Witam. Chciałbym wymienić rozrząd.
Jakie część kupić ?
Znalazłem coś takiego: http://allegro.pl/rozrzad-alfa-romeo...985404633.html
W skład zestawu wchodzi: pasek, napinacz, rolka prowadząca, pompa wody.
Czy warto coś jeszcze wymienić ?
Printable View
Witam. Chciałbym wymienić rozrząd.
Jakie część kupić ?
Znalazłem coś takiego: http://allegro.pl/rozrzad-alfa-romeo...985404633.html
W skład zestawu wchodzi: pasek, napinacz, rolka prowadząca, pompa wody.
Czy warto coś jeszcze wymienić ?
ile koni 105 czy 120 ?
alfa 147 1.6 ts 120 km 88kw 2002r
olej wymieniony, tydzień temu. Nad wariatorem pomyśle.
Gates i Ina bardzo dobre firmy a pompa jak orginał to super.
Witam,jeśli mogę podepnę się pod temat,a czy do alfy 147 2.0 TS 2001 ten komplet pasuje?Pozdrawiam :)
Pompa niby oryginal a producenta nie ma i pudelko zasloniete na zdjeciu ;) stary trik sprzedawcow, zapytaj o producenta pompy wody , ja uznaje tylko skf ;)
Ja zamontowałem i jestem bardzo zadowolony z tego zestawu
Pasek Gatesa, Rolka i Napinacz SKF, Pompa Ruvilla
Myślę że też pasek Gates nie bardzo nadaje się do TS-a ze względu na profil zęba.
Poza tym paski te z tego co zauważyłem niezbyt dobrze się sprzedają.
A na przykład kilkuletniego paska lepiej nie kupować,
nawet jak jest taniej o 50 zł czy 100 zł.
No i fabryczna pompa .... cena detaliczna oryginału w serwisie 280.
Tutaj za wszystko 320 - magia ;)
to że taniej niż w autosklepie wcale nie znaczy ze gorzej i od razu stare badziewie sprzedają.
W drugiej alfie mam ten zestaw założony i odpukać śmiga.
Na pudełkach Contitecha podają datę przydatności,Gates tego nie robi ale nie zdarzyło się by były stare chyba że ma ktoś jeszcze na składzie pasek w białym pudełku.
Może taniej a może i nie , my nie sprzedajemy zestawów z paskami Gates głównie ze względu na moduł zęba.
Trzeba też pamiętać że na cenę końcową produktu duży wpływ ma wielorako rozumiany serwis, również ten po sprzedaży.
Wytarczy zerknąć w komenatrze żeby się przekonać jak kilkanaście osób miało "taniej".
Ja nie twierdzę że na tej aukcji sprzedają badziew , Gates b.dobry jakościowo (inna sprawa czy ma włąściwy ząb)
a i pompa pewnie wytrzyma swoje. Mnie po prostu irytuje takie "cudotwórstwo" z Allegro - tyle.
- - - Updated - - -
Witam w klubie internetowych sprzedawców i życzę wielu pracowitych wieczorów ;)
- - - Updated - - -
No i bardzo dobrze, gdzieś trzeba się reklamować :cool:
podstawowym błędem tego sprzedającego, który sprzedaje ten zestaw na alledrogo jest fakt, że nie umieszcza dokładnych danych o pasku bo jeden pasek nie może pasować do 2.0 (168 zębów) i do 1,6 (163 zęby). pomijam drobny fakt, że w 1,8 w 156 były co najmniej dwa rodzaje paska w zależności od rocznika (166 albo 168 zębów) a on pisze, że pasuje do wszystkich wersji 1.8
a co powiecie o zestawie z contitech? cały zestaw wraz z pompą wody?
Ma ktoś jakieś doświadczenia z pompą Valeo?
jak dla mnie Valeo robi dobre wycieraczki :) ,ale inne rzeczy też się trafią ok , osobiście polecam HEPU. Ta firma specjalizuje się w pompach ,więc mają większe doświadczenie
jeśli chodzi o pompe Valeo to jedynie to co z alfaclubu czytałem:
http://www.alfaclub.pl/forum/viewtopic.php?t=38461
pozdrawiam
czyli taki zestawik by byl ok do podmiany bo juz musze wymienic
Pasek rozrządu: CONTITECH - 65zł
napinacz: SKF - 135zł
rolka: SKF - 60zł
pompa wody: SKF - 145zł
Bardzo dobry zestaw możesz spokojnie montować będziesz kolego zadowolony
ok dzieki za opinie, na dniach kupie i montuje tzn ktos z wrocławia mi zamontuje ;)
pzdr:)
Ja u siebie mam i jestem bardzo zadowolony ten zestaw który Ty wybrałeś jest również b.dobry
Pasek Garesa
Rolka, Napinacz SKF
Pompa Ruvilla
ok zakupilem i wymienie - zobaczymy jak posmiga
Hey, trochę się zbierałem z tym rozrządem, ale w poniedziałek dopiero będzie wymieniany. Cały zestaw marki SKF.
W międzyczasie zdążyłem połamać całą osłonę silnika, wpadłem w taką dziurę, że aż alfa zawisła a lewe koło wisiało w powietrzu.
A od wczoraj słyszę takie "delikatne pukanie" w lewym kole, ciekawe co to, kolejny wydatek...