Siemka.Nadchodzi wiosna więc trzeba wziąć się do wymianę olejów,filtrów itp.Zastanawiam się nad kupnem filtra powietrza simota oczywiście wkładki.Czy ktoś z was już go posiada i jakie są wasze opinie?
Printable View
Siemka.Nadchodzi wiosna więc trzeba wziąć się do wymianę olejów,filtrów itp.Zastanawiam się nad kupnem filtra powietrza simota oczywiście wkładki.Czy ktoś z was już go posiada i jakie są wasze opinie?
Wkładka wielorazowa olejona? Zasmucę Cię: takie wkładki nie są zalecane do aut z silnikiem z "gorącym" przepływomierzem, a takim jest TS. Olejek z filtra przelatuje trochę przez niego, drobinki osadzają się powoli na przepływce i razem z niedofiltrowanymi resztkami pyłu robią na niej gluta. Jak to się ma do pracy silnika potem, chyba nie muszę pisać.
Jak już Cię tak bardzo korci to Ci odstąpię swoją starą wkładkę (k&n);
Zwykle to jest 1-3% zwyżki mocy i momentu (czyli nieodczuwalne dla kierowcy) i ciut lepszy dźwięk. Wszystko kosztem przepływki ^^
wiec wniosek taqki ze lepiej kupic zwyłky i czesciej wymieniac?
tak :)
Zastanawiam się co to za marka "simota" pierwszy raz słyszę!
Marka z wieloletnim doświadczeniem w branży:
http://www.simota.com/
Ja, co prawda w boxerze, mam wkładkę (mokrą) Pipercross-a. Dziwnym zbiegiem okoliczności, niedługo po założeniu, padła mi przepływka :D Ale po zmianie na sprawną jest na razie OK ;) Poza zmianą dźwięku silnika nic raczej nie wniosła.
Ja w swojej mam K&N ale tez przepływkę płytkową wiem mi to nie sprawia problemu,a pytałam tak z ciekawości widzę że jest to firma która jest rzeczywiście markowa ale mało znana w Europie.
pipercross do osiągów jest lepszy niż wkładka bawełniana ale trzeba często kontrolować jego stan naoliwienia bo jak wyschnie to puszcza drobny piasek do dolotu.
Dodam że dżwiek robi się przy wkładce bardziej basowy,a co do osiągów moim zdaniem troszkę więcej elastyczności,ale to wszystko zależy od pojemności i mocy silnika.
- - - Updated - - -
I wkładka przysparza mniej kłopotów niż montaż stożka.
Nie producenta nie cytuję to są moje subiektywne odczucia.
Tak czytam i czytam......i nie wiem co w końcu będzie lepsze. Stożek czy taka wkładka o której piszecie??? Bo przede mną wymiana oleju i filtrów i zastanawiam się żeby zamienić zwykły filtr na coś bardziej efektywnego.
Jak już się naprawdę upierasz :) to odstąpię Ci tę wkłądkę za 4pack ;) + koszt przesyłki i gratis dam Ci rurę, którą wsadzisz zamiast rezonatora powietrza;
Efekt dźwiękowy będzie naprawdę fajny :D
(widzę, że Jesteś z Płońska ? w sumie niedaleko ode mnie).
Pozdrawiam
balc3r
Jak łun nie zechce, to ja wezmę, może podpasuje bo nie wiem na której puszcze filtra będę składał auto :D
Ok :)
Chcem Ci jom :D tylko właśnie kolego jakie masz wymiary tej wkładki, od jakiego silnika. Bo tam różne wymiary są. A i jeszcze jedno, masz może całą tą obudowę filtra??? Bo się dopatrzyłem że mój poprzedni galasty mechanik połamał mi ją ( chociaż nie wiem jak on to zrobił sokoro nie robił nic przy filtrze ). Jak coś to ja bym pewno podjechał do Ciebie, kupię wtedy 2 x 4pack to się zintegrujemy hehehe tylko kierowce sobie muszę znaleźć. A i jeszcze jedno pytanie, czy te wkładki naprawdę źle działają na przepływki tak jak wcześniej koledzy pisali?
- - - Updated - - -
WHY???
Aha czyli jednak chyba lepiej jeździć na tradycyjnym. Chociaż może tak dla sprawdzenia pojadę do kolegi balc3r`a i zobaczymy jak będzie funkcjonować ta wkładka z lepszym przepuszczaniem powietrza.
Tyle że większość sportowych wkładek też wymaga oleju do poprawnej pracy.
No i stożek to przeważnie naprawdę spory hałas w czasie jazdy który nie każdemu odpowiada.
"... I guess it's just the way I'm wired."
www.delta-HF.com
co do dzwieku stozka to jest gdzies moj filmik na youtubie poszukajcie i zobaczyc jak jest głosno
Tak w sumie - jak ktoś się zastanawia, czemu rozważam taki wkład lub stożek, a innym odradzam - prosta przyczyna:
silnik który wkładam do Belli nie ma przepływki z gorącym drutem/płytką, a przepływkę klapową - z taką można :) Do tego, ja ją pewnie wywalę i wsadzę MAP, wtedy też można ^^