Z racji że żarówki, każdy ma, i czasem zdarzą się przepalić, temat posłuży temu, jakich żarówek używacie, oraz jakie waszym zdaniem nie powinno się zakładać.
Printable View
Z racji że żarówki, każdy ma, i czasem zdarzą się przepalić, temat posłuży temu, jakich żarówek używacie, oraz jakie waszym zdaniem nie powinno się zakładać.
W każdym pojeździe stosuję Philipsy, Osramy, Tungsramy, z pewnych źródeł. Jak akurat są to ciut wzmocnione (+5-10%, nie więcej) i z filtrem UV by odbłysniki się nie wypalały. Żadnych o efekcie xenonu (wiocha).
Co ok. dwa lata żarówki wymieniam, gdyż po takim czasie widać, że świeca słabiej. Przy okazji lekko czyszczę konektory w kostce, gdyż dużo nalotu powoduje słabe przejście prądu na żarówkę i co z tego wynika - słabsze świecenie.
Osram Night Breaker Plus - mam od kwietnia 2012 i wciąż świecą :).
Polecam.
Nie piszcie ile wytrzymały miesięcy tylko ile wytrzymały kilometrów. Jeden w rok zrobi 5K km drugi 20k km więc ta sama żarówka jednemu wystarczy na 6 miesięcy drugiemu na 2 lata :)
Osram Cool Blue Hyper - mam i nie polecam. Żarówki sprzedawane na allegro nie posiadają homologacji i z normalnym homologowanymi Cool Blue (bez dopisku hyper) mają niewiele wspólnego. Wyraźnie niebieska bańka w modelu hyper zmienia barwe światła na zimy biały wpadajacy lekko w niebieski. O ile widocznosć w nocy na suchym asfalcie ok to w nocy na mokrym światło o takiej barwie "ginie". OStatnio przypadkiem miałem w łapach auto świat gdzie był test żarówek i moją uwage przykuł dobry wynik żarówki Tungsram MegaLight wiec przy okazji jak gdzies je będe widział to pewnie zmienie te badziewne Hypery tum bardziej, zę cena za tungsrama całkiem fajna :)
No to poprawiam - wytrzymaly stanowczo za krotko bo moze to bylo cos kolo 10.000km
U mnie wciąż działają więc trudno powiedzieć ile wytrzymają, ale do tej pory jakieś 12-13 tys. km.
Zdecydowanie polecam ale zdaje się +90% "wytrzymały" ok 15 tyś, ale zauważyłem że sreberko z końcówki bańki zaczęło się ścierać/ odpadać więc zamówiłem nowe +120 i w sumie to nie widzę jakiś dodatkowych korzyści, a może nawet gorzej świecą jak te 90... tyle jeśli chodzi o h7. H1 +90%- halogen jest bardzo dobra, daje świetne światło pomimo niebieskiej końcówki bańki
Philips Bluevision efekt poświaty błękitny i żywotność w moim wypadku dłuższa niż niż NB,ale droższe niż wspomniane wcześniej Osramy.
- - - Updated - - -
Do dwóch lat przebieg około 30tys.
nie tylko na allegro, w Realu też widziałem identyczne co na allegro, w podobnej cenie, choć nieco droższe i też bez homologacji.
Mi się własnie wczoraj przepaliła żarówa. Później sprawdzę dokładną nazwę modelu, bo nie pamiętam. Cena 27 zł, a świeciła tyle samo (i praktycznie tak samo co zwykła za 9 zł). A miała świecić własnie coś ala xenon, blu coś tam, itd
Jeśli chcecie mieć dobre światła nie wypalone reflektory kupujcie tylko markowe produkty znanych firm.
- - - Updated - - -
A nie te badziejstwa z niebieskim filtrem przez który nie może przebić się światło.
Jeździłem wcześniej na Osram NB i zrobiły jakieś 10tyś więc słaaaabo. Teraz skusiłem się na wersję limitowaną Osram NB+. Zobaczymy ile przyjadę na nich. Podobno mają jeszcze wyższą żywotność od NB+.
miałem założone philipsy xenon efekt, wytrzymały mało, jedna się przepaliła za krótki okres, zakupiłem xenon efekt ultra coś.. ale było podobnie, aktualnie mam włożone bodajże za 26?zł komplet osram Night breaker +25% ? i już prawie rok świecą, .. niestety trzeba się liczyć, że zwykłe klosze, to nie xenony, ani soczewki, i nic na to nie poradzimy, za to moge polecić postojowe żarówki, philipsa xenon efekt, może kosztują około 50zł za komplet, ale ponad rok już świecą, i świecą na ładny, bielszy kolor niż zwyczajne,
Mam palniki philips d2s 85122 - pracują prawie codziennie od września 2009 i pomimo, że już widać że są trochę wypalone, popracują myślę jeszcze trochę, A jeśli chodzi o żarówki, to tungsram mam prawie wszędzie, bo to najpopularniejsza marka na stacjach benzynowych w kraju ;)
Zamiast żarówek H6W pozycyjnych z przodu, mam ledy 5x smd can bus na wtyczce ba9s i mogę je polecić, ale pasuja tylko do ksenonów lub wynalazków typu blue vision/night breaker plus.
Pozdr.,
L.
Zaraz po zakupie auta zdecydowałem się na Osram (chyba NB+), zapłaciłem za nie ok. 60 zł. I wytrzymały 6k km, spaliły się wczoraj obie naraz:confused: Wstawiłem tymczasowo żarówki marki Ring (cena groszowa, chyba badziew jakiś).
W aucie służbowym używam zwykłe Tungsram, płaciłem w tamtym roku po ok. 15 zł/sztukę na Orlenie, ostatnie wytrzymały już 30k km.
Tungsram ma teraż nowe produkty + 50 i 90% wiecej światła. Jak na cene, jakośc świecenie i czas pracy to biją na łeb wszystkie wynalazki markowych firm typu. blue, itp... które również zdarzyło mi się użytkowac.
Też polecam Tungsramy Megalight +90%. Światło nie jest jakieś super białe,ale zółte też nie jest.W polączeniu z postojowymi Philips Cool Blue nie ma żadnej zóltej poswiaty. A i nie ma takiej lipy w deszcz, czy śnieg jak na tych co świeca śnieżna bielą.
Jeśli chodzi o H7 to ja używam Hella i już ponad rok świecą. Wcześniej pokusiłem się na Philipsy i się spaliły po 3 miesiącach.
Dodam jeszcze coś od siebie raczej każda wzmocniona H1 lub H7 ma krótszą żywotność,coś za coś dobre światło ale dużo krótsza żywotność.
Kurcze... Tungsramy zaczely sie coś szybko przepalać.Ostatnio padła mi w aucie po 4000km, a teraz druga po 5500km :/