Panowie czym czyścicie skóry w swoich Bellach? Polecacie jakiś środek? Muszę wyczyścić tapicerkę po zimie a tych środków jest tyle,że nie wiadomo co kupić.
Printable View
Panowie czym czyścicie skóry w swoich Bellach? Polecacie jakiś środek? Muszę wyczyścić tapicerkę po zimie a tych środków jest tyle,że nie wiadomo co kupić.
Ktoś na forum polecał denaturat do czyszczenia i krem nivea do pielęgnacji ale to ktoś bardziej obeznany musi sie wypowiedzieć. Ja osobiście używam albo pianki albo pasty chyba z autoland.
Ja również polecam krem Nivea do pielęgnacji. Do czyszczenia używałem w zeszłym roku pianki Sonax
Zwariowalisce chyba całkiem. Chociaż te 100pln w gliptona zestaw polecam zainwestować. Denaturat i nivea.....
A na zabrudzone nitro i smalec.
W ikei jest niedrogi zestaw do pielegnacji , u mnie sie sprawdza
Nie zwariowalem w żadnym przypadku. Polecam przeczytac kilka tematów o pielęgnacji skóry to sie dowiesz że nie wyssałem sobie tego z palca!
w dziale uslugi jest firma co sprzedaje kosmetyki,oni ci poleca dobre rzeczy:)
tak zwariowalismy.Tez polecam krem NIVEA a nie jakias chemie w piankach
Straszne, aż nie chce się komentować...
Proponuję najlepiej zestaw jednego producenta, cleaner + balsam np: Gliptone, Lederzentrum, autoglym, meguiar's, swissvax, zymol i masa innych. Do tego szczoteczka z delikatnym włosiem i mikrofibry - czasem są w zestawie.
I błagam, skończcie z tymi poradami rodem "z garażu pana zdzisia". Już jeden temat o pielęgnacji lakieru też potrafiliście zabić...
Stosowałem środki firmy Lederzentrum. Jakość bardzo dobra, ale wydajność słaba. Szczególnie pianki do czyszczenia bo środek do konserwacji jest ok. Mam jasną skóre.
@19czarny06: Denaturat zawiera alkohol który może rozpuścić lub uszkodzić powłokę zabezpieczająca skórę.
Właśnie warto czyszczeniem gliptonem a balsam lederzentrum. Jak mocno zabrudzona skóra (błyszczy sie mocno znaczy brudna) to mozna użyć chyba gt11 albo 12. No i niektórym zapach G nie podchodzi, a L jest taki mniej narzucajacy sie.
Właśnie wróciłem z auta po odkurzaniu i stwierdziłem po raz kolejny ze lubię zapach PB NL. :)
Ale co robi ten krem nivea? Natłuszcza?
oczywiscie nie do czyszczenia ale jak napuscisz kremem to wyciaga pekniecia i nawilza.Ja smarowalem normalnie reka.Efekt wedlug mnie rewelacyjny.Tylko nie siadac od razu.Napuszczalem 2-3 razy i teraz znowu mam taki zamiar
A czy po kremie nivea tapicerka czasem nie nabiera polysku??
u mnie na czerwonej skorze nie.Jak napuscisz to troche sie blyszczy ale jak wciagnie skora jest gitarka
Hmm krem nivea jest do skóry ”żywej”, skóra tapicerska samochodowa czy to meblowa wymaga innych środków, tu przychodzą specyfiki różnych firm wspomniane wcześniej. Stosowałem różne, w tym krem nivea (jedyny kosmetyk jaki znam :p).
Przy czym nivea robilem akurat przy sprzedazy jednego z aut, bylo malo czasu - dzien do ogledzin, stad nakremowalem cala tapicerke, owinalem stretchem, aby dobrze wchlonelo i efekt byl dobry. Ale podkreslam, ze to skutki krotkotrwale, do nowej skory lub skory perforowanej (z dziurkami) bym nie stosowal nivea. Do starej, 10 letniej, tam już cudów nie ma - pewnie nie zaszkodzi i nivea, i mycie szarym mydlem (to akurat jest dobre i dla mlodszej skory).
Srodki na bazie woskow pszczelich moga miec zapach skory, co fajnie wplywa na odczucia, ale w cenie kompletu do czyszczenia i konserwacji mamy kremu nivea na 10 lat...
Ja używam Meguiar's Gold Class Leather Cleaner And Conditioner ;)
Wczoraj zamówiłem coś takiego TURTLE WAX PLATINUM LEATHER CLEANER DO SKÓRY i czekam na przesyłkę.
Tapicerkę ma w dobrym stanie, nie zniszczoną, nie popękaną, koloru czarnego, więc bardziej mi zależało na jakimś zabezpieczeniu i impregnacji.
Mam nadzieję że nie był to kiepski wybór :)
Z tego co widać to jest AIO (cleaner i conditioner w jednym), więc "szaleństwa" bym nie oczekiwał... ale może do codziennej pielęgnacji się nadać.
Miałem kiedyś szampon do mycia z firmy Turtle, porażka :( Kupiłem Meguairs'a i bez porównania!
Jak pisałem wcześniej nie szukałem czegoś "mocnego", jestem zadowolony z obecnego stanu skóry w mojej Belli, może do utrzymania świeżości wystarczy.
Gold Class Rich Leather Cleaner do skóry Meguiar's
Myślę, że może to być bardzo ciekawa propozycja, na pewno spróbuje następnym razem bądź wcześniej, jeśli Turtle okaże się bardzo kiepskie.
Naprawdę polecam, pięknie pachnie, a skóra aż "skrzypi" przy wsiadaniu :)
Używam tylko kosmetyków Meguairs'a ;)
Ja akurat używam cleanera (nie jest mocny) i balsamu autoglym: http://autogloss.pl/category/pielegn...legnacja-skory nie są bardzo drogie więc możesz kiedyś spróbować.
PS
Nie wszystko z meguiars jest dobre i opłacalne.
Zapomniałeś dodać - and conditioner bo na takim efekcie będzie zależało. Natomiast wychodząc z założenia, że jak coś jest do wszystkiego to jest do niczego jakoś słabo przemawiają do mnie środki dwa w jednym. Środek czyszczący powinien zneutralizować pH, a odżywka powinna zabezpieczyć skórę. Aczkolwiek przekonałem się już sam, że mleczko do pielęgnacji skóry może częściowo usunąć też zabrudzenia. Ostatnio na podłokietniku dość mocno zabrudzonym użyłem białego jelenia (głównie piany) do czyszczenia a następnie kremu do skóry i efekt końcowy jest chyba lepszy niż po mleczku.
W przyszłym tygodniu ma być lepsza pogoda wtedy będzie okazja zobaczyć co TURTLE jest warte, jak bedzie lipa to wyląduje w koszu u kupię coś co polecaliście :D
Bardzo ważna uwaga w postępowaniu podczas czyszczenia skóry, nie wolno przemoczyć!
różne specyfiki testowałem i nivea jest naprawdę dobry, ale co kto woli:)
Trudno się go rozprowadza.
Ja oprócz dedykowanych do skórzanej tapicerki środków stosuję też bogaty w witaminę A krem do rąk :) Szybko się rozprowadza i wciera, a efekty są bardzo dobre.
Pozdrawiam.
- Rafał
- - - Updated - - -
Nie będziesz żałował - mam i stosuję.
Pozdrawiam.
- Rafał
A jaki jest czas wchłaniania sie takich specyfików?? Chodzi mi zarówno o środki markowe jaki i krem Nivea:D
KuASY Chodziło mi o to po jakim czasie od użycia danego specyfiku siedzenia są w pełni suche i gotowe do używania.
Znając moją kochaną żonę, pierwszym pytaniem jakie zada to czy sie nie pobrudzi wsiadając w czymś jasnym na siedzenia "wysmarowane" takimi specyfikami ;)
Kurcze sorry, przeczytałem sens :D zamiast czas :D
Ja jak siadałem nawet po smarowaniu i nie było nic na ubraniu ;) Ale to pewnie zależy od specyfiku. Pewnie jest napisane na opakowaniu.
Może ten do skór trzeba kupić w ASO ;)
Tym torem można byłoby dojechać do zasad jak na syndykacie - nie masz felg za 5 koła to się nie odzywaj ;).
Czasem najprostsze metody dają zadowalający rezultat - a zaoszczędzone fundusze przeznaczyć na coś ciekawszego.
Panowie,jeśli proste pytanie o kosmetyki do auta wzbudza tyle negatywnych emocji i personalnych ( niedopuszczalnych ) wycieczek, to czym skończy się dyskusja np. n/t praktyczności alfateksu wobec skóry- USTAWKĄ ?
PS1. Właśnie dublujemy omówiony już dość szczegółowo temat.
PS2. Luxol cleaner 0,5l plus luxol conditioner 0,5l w komplecie wraz z aplikatorami za 100PLN użytkowany przeze mnie prawie rok ( jestem mega zadowolony a skóra beżowa jak nówka) wydaje się być rozsądnym kompromisem pomiędzy tym co akurat mamy w łazience na półce a kosmetykami za 300 PLN.
Do czyszczenia najlepsza jest woda z mydłem, do konserwacji kupowałem Cquartz:
http://www.samochodowekosmetyki.pl/p...artz-perl.html
Niezwykle wydajny-butelkę mam już rok, i oprócz skóry nabłyszcza deskę rozdzielczą, plastiki, elementy gumowe i opony.
A Nivea- sposób zabezpieczania skóry starszy od węgla :)
Też używam perl'a ale do gumy i plastików, nie jestem przekonany co do jego skuteczności na skórze - chyba że tylko jako bariera uv. Z wodą uważaj - tak jak napisałem wcześniej przemoczenie jest zabójcze dla skóry.