-
FES nie łączy się z ABS.
Koledzy mam problem. Kupiłem kabelek z przełącznikiem VAGKKL+FIATECUSCAN i nie chce mi się połączyć z abs-em.Pisze przy połączeniu NO ECU response. Z silnikiem i poduszkami łączy się bez problemów. Czy słaby akumulator może powodować to że z abs się nie łączy ? Świeci mi kontrolka od abs i nie chce zgasnąć, abs działał jakiś miesiąc bez problemów i od kiedy na przymarzniętym ręcznym przejechałem kawałek to zaświecił i teraz nie chce zgasnąc.... Co zrobić ?
- - - Updated - - -
Pomoże ktoś ?
-
Też mam ten kabelek, jaką masz wersję FES-a? U mnie na 2,6 nie chaciał się połączyć z silnikiem i pokazywał że mam 1,2 16V :D Polecam zmienić na Multiecuscan u mnie wszystko łączy się na nim bez problemu a z FES-em nie było to takie oczywiste.
-
Kabelek jest z przełącznikiem ? Jaka wersja FES ? Taki sterownik ABS posiadasz: Bosch ABS 5.3
-
Kabelek niebieski z przełącznikiem, oczywiście przełączam na ABS i się nie łączy... z resztą czyli engine i AIR BAG się łączy bez problemów... FES to wersja 3.6 ;)
-
A bezpiecznik sprawdziłeś ten od ABS'u w skrzynce nad klemą + akumulatora? :)
-
Właśnie że ja tam nie mam takiej skrzynki , mam tylko ten w tej puszcze co tutaj jest równolegle do szyby: http://autoelektro.eu/autoschematy/i...ct/alfa156.jpg . I ten bezpiecznik jest dobry a gdzie szukać jeszcze innego bo na klemie + nie mam tej skrzyneczki z takim długim płaskim bezpiecznikiem :(
-
A no tak , masz auto przed FL i możesz tej skrzyneczki nie mieć. Jest jeszcze opcja, że masz uszkodzony (brak styku na pinie 1) interfejs. Dopisz sobie miejscowość i poszukaj kogoś z forum aby przetestować interfejs u innego użytkownika. Nie koniecznie Alfa - może być inny z grupy FIAT z ABS'em po 2000 r.
-
Wydaje mi się że jego wcale może nie być jeśli masz ten w okolicach podszybia, ale nie mogę się mylić. Jaki masz rocznik samochodu?
-
Ale czy gdyby był uszkodzony interface to łączyło by z poduszkami i silnikiem? I wszystkie parametry super pokazywało i kasowało błędy ?
- - - Updated - - -
Rocznik to 1998 ;)
- - - Updated - - -
Możliwe że padł sterownik pompy i dlatego nie łączy ?? A jeżeli tak to jak sprawdzić czy jest padnięty?
-
Sprawdź jeszcze inny program/kabel może to coś zmieni, u mnie bez problemu łączył się z poduchami i abs ale nie chciał z silnikiem, po zmianie na MES już normalnie. Co do bezpiecznika to polska instrukcja podaje że są dwa, jeden w komorze drugi u kierowcy. Ja mam napewno u kierowcy i na klemie a mam 2000r, może poprostu auta z początku produkcji miały tylko na podszybiu? :D
Przy awarii centralki poduszek pokazuje ciągły błąd, ale połączenie jest, czy tak samo jest z abs tego nie wiem.
-
A u kierowcy gdzie jest ten bezpiecznik ? Jutro sprawdze MES-em :D może to coś zmieni :D
-
W skrzynce bezpieczników, chodzi o te bezpieczniki za gniazdem diagnostycznym jak na pierwszym zdj w tym temacie http://www.forum.alfaholicy.org/nasz...156_2_0ts.html Powinien to być nr 1 od lewej w górnym rzędzie bezpiecznik ma 15A.
-
1 załącznik(i)
Chodzi Ci o te bezpieczniki ?? Jeżeli tak to który to numerek ?Załącznik 90330 Jężeli tak to który to numer?
-
Nie, wyżej oddzielna skrzynka, tam w tym temacie co pisałem >>>> http://www.forum.alfaholicy.org/nasz...156_2_0ts.html na pierwszym zdjęciu jest widoczna przez wycięta dziurę na wysokości gniazda diagnostycznego.
-
weź jeszcze pod uwagę, że sterownik może być inny niż ten z którym się łączysz (jego wersja). Przed połaczeniem wykonaj skanowanie sterownika.
-
Ale w tych alfach był tylko jeden sterownik ,BOSCH 5.3 także raczej to odpada chociaż też spróbuje . A może ktoś z Tarnowa jest tu na forum to by podjechał jak ma kabelek ?
-
Wykonałem w MESie skanowanie i dalej ten sam błąd NO ECU RESPONSE. Bezpiecznik ten 15A pod kierownicą jest dobry ... nwm już gdzie szukać ;/
-
Możesz jeszcze spróbować z innym kablem, poszukaj na forum kogoś z kabelkiem z twojej okolicy, ale raczej to wygląda na awarię centralki ABS.
-
Ok spróbuje. A gdzie taka centralka jest ? I czy można ją samą kupić ?
-
http://www.forum.alfaholicy.org/zrob...ciomierza.html <<< Tu masz opisane jak zdenontować i gdzie jest, nie mam pojęcia czy da radę podmienić ale są zakłady które regenerują i naprawiają centralki ABS więc poszukaj i popytaj czy da radę zrobić/podmienić.
-
A jeżeli prędkościomierz działa to może to być to? I Ręczny też gaśnie bez problemu .
-
Problem rozwiązany :D a jakże prosty : Sprzedawca sprzedał mi kabel, które tak lipnie są robione że podczas transportu lut na jednym kabelku puścił , akurat na tym od pinu ABS :D można zamknąć ;))