Witam pytanie jaka jest pojemnosc zbiornika w AR 145 1,6 BOX ??? bo mnie weszlo 43l :/ nastawiony bylem na 50 l a noi dziwna sparawa bo wskaznik poikazuje nie na full :/ tylko 3/4 a paliwo sie az wylewa ze zbiornika tak jest dobity
Printable View
Witam pytanie jaka jest pojemnosc zbiornika w AR 145 1,6 BOX ??? bo mnie weszlo 43l :/ nastawiony bylem na 50 l a noi dziwna sparawa bo wskaznik poikazuje nie na full :/ tylko 3/4 a paliwo sie az wylewa ze zbiornika tak jest dobity
W instrukcji obsługi piszą że 51l, ale osobiście jeszcze tego nie sprawdziłem, bo nie miałem okazji zatankować narazie do pełna.
no to extra :/ cos mam nietak
a moze plywak zepsuty ??? i mysalem ze juz mam 0 a tu bylo jeszcze z 7l i dlatego teraz zle wskazuje ???
a jest to mozliwe zebym w 1,6 TS mial zbiornik 80l ??
Powinieneś mieć coś ok 51 litrów - tak, jak nadmienił już wcześniej jeden z Kolegów :|Cytat:
Napisał Gopcio
Spróbuj zatankować połowę nominalnej pojemności tj. 25,5 litra i zobacz o ile zmienią Ci się wskazania na blacie :P
wez tez pod uwage,ze ten wskaznik akurat nie jest zbyt precyzyjny. Szczegolnie przy malej ilosci paliwa w baku jak wiedziesz na rondo lub po paru zakretach wariuje;) w ksiazce pisze,ze calosc to ok 51l. Pozdro
No to miałes w zbiorniku z 7-8 litrów jeszcze, jak pokazuje na 2/3 to cos nie tak ,jakby był dziurawy pływak to by utonął i pokazywał zero raz tak miałem w pf 126p ;) ja jak natankowalem na full alfe to ponad jeden siegalo :) alfy z silnikiem 2 litrowym maja 61 litrów
u mnie 1,6 ts pod korek wchodzi 55l :)
Cytat:
Napisał Boberek6666
To chyba macie koledzy coś nie tak.Cytat:
Napisał Yyogi22
Baki w Waszych gablotach mają 51l pojemności o ile nikt nic tam nie grzebał. Ja też nieraz jechałem już na oparach, ale max jaki zalałem to niecałe 50l.
W 1.8 i 2.0 bak ma 61l.
A tak przy okazji pamiętajcie, że jazda na rezerwie jest niewskazana ze względu na pompe paliwa, która jest chłodzona paliwem.
no dobra niechaj tak bedzie a moze zbiornik zapowietrzony ??? dodam ze jak odkrecam korek to slysze syczenie i to dosc mocno cisnie
To ja też mam coś nie tak, bo nigdy nie zalałem więcej niż 50l :lol:Cytat:
Napisał rigobert
Instrukcja obługi mówi wyraźnie o 61lCytat:
Napisał BartekL
http://www.forum.alfaholicy.org/topi...kcja-vt214.htm
Przed ostatnia strona chyba.
1.8, 2.0, TD - 61l
No to albo nie mam 2.0, albo nie mam baku od 2.0 albo mam coś zepsute :wink:
no i w JTD tez 61 litrow. Raz juz niewiele brakowalo, a tyle wlasnie bym zatankowal. Weszlo 60,3 ;-)Cytat:
Napisał rigobert
Wczoraj pierwszy raz wlałem aż strzeliło. Efekt - weszło 38 litrów podczas gdy przed tankowaniem wskaźnik zatrzymał się na 1/4 wyskości nad pierwszą kreską :shock:
Albo wskaźnik ma przekłamania albo coś jest nie tak. Dodatkowo zrobiłem narazie niecałe 70 km i wskaźnik spadł prawie na kolejną kreskę... Coś za dużo chyba... W tygodniu przejadę się na stację i znów zatankuje do wystrzału, strasznie ciekaw jestem ile wejdzie do baku, bo od zakupu jeszcze nie miałem okazji sprawdzić ile pali moja 145.
ja dzis zrobilem 200km i wyszlo mi spalanie 8,70l/ 100km czyli jest niezle podejrzewam ze dalo by rade jeszcze mniej ale popisy robia swoje :D. zalewajac wskaznik dalej zostal na 3/4 wiec chyba sie uszkodzilo cos
Tym się nie przejmuj ja też je słyszę :lol:Cytat:
Napisał Gopcio
Moim zdaniem weszła Ci zupełnie prawidłowa ilość paliwa. Nie wiem czemu jesteś zdziwiony.Cytat:
Napisał pavvel
Zdziwiony byłem bo myślałem, że w baku było zaledwie kilka litrów. Z tego co piszesz rigobert było jeszcze z 11-12 litrów. Nie rozgryzłem jeszcze spalania mojej belli... :evil:Cytat:
Napisał rigobert
Doczytałem posta...Cytat:
Napisał pavvel
Cały czas myślałem, że masz jeszcze 1/4 zbiornika..
Może rzeczywiście na oko powinno wejść troche więcej, choć..
Czy mrugała Ci już kontrolka paliwa??
No właśnie jeszcze nie mrugała mi nigdy, a jak kupowałem auto to wskazówka stała praktycznie na zerze i też nie świeciła. Może nie świeci w ogóle?:)Cytat:
Napisał rigobert
Jak silnik jest wyłączony to wskazówka spada grubo poniżej zera i tak się zastanawiam czy ten przedział między zerem a tym miejscem kiedy wskazówka spada podczas wyłączonego silnika to nie jest przedział dla rezerwy...
Dla jakiej pozycji wskazówki świeci się Wam rezerwa?
w mojej rezerwa zaczyna świecic miedzy pierwszymi dwiema kreseczkami....jak wzkazówka jest tak w polowie i oczywiscie idzie w dół:P a co do wlewania do baku-rownego 51 litrów niewlejecie:P zawsze kolo litra zostaje w pompie by sucha nie byla;) mi tez wskaznik chyba dziwnie pokazuje bo od polowy baku do 1/4 wszybko sie traci paliwo a pozniej wolniej jakos....widze po kilometrach przejechanych
Wleje chyba do kanistra z 5l, wpakuję do bagażnika i wyjadę bak do zera :)
Inaczej chyba się nie dowiem ile tam jeszcze paliwka siedzi :twisted:
Ni ma możliwości zapowietrzenia baku. Paliwo jest cięższe od powietrza poza tym benzyna jest lotna. Gopcio Ty czasem nie jeździsz też na gazie LPG?? bo jeśli tak a poziom benzyny w baku był niski przez dłuższy czas to pływak mógł ulec usterce... dlatego nie wskazuje Ci FullCytat:
Napisał Gopcio
no mam lpg i dosc czesto jezdzilem na niskim poziomie paliwa ale nigdy na rezerwie wlasnie brakuje mi tyle do maxa ile zawsze mialem w baku :/
Dziś wskazówka znajduje się u mnie minimalnie nad wskazówką "zero", rezerwa się nie pali. Co jest? zalałem do pełna i zrobiłem od tego czasu 435 km, 70% to była trasa, jeździłem raczej spokojnie, sporadycznie podkręcałem go do 4,5k obrotów przy wyprzedzaniu itd., starałem się jeździć w miarę ekonomicznie :) Jeśli do baku wchodzi faktycznie ~50l to spalanie u mnie to jakieś nieporozumienie. Mam dziwne wrażenie że pod "zerem" jeszcze jest parę litrów i ta rezerwa wtedy się zaświeci... Bardzo się mylę? :|
Wiem, że masz boxera, a ja TS, ale spalanie aż tak bardzo się nie różni. Ja mam teraz na liczniku 405km od nalania do pełna i wskazówkę jeszcze nad pierwszą kreską. Spalanie na mocne oko oceniam na 7/7,5 na 100km.Cytat:
Napisał pavvel
Więc wychodzi na to, że Twój wskaźnik coś szwankuje. Musisz pare razy zalać do pełna i wtedy obczaisz w którym miejscu pokazuje daną ilość paliwa w baku.
Chyba, że w boxerach jest jakiś inny czujnik, ale w takim razie niech wypowiedzą się posiadacze boxerów jak to jest u nich.
Powiem tak jeżdżę Boxerkiem 1.4 który pali mi w mieści ok 10-11l a w trasie przy spokojnej jeździe (90-100km/h) 7-8l.
U mnie rezerwa zaczyna już świecić gdzieś w tym miejscu
Osobiście najwięcej ile mi się udało nalać do baku to 46 litrów
Kreska pod którą jest ta czerwona kropka to jest "zero" czy jeszcze ta nad nią?Cytat:
Napisał Karol88
Wczoraj wskaźnik miałem praktycznie na "zerze" i rezerwa ani mrugnęła. Zalałem dzisiaj do pełna (wyniki spalania podałem w odpowiednim temacie) i wyszło na to, że mój wskaźnik trochę oszukuje. W baku musiało być jeszcze z 7-8 litrów, jeśli zbiornik faktycznie ma te ~51l.
Nie,nie. Kreska pod którą jest czerwona kropka to 1/4 baku.
Zero jest na samym dole
W takim razie ten mój wskaźnik coś mnie oszukuje :) ...teraz mam zamiar wyjechać bak praktycznie na zero i sprawdzić jak daleko wskazówka zejdzie i czy rezerwa nie zapali się czasem dużo niżej tylko boje się żeby pompa nie zaciągnęła jakichś parchów z dna baku. W ostateczności rozbiórka konsoli, bo może po prostu żarówka skończyła swój żywot.
Czy gdyby kręcono licznik wskaźnik poziomu paliwa może się tak zachowywać?
dodam tylko ze zbiornik diesla ma na pewno 60l czy tam 61l bo ostatnio zalalem 59l
Obadałem sprawę przez ostatnie parę dni i u mnie rezerwa pali się w momencie, kiedy wskazówka zaczyna schodzić poniżej zera :) na rezerwie zrobiłem 50 km i potem już dolałem bo nie chciałem stanąc na drodze :) Myślę, że jeszcze paredziesiąt kilometrów mógłym zrobić bo wskazówka wolno opadała.
Podsumowując - wskaźnik ma przekłamania i jak widać rezerwa w każdym modelu zapala sie w innym momencie :)
To jak masz możliwość to następnym razem gdy zaświeci Ci się rezerwa to nalej do pełna i wtedy będziesz wiedział ile litrów jeszcze miałeś w baku.Cytat:
Napisał pavvel
wiem, odkopuję. Ale nigdzie nie znalazłem nic na temat alfy 145 JTD 1.9.
Ile litrów ma ten zbiornik i ile mniej więcej litrów to "rezerwa"? bo nie wiem jak obliczyć sobie spalanie..
Spalanie najprościej jest obliczyć tak. Lejesz aż do odbicia pistoletu, zerujesz licznik i przejeżdżasz 100km, dolewasz znów do odbicia i dowiesz się ile ci spalił. Ja osobiście na pełnym baku w trybie mieszanym zrobiłem coś ok. 760km. No i muszę powiedzieć że mi wchodzi 51 l, na rezerwie to minimum robię 50km czasami. Tak z obliczeń wyszło mi że przy spokojnej jeździe na mieście pali mi około 8- 8,5 l\100km.
diesel 8,5 litra? jak wygląda Twoja spokojna jazda? :-D