzału wymienić wszystkie wahacze,drążki itd i tak sie zastanawiam:Lemforder czy Magneti Marelli? TRW odpada,moze MOOG który jest nawet droższy,ale czy lepszy?Troche kasy na to pójdzie i chciałbym zeby toto przynajmniej z 50tyś przejechało w ciszy
Czy nigdzie nie dostanie się elementów zawieszeni które są na pierwszy montaż? Czy kupując nawet w ASO to nie będą takie jak w samochodzie które opuszcza fabryke?
Teoretycznie te firmy robią na pierwszy montaż,ta kwestia wytrzymałości wg mojej teorii to jakość montażu:fabryka -maszynowo zgodnie z projektem i komputerem itd.,a pózniej już nawet w aso powiedzmy coś za słabo czy za mocno dokręcą,pod nie odpowiednim kątem.Może.
Sam wymieniałem kilka tyg temu górne wahacze na TRW. Płaciłem 340zł/szt. Mam nadzieje że wytrzymają trochę.
Porażka to zawieszenie. Górne wahacze miałem jeszcze z datą produkcji auta. Wytrzymały 200tyś. Więc zamiennik powinien bez problemu wytrzymać 80-100tyś.