Witam, mam problem z anteną w tylnej szybie to znaczy mam po za miastem b słaby sygnał radiowy. Czy istnieje jakaś przystawka np. przyklejana do tylnej szyby by wzmocnić sygnał? z góry dzięki z odpowiedź
Printable View
Witam, mam problem z anteną w tylnej szybie to znaczy mam po za miastem b słaby sygnał radiowy. Czy istnieje jakaś przystawka np. przyklejana do tylnej szyby by wzmocnić sygnał? z góry dzięki z odpowiedź
A masz podłączony wzmacniacz antenowy? Mogło ci się coś rozłączyć
W 156 jak jest sprawny wzmacniacz antenowy (w tylnym slupku) to nie ma problemow z radiem. To auto ma jedna z lepszych instalacji antenowych jakie znam.
Dzięki będę musiał sprawdzić ten wzmacniacz, ale w związku z tym mam pytanie- :shock: Tylny słupek jest przy tylnych kanapach czy w bagażniku, gupio się przyznać, ale poprostu nie wiem. Coś bliżej w tym temacie, pozdrówka :wink:Cytat:
Napisał gALL
uważaj jak będziesz ściągał ten plastik , bo tam masz w pobliżu poduszki kurtynowe.
Robiłeś juz ten wzmacnaicz antenowy? Ja mam to samo... łapie mi tylko najsilniejsze stacje i to nie w jakiejś super jakości :(Cytat:
Napisał Szymczyk
Musiałbym tez pogrzebac z ta antenką, pytanie tylko przy którym tylnym słupku, lewym czy prawym jest ten wzmachol?
Pozdrawiam
Koledzy a jak jest w 147ce z tym wzmacniaczem antenowym?? Gdzie jest itp??
to i ja się podepnę jeśli można. ostatnimi czasy miałem rozebraną tylną klapę (walka z silnikiem wycieraczki) i nie zauważyłem żeby jakieś przewody (oprócz tych od ogrzewania) były podłączone do szyby. Czy to oznacza że nie mam tej anteny w szybie, czy słabo szukam? U mnie też niestety za miastem bywa słabo z czystym odbiorem.
w sedanie przed fl ten wzmacniacz jest na prawym tylnym słupku. Aby do niego po ludzku dojść trzeba wyciągnąć siedzisko tylnej kanapy, później odkręcić i wyciągnąć oparcie kanapy co daje nam dostęp do spinki od plastikowej, szarej osłony tegoż słupka. Nie pamiętam czy da się go wyciągnąć bez wyjmowania półki, ale chyba się da. Jakby coś to powinienem miec taki wzmacniacz, a jak nie to na 100& mam całą szybę :D
- - - Updated - - -
W SW antena jest na dachu, więc wzmacniacz będzie albo przykryty sufitem, albo gdzieś w bagażniku pod boczkami. rozbierałem kiedyś taki bagażnik ale nie pamiętam, musze ojca zapytać bo on zawsze kojarzy takie dziwne fakty :D
Ale jak to jest rozwiązane w Alfie 147??
Czy ktoś już próbował zamontować jakiś lepszy wzmacniacz fal radiowych w 156sw? Na obecnym zestawie słabo odbiera stacje.
Reloaded, daj cynka jak będziesz miał info o tym wzmacniaczu w SW, bo też mi słabo ściąga, a nie chcę podpinać drugiego wzmacniacza...
Też mam problem z tym wzmacniaczem, ostatnio tam poprawiłem styki i jakby lepiej ale po włączeniu ogrzewania szyby i lusterek robi się szum i żadnej stacji nie ma. Też macie takie reakcje? dotyczy sedana. A ta mała antenka na dachu to prawdopodobnie GSM jest bo auto miało jakiś głośnomówiący zamontowany czy wszyscy w sedanie maja tą antenkę?
ja mam u siebie i z tego co się orientuję to jest od gsm. Radiowa antena jest w szybie + ten wzmacniacz w słupku . Ale powiem szczeże że u mnie to też szału nie robi zależy od dnia to łapie lepiej albo gorzej
Koledzy ponawiam. Jak to wygląda w Alfie 147?
ponieważ jestem trochę w temacie wyjaśnię jak to wygląda.
1. 156 sedan - antena w tylnej szybie nawet jeśli jest jakaś na dachu to od GSM i/lub GPS. Wzmacniacz antenowy na tylnym prawym słupku, dostęp do niego po zdjęciu osłony plastikowej słupka. Nie trzeba demontować oparcia kanapy, choć jedna śrubka ewidentnie ukryta pod oparciem. półki też nie trzeba demontować. Wzmacniacze rzadko padają, najczęściej źle podłączone radio. jeśli radio nieoryginalne to trzeba zwrócić uwagę czy przewód niebieski (remote) podłączony i zasila wzmacniacz
2. 156 SW przed liftem - antena w spoilerze w klapie, wzmacniacz chyba też.
3. 156 SW po lifcie - antena tylnodachowa ze wzmacniaczem w podstawie anteny. Anteny te bardzo często umierają po kilku latach bo dostaje się woda do wzmacniacza i korozja zjada go. konieczna wymiana
4. 147 - to samo co 156 SW po lifcie czyli antena tylnodachowa.
Służę pomocą odnośnie połączeń, posiadam oryginalne anteny tylnodachowe. Kontakt : biuro@motoblok.pl
156SW przed liftem ma tak samo jak polift - antena na dachu nie na klapie, w klapie nie ma też żadnego wzmacniacza.
antena na dachu jest , tylko czy zdajesz sobie sprawę od czego ta antena?
Przed liftem w SW ( 2000 - początek 2002)antena FM w spoilerze tylnej klapy.
W związku z wykonywaną pracą uważam się za eksperta w tej dziedzinie.
przeprosiny zbędne.
@Tatanka156 - po ile masz te tylnodachowe do SW po lifcie?
Czyli powoli się zagubiłem czytając wasze posty, jednak rozumiem że moja antena na dachu w Alfie 147 nie jest GSM tylko radiowa i muszę kupic nową, gdyż żadna tam szyba itp nie jest anteną. To dlaczego kiedy włączam tylną wycieraczke szum w radiu się pojawia?? Nic innego nie powoduje zakłóceń.
Tylko że silniczek powoduje zakłócenia fakt gdy włączę go ale radio żle odbiera cały czas nawet jak wycieraczka nie włączona. Założyłem nawet wzmacniacz sygnału z alledrogo i kompletnie nic to nie dało:/
no dobrze, a orientuje się ktoś jaki bezinwazyjny zamiennik można zastosować? W ori cena zabija, a na rynku jest sporo anten - krótkich ze wzmocnieniem, długich, czy nawet rekinów. Rzecz polega na tym że różni się w nich praktycznie wszystko, począwszy od otworu w dachu, poprzez sposób zasilania, długość przewodów, czy zarobione końcówki.
tylko po co zamiennik jak możesz mieć oryginał za 80 zł.
nowy oryginał za 80pln? możesz podać link do sklepu?
Ja mam :) Napisz na biuro@motoblok.pl
Nie czytałem całości, ale ja maiłem podobny problem. Poprawa nastąpiła dopiero gdy przewód antenowy zostal podłączony bezpośredno do radia. Zamontowałem originalne radio, i po problemie.
Wysłane z mojego PentagramTAB7.6 przy użyciu Tapatalka
To znaczy poprzez
orginalny przewód do radia bez zadnych przelotek redukcji itp.
a jakie tam sa i gdzie przelotki i redukcje w ori instalacji
Poprostu przewod od anteny podłączamy bezpośrednio do radia.
Witam. A u mnie jest taki problem że radio nawet dobrze odbiera ale tylko bez zapłonu. Po włączeniu zapłonu łapie tylko najsilniejsze stacji i to dość słabo. Jak myślicie?? co może być nie tak??
dzis zauwazylem ze moje radio jest podlaczone bardzo chaotycznie tzn niema kostki iso ktos ja up....i podlaczyl klariona na skretke mam problem z radiem ze czasem gubi sygnał mimo ze zainstalowalem jakis zewnetrzny wzmacniacz antenowy niby cos dalo albo to efekt placebo,
Moje pytanie jaki kolor przy radiu ma przewod ktory idzie do zasilania anteny chodzi mi o kable oryginalne nie te w radiu :)
w normalnej kostce iso to niebieski ale tu ktos ucioł kable i dosztukowywał i chce to teraz ogarnac na spokojnie :)