Jaka jest w dotyku taka tapicera?
Jak z utrzymaniem jej w czystości? Doznania latem ;-) i podatność na zabrudzenia?
Załącznik 86111
Printable View
Jaka jest w dotyku taka tapicera?
Jak z utrzymaniem jej w czystości? Doznania latem ;-) i podatność na zabrudzenia?
Załącznik 86111
Takie pytanie:Brera ma skore czy cos skoropodobnego.Widze ,ze zdjecie to inna tapicerka.:confused:
Na zdjęciach to nie skóra.
To nie jest skóra. Powiem szczerze, że nie chciałbym Brery bez skóry :)
A przednie fotele z Brery spasowałyby do 159 czy trzeba by coś rzeźbić?
Panowie, ja nie pytam, co kto woli, tylko o to, jakie są odczucia w obcowaniu z tą konkretnie tapicerą (o ile ktoś ma).
Bo wydaje mi się, że takie se.
Przypomina mi to tapicerkę ze służbowej Astry.
Widziałem taką na żywo i dość mocno zniechęca wizualnie (nie pasuje do takiego typu samochodu). Nie wiem jak przy użytkowaniu na dłuższą metę.
Mogę już potwierdzić - to badziew. Miało wyjść sportowo, a wyszło tandetnie. Nie chcę nawet myśleć, jak to się sprawuje latem. Rzecz kompletnie nieprzystająca do Brerrrki.
Jednak Poltrona, to Poltrona.
Ja mam taką tapicerke i badziewiem bym nie nazwał i nie dlatego że moja, ja pamiętam stare fotele w Brerze i tamtą skórzaną tapicerkę i nie chciałbym jej z tamtymi fotelami. Jakość materiału napewno lepsza od wspomnianej Astry i jak wg mnie materiałowych tapicerek w BMW (do tego przynajmniej mogę się odnieść). Co do czystości to się nie ma co oszukiwać to nie skóra, latem dramatu nie ma, w skórze na pewno nie jest lepiej (póki co nie słyszalem o wentylowanych fotelach w brzerze, a tylko to mogło by być jak dla mnie satysfakcjonujące), jeździłem Jujką z tą najdroższą skórą i podglądałem czy to oby nie ECOskóra - takie miałem wrażenie. Póki co dziur i wytarć nie ma, palić nie palę.
Więc niech ktoś najpierw pojeździ na starych i nowych fotelach (szczególnie od 185cm wzrostu) ze skórą i bez i dopiero komentuje.
Pozdrawiam.
Jednych zniechęca, inni się zachwycają - jak to w życiu. I to samo z tym czy pasuje czy nie.
Podobnie jak dla jednych piękniejszy jest przód Brery, a dla innych tył. Rzecz gustu po prostu :)
A ja wiem ;)
I potwierdzasz to na podstawie tego, że przez chwilkę sobie obejrzałeś?
To nie myśl, bo to będą tylko Twoje przypuszczenia - niekoniecznie słuszne. Natomiast mogę Ci powiedzieć coś z mojego doświadczenia, a jakieś ono jest, bo Brerę z tymi fotelami i z tą tapicerką miałem prawie 3 lata.
Najwyższa liga to rzeczywiście nie jest, ale określenie badziew jest przynajmniej lekkim nadużyciem. Nie za bardzo rozumiem stwierdzenia "jak to się sprawuje latem", bo niby czemu latem ma się gorzej sprawować niż zimą? Już prędzej lepiej latem, no ale nieważne...
Pewnie sporo zależy od dbania, a że ja zawsze dbałem o swoje auta, to np. nigdy nic mi się nie wylało, i tak samo było w Brerze.
Fakt - dla mnie Brera była autem typowo weekendowym, więc zużycie wnętrza było praktycznie zerowe. Nigdy nie czyściłem w żaden sposób tej tapicerki - tylko odkurzanie. Żadnych przetarć, nie uświadczyłem. Jednak pewien minus zauważyłem, i można powiedzieć, że świadczy to o jakości tej tapicerki, choć niekoniecznie. Mam na myśli małe zmechacenie materiału na boczkach podparcia siedziska i chyba oparcia też, choć tego teraz dokładnie nie pamiętam. Ponieważ te fotele są nieźle wyprofilowane, to niestety przy wsiadaniu i wysiadaniu ociera się o nie, i stąd te zmechacenia.
Porównywać do skóry nie będę, bo tylko widziałem i macałem, ale też o jakości skór w Brerze słyszałem parę niepochlebnych opinii. Ja mogę tylko powiedzieć, że przed liftem ani fotele ani skóra mi się nie podobały, a po lifcie i tapicerka materiałowa i skórzana, i te fotele bardzo mi się podobają.
O, przypomniałem sobie fotele skórzane w Brerze którą widziałem na targach w Poznaniu w 2009 roku. Chyba jeszcze te fotele były przedliftowe, choć pewności nie mam, w każdym razie Brera nówka, czarniutka, piękne beżowe skóry, i na fotelu kierowcy lub pasażera piękne przetarcie/rozcięcie. Nie wiem czy to mogło świadczyć o jakości tej skóry, ale widok ten zapadł mi mocno w pamięci...
A może podczepię się pod temat.
Jeśli dobrze rozumiem to materiał na pierwszym zdjęciu to "tkanina, 173". W broszurce jeszcze są skóry Frau i skóry Poltrona Frau. (Każda w trzech kolorach.) I teraz pytanie, czym się różni jedna skóra od drugiej? Tym, że jedna to plastik (czyt. eko-skóra), a druga to naturalna skóra?
Nie będę też się pytał "co najlepsze", bo wiadomo - każdy ma swoją opinię. ;) Ale może ktoś, kto użytkował, zna jakieś wady danego pokrycia.
Kwestia preferencji, ale swoją opinię podtrzymuję - to sztuczna tkanina nieprzystająca do takiego auta. Odczucia latem? To prawie tak, jakby usiąść na plastyku.
Każdy chwali swoje, ale ja takiej Brerki bym sobie nie sprawił.
Poltrona Frau to włoski producent mebli, głównie skórzanych ze 100 letnią tradycją. Ładuje swoją tapicerę do najlepiej wyposażonych egzemplarzy AR, Lancia, a poza tym do Maserati, Bugatti, Ferrari i pewnie wielu innych marek.
Skóra od Poltrony w Kappie, Thesis, czy Brerze jest niezniszczalna. I mówię to na podstawie obserwacji (oraz eksploatacji) bolidów, które miały na budziku po 300kkm.
No chyba, że ktoś ją potnie nożem, ale tego chyba nie wytrzyma żadna tapicera.