Jako że rozglądam się za alfą, pomykam po ogłoszeniach . Trafiłem na takie coś:
http://otomoto.pl/alfa-romeo-156-1-9...-C6556898.html
nie wiedziałem że taka firma sprzedaje takie szroty
Printable View
Jako że rozglądam się za alfą, pomykam po ogłoszeniach . Trafiłem na takie coś:
http://otomoto.pl/alfa-romeo-156-1-9...-C6556898.html
nie wiedziałem że taka firma sprzedaje takie szroty
a co sprawia że uważasz to auto za gniot?
O co chodzi z tym postem??? Alfa 156 i to na pierwszy rzut oka bardzo ładna...
Skąd wniosek że to gniot? Kolega sprawdzał, jeździł, zna właściciela???
Bo nie kumam bazy... ;//
Wg mnie kolega sedicivalv0le jest urażony silnikiem 1.9 JTDM, z którym ma niemałe kłopoty i nie uważa go za udane, a właśnie taki motorek znajduje się w 156 z ogłoszenia ;// stąd chyba opinia Gniotu...... sam podpis pod Nickiem wyraża niezbyt dobre opinie na temat jego autka. Poprawcie mnie jeśli się mylę :|
Chłopaki popatrzcie na kierownicę, przyrdzewiałą komorę silnika. A multijety lubię i nie zawaham się następnego kupić :DDD
Kolega ze szkoły pracuje w Warszawie i poprosiłem go by auto obejrzał, powiedział żebym dał sobie spokój.
Ze zdjęć nic negatywnego nie wynika. Jeśli chodzi o obtarcia przycisków na kierownicy, to nie od dzisiaj wiadomo, że nie wytrzymują dłużej niż 50 - 60 tys km i po prostu farba z nich schodzi, podobnie jak u mnie... Poza tym kierownica OK, resztę trzeba obejrzeć na żywo.Cytat:
Napisał sedicivalv0le
Pod maską żadnej rdzy, poza zaśniedziałą klemą akumulatora nie widzę, widać tylko, że silnik nie był myty, a to akurat dobrze świadczy.
Co innego jeśli samochód był oglądany przez Twojego kolegę, jeśli zna się na samochodach, albo lepiej na Alfie, to OK.
Jednak na pierwszy rzut oka niczego złego o tej Alfie powiedzieć nie można...
Pozdrawiam.
- Rafał
Nie wiem gdzie auto musiało stać żeby klemy zardzewiały?
A mówiąc o kierownicy nie miałem na myśli przyciski, tylko pęknięcie z dwóch stron znaczka - takie coś powstaje po wystrzeleniu poduchy ( kolega mi o tym powiedział i rzeczywiście widać to na zdjęciach)
Co prawda kumpel nie zna się na alfach, ale co nieco się orientuje w tematyce.
To chyba troszkę nie bardzo się orientuje. Oczywiście bez obrazy.Cytat:
Co prawda kumpel nie zna się na alfach, ale co nieco się orientuje w tematyce.
To jest normalna rzecz w wielu samochodach i daje rękę sobie uciąć, że większość z alfaholików będzie miała takie coś u siebie.
Ja też mam takie coś u siebie, i to nie jest od wystrzelenia poduchy.
Auto przechodziło dokładną diagnostykę i nigdzie nie stwierdzono żadnego nawet najmniejszego puknięcia.
Więc skąd miałaby poducha strzelić? Także o to nie ma się co martwić.
Normalna rzecz wg mnie, i takie coś da się zauważyć w wielu autach.
Normalnie tego nie widać, ale zdjęcie zostało zrobione w takim świetlne, że akurat widać to.
Nieraz widziałem podobne w BMW, Hondach (głównie nowe modele), i naprawdę nie ma się czym martwić.
Jesteś pewny że to nie smar miedziany? Klemy wraz z biegunami akusia zwykle śniedzieją i pokrywają się biało/zielonym nalotem a nie rdzewieją na rudo...Cytat:
Napisał sedicivalv0le
Skąd więc rdza na plastikowej obudowie akumulatora...?
Wiem wiem czepiam się :D
Pozdrawiam
Na Carserwis to lepiej uważajcie. Ja tam kupiłem swoją maszynę, wg. sprzedawcy i tamtejszego warsztatu miała to być super zadbana maszyna, z jedną niewielką (jak na skalę tego co było) usterką. Skończyło się tak, że już miesiąc po zakupie odwiedziłem na jakiś czas warsztat a usterki, które naprawiłem kosztowały mniej więcej różnicę wartości pomiędzy moją wersją a GTA z tego samego roku :? Ale i tak ją lubię (chociaż mnie rozczarowała na początku naszego związku :lol: ).
- klema jest prysnieta przeciwko utlenianiu.
-pod maska rzeczywisciesyfek, ale to normalka.
- przyciski zawsze widuje takie poscierane, podobnie jak kreski przy znaczku. NAtomiast niepokoi mnie w tym wozie kiepskie spasowanie pasa tylnego. Widac to np na obwodzie lampy.
klema jak dla mnie też nie budzi zastrzeżeń. Za to spasowanie tlnego zderzaka nie musi swiadczyć o niczym poważnym. Za dużo gdybania za młao faktów.
Nie wiem jak z tą kierownicą, u mnie takich poprzecznych pęknięć nie ma, a kierownicę mam identyczną...
Może wypowiedzą się Ci, co takie kierownice posiadają, jak to u nich jest?
Pozdrawiam.
- Rafał
Tez posiadam taką kierownicę i nie widzę takich pasków.
Też mam taką kierownicę i nie mam pęknięć. Zanim kupiłem obecną alfę , naoglądałem się ich dużo i nie było takich pęknięć. Jedna miała ale z daleka już było widać że bita.Cytat:
Napisał alces1
Z ciekawości przejrzałem pare ofert na allegro i żadna Alfa z taką kierownicą nie ma tych pęknięć w ogłoszeniu nie ma nić o tym czy Alfa jest powypadkowa czy nie.
te kreseczni obok loga to sa miejsca specjalnie oslabione poprzez nadciecie materialu zeby podczas wypadku (czy tam uderzenia) poducha mogla sie wydostac. wiadome ze jak nie bedzie nadciete to poduszka sama nie wyrwie materialu a co do spasowania tylnej klapy to ja u siebie tez nie mam dopasowanej idealnie a nigdy nie byla bita.
No ale czy to są nacięcia czy pęknięcia, bo ja u siebie w 146 też mam takie kreski ale nie pękniecia.
Po prostu aparat czasami oddaje to czego gołym okiem nie widać lub na co się nie zwraca uwagi .
chyba ktoś tu nie wie jak wygląda wystrzelony airbag i jak się rozrywa...
ten airbag nie był nigdy wystrzelony...
nie do końca tak jest. Otóż znajomy kupił Forda Galaxy, rocznik 2005. Po wypadku, gdzie podczas wystrzału Airbagów uszkodzona została deska rozdzielcza przed pasażerem. Wstawiono nowy airbag, a deska została tak posklejana, że nie ma najmniejszego śladu, co jest wręcz niewiarygodne, ale gdybym nie widział, to bym nie wierzył.Cytat:
Napisał obserwator737
Okazuje się, że są zakłady które się w tym specjalizują. Tak więc jeśli ta kierownica jest po wystrzale poduszki i ktoś chciał to zatuszować, to wyszło mu to raczej kiepsko.
Pozdrawiam.
- Rafał
P.S. widziałem kierownicę po wystrzale poduszki, chociażby w mojej poprzedniej Alfie.
Też mam taką kierownicę i nie widać żadnych kresek z osłabieniami materiału, ani nic podobnego.
Nie wiem czemu uwazasz to autko za szrot :shock: Czy ktos podlaczal pod komputer, sprawdzal czy bita, lakierowana, sciaga w lewo lub prawo, kopci na czarno, nie odpala? Ten szrot, to wszystko na podstawie tego pekniecia na kierownicy??? Niedlugo tak bedzie, ze ryska na lakierze i okaze sie ze to szrot:)
Pozdr.
Ja posiadam poglądową poduszkę po wystrzale mogę zrobić fotki i pokazać jak wygląda sposób otwarcia. model po lifcie :)
To umieść gdzieś zdjęcia, z chęcią bym to pooglądał.
Ok zdjęcia będą w poniedziałek :)
alces1 > jesteś fantastą... gdyby ktoś to naprawiał to nie zostawiłby śladu na 1/10 długosci (piszesz że widziałeś więc wiesz już o co chodzi) pękania plastiku... po prostu by go nie było (dla większości oczu bo niektórzy widzieliby że element polakierowano...) - przyjmij do wiadomości że to niedoskonałość odlewu...
btw , widziałem te deski po szpachlowaniu i klejeniu - jeśli nie poznajesz to masz problem , ja od razu... (robią to m.in.fachowcy pod Poznaniem)
i jeszcze jeden drobiazg - to jest ASO a nie buda u turasa , naprawdę ktoś zakłada że ASO przerobi kontrolki airbagu tak aby gasły i wsadzi sklejoną obudowę poduszki bez wkładu ??
no to wyrazy współczucia... to jest parę paragrafów...
Cytat:
Napisał obserwator737
doprawdy zadziwiająca jest twoja wiara w serwisy aso
Cytat:
Napisał Krzyśko
normalnie tych nacięć nie widać
Ja tu nie widzę nic złego, możliwe że tylni zderzak mógł być ruszany, a poza tym to co kierownicy to jest to trochę zabawne. Nie można po 2 kreskach stwierdzić czy była wystrzelona. A nawiązując do tematu ASO to jak dla mnie w obecnych czasach nie mogliby sobie pozwolić na taki przekręt z poduszką.
posłuchaj , próbowałem wykazać brak logiki w tym co piszesz (po co ktoś kto miałby sklejac poduszkę miałby zosatwić 2 kreski a resztę idealnie ukryć ?? - nie raczyłeś napisac niczego mądrego w tej kwestii... po drugie jak już ktoś przytomny zauważył ASO to jednak ASO i nie może walić aż takich numerów...)Cytat:
Napisał sedicivalv0le
gdybyś miał choć blade pojęcie o tym z kim piszesz wiedziałbyś że jestem przeciwnikiem ASO i od zawsze podkreślam że ASO jest bebe - jednak mam też taką cechę jak OBIEKTYWIZM który nie pozwala mi siedziec cicho gdy widzę takie bzdury jakie wypisujesz...
może zakład i pojedziemy sobie sprawdzić tą poduszkę ? 5kzł może byc ?
ok , nie potrafisz myśleć logicznie , nie potrafisz analizowac tego co czytasz - kolejne ułatwienie - handlarzyna klei deskę bo ona jest dość kosztowna w zakupie nawet u złodzieja (w porównaniu do ceny airbagu z kierownicy) - to może przemyśl ile kosztuje taka zabawa w klejenie/szpachlowanie/malowanie a później zastanów się nad ceną airbagu u handlarza a na koniec przypomnij sobie powiedzenie o grze i świeczce...
naprawdę nie jesteś w stanie pojąć że airbagi powstają w różnym czasie i w różnych formach które w dodatku się zużywają ??Cytat:
Napisał sedicivalv0le
nad tym kończę dyskusję chyba że chcesz podjechać w sprawie zakładu
Nie uważam siebie za fantastę, nie wiem skąd to mniemanie :)Cytat:
Napisał obserwator737
CO do klejenia tapicerek: można to zrobić lepiej, ale można to i zrobić gorzej...
gratuluję spostrzegawczości. Szkoda nie mam możliwości zaprezentować Ci tej deski z Galaxy.Cytat:
Napisał obserwator737
na niemal każde ASO znalazłby się niejeden paragraf ;) tym bardziej, że ASO nie jest gwarancją, ASO to w wielu przypadkach przykrywka do robienia pieniędzy, znam to od podszewki z serwisu Mercedesa.Cytat:
Napisał obserwator737
Wracając do sedna tematu - nie napisałem nigdzie, że była wystrzelona poduszka, a jedynie, że u mnie takich śladów nie ma. Podobnie jak Ty mimo złej sławy ogólnie pojętych ASO, uważam, że nie posunęliby się do tego, by w ten sposób tuszować brak poduszki powietrznej. Zajrzyj na mój pierwszy post, a zauważysz, że bronię tej Alfy, z resztą zawsze uważałem, że człowiek z natury jest dobry :)
Pozdrawiam.
- Rafał
Witam proszę oto Link do poduszki Alfy jak wygląda po wystrzale.
Nie sądzę aby te linie o tym świadczyły. I widziałem też poduszkę klejoną
i widać na niej bardzo dokładnie że była klejona.
Pozdrawiam
http://picasaweb.google.pl/zbyszekre/Alfa
Ja rozumiem ,że każdy ma prawo wyrażać swoją opinię ,ale ten gniot nijak nie pasuje mi do wpomnianej alfy.
ps.Klema nie rdzewieje tylko pokrywa się śniedzą i stawiam na smar miedziany
Witam.
Czy Wy nie macie większych problemów do dyskusji? Auto oglądał jakiś koleś, którego wiedza o samochodach opiera się o to co przeczytał w "Auto ...", i tak naprawdę nie wie co oglądał, a szanowne grono gotowe jest się pokłócić o takie bzdety.
Pozdrawiam. :wink:
Oj nie od kłótni dalecy jesteśmy :)
Sprawa poduszki rozwiązana i nie wskazuje nic na to aby była wystrzelona :)
Pozdrowka
jutro wrzucę na forum zdjęcie pięknej poduszki kierowcy z mojego jeszcze piękniejszego GT
:lol: :lol: :lol:
kto zgadnie co będzie widoczne na niewystrzelonej , nieklejonej i w ogóle mega hiper sprawnej
i oryginalnej poduszce :?: :?: :?: :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen:
...żebym tylko nie zapomniał jutro lustrzanki 8)
zależy jak zrobisz zdjęcie, ale jeśli się postarasz będą widoczne 3 "kreski" Jedna pionowo (pod emblematem) i dwie poziomo (po obu stronach emblematu, coś jak w przypadku zdjęcia z początku wątku).Cytat:
Napisał obserwator737
myślę, że zdecydowanie wystarczy najzwyklejsza cyfrówka, nie koniecznie lustrzanka ;)Cytat:
Napisał obserwator737
Pozdrawiam.
- Rafał
Tych 'kresek' nie ma prawa być w nieruszanej poduszce.
A co do uczciwości przy salonowych komisów, to im też nie ma co ufać. Nawet jak kupujesz nowe auto możesz się nadziać na minę , a co dopiero używka. Biznes is biznes.
zgadłeś !! dokładnie , mam 3 kreski , pionowa bardzo widoczna , poziome - ledwo ledwo
airbag jak najbardziej fabryczny itd
foto jutro