jakie wycieraczki polecacie warto wydac stówke na np boscha aerotwin czy lepiej zamiennik za 20 zl z allegro ?
np http://allegro.pl/wycieraczki-bosch-...184487370.html
http://allegro.pl/plaskie-wycieraczk...142654023.html
Printable View
jakie wycieraczki polecacie warto wydac stówke na np boscha aerotwin czy lepiej zamiennik za 20 zl z allegro ?
np http://allegro.pl/wycieraczki-bosch-...184487370.html
http://allegro.pl/plaskie-wycieraczk...142654023.html
AeroTwin da się kupic taniej - kupowałem od tego sprzedawcy: http://allegro.pl/wycieraczki-bosch-...161099977.html
bo mogłem odebrać osobiście, więc myślę, że i we Wrocławiu w okolicach 80zł dasz radę znaleźć, a jak nie to na allegro za niecałe 85zł z wysyłką.
Nie mam porównania z zbyt dużego ale jeśli chodzi o płaskie to testowałem jakieś noname za 40zł i właśnie AeroTwin i jak dla mnie nie ma między nimi porównania. Zdecydowanie warto było zapłacić dwa razy więcej i mieć odpowiednio oczyszczoną szybę. Były na forum już tematy o wycieraczkach więc myślę że znajdziesz w nich coś dla siebie.
Ja mam teraz Aero jestem z nich bardzo zadowolony bardzo ładnie zbierają wodę i są bardzo ciche, poprzednie miałem boscha porażka piszczały i średnio wodę zbierały
Wycieraczek za 2 dyszki nie ma co zakładać. W InterCarsie można zamówić np. Valeo Aero za ok. 90 zł ( z odbiorem własnym - we Wrocławiu mają dwa punkty, tak więc nie ma z tym problemu ).
A ja podłączę się do tematu i zapytam o coś innego...Zmieniłem ostatnio na Valeo i ku mojemu niemiłemu zaskoczeniu po zamontowaniu stwierdziłem, że ori wyglądem biły obecnie zamontowane na głowę:( Chodzi mi o to, że ta plastikowa "kostka-uchwyt", do którego mocuje się ramię ma dziwny kształt, który strasznie mocno odstaje od płaszczyzny samego pióra...W ori było to bardzo ładnie ze sobą zgrane i nie było takiego paskudnego efektu. Są na rynku wycieraczki, które mają takie samo mocowanie jak to z ori?
A ciezko poprostu kupić ori wycieraczki?
Ja z ori zrobiłem prawie 95 tys km i dopiero do wymiany są.
Jak bym chciał kupić ori to nie pytałbym o zamiennik...Proste. Przecież wiadomo że żaden producent samochodów nie produkuje ich sam tylko robi to ktoś dla nich więc stąd moje pytanie czy można kupić markowy produkt zgadzający się z orygiałem, a bez "marży" producenta samochodów...Twoje odpowiedź nawet nie otarła się o postawione pytanie więc...
80zł to tak dużo, jeżeli wycieraczki wystarczają na taki okres czasu ?
moim zdaniem nie.
To jest Twoje zdanie a ja chciałem uzyskać odpowiedź na moje pytanie a Ty tego nie zrobiłeś wiec komentarz uważam za bezwartościowy.
ale to nie Twój wątek więc moja odpowiedz nie dotyczyła tylko Ciebie ;)
W sumie masz racje więc Ci odpuszczę:)
a ja powiem tak, kupuje teraz na stacji BP alco za 10zł za szt, i wymieniam co pół roku i się nie martwie i nie żałuje bo na te kilka msc starczają, miałem wcześniej Valeo i po około 2latach sparciała guma i piszczały.
Miałem Boscha, miałem Valeo teraz mam marketowe. Bosch padł po pół roku bo przy duzych prędkościach zaczał skakać po szybie i hałasować. Z Valeo płaskich byłem zadowolony ale 2 lata temu kupiłem jakieś tanie płaskie w markecie wytrzymały 1,5 roku więc ostatnio znów kupiłem marketowe.
Ja mam Bosh ale same piórka wymieniam, wycierają jak powinny :)
Ja polecam zdecydowanie hybrydowe wycieraczki Alca Heyner. Połączenie wycieraczki płaskiej ze szkieletową. Jeżdżę już rok na nich i ciągle przy 140km/h+ zbierają idealnie, są bezgłośne i do tego banany wyglądają super w 147 :) Nie ma co przepłacać podwójnie za Boscha, jak i za inne części tej marki (w większości przypadków). Za komplet wychodzi poniżej 50zł. Motgumy testowałem również i też je mogę polecić spokojnie, jednak cena ta sama i w mojej ocenie Alci wypadają deczko lepiej.
Witam,
Jeżdżę już rok swoją alficą i jestem naprawdę zadowolony z oryginalnych wycieraczek... żadne zamienniki tego nie zastąpią. Ostatnio na tylnej szybie wyleciała mi guma z wycieraczki... Chciałbym kupić jedną sztukę, również oryginalną. Co polecacie?
Skoro twierdzisz, ze żaden zamiennik nie zastąpi oryginalnych to jedyne wyjście kupić całe ramie wycieraczki tylnej za 120zł
mam boscha i nie narzekam
Załącznik 96822podepne się pod temat żeby nie zakładać nowego czy da radę dokupić samą tą rurkę z tymi plastikami ??
tylko cały mechanizm wycieraczek czyli to co jest przykręcone 3 śrubkami do silniczka ,
Panowie,mam pytanie dotyczace wlasnie wycieraczek.Jak kupilem alfe mialem jakies tam wycieraczki i wszystko bylo ok tylo po prostu slabo zbieraly,kupilem nowe cos z 50 zl czy 60 za komplet,sa to tzw. ''banany'' i zbieraja ok i wszystko jest ok,tylko wycieraczka od strony kierowcy,jest jak jakby za długa i wychodzi po za szybe i uderze w cos tam i strzela gdy dochodzi do szyby,w trakcie deszczu tego nie slychac bo jest tam mokro,ale np.podczas psikania płynem do szyb jest to irytujące,i dlaczego ona jest za dluga ? zle mi dobrali w sklepie i dali za długa,czy to daltego ze nie oryginalne ? czy moze po prostu banany nie moga byc w alfie stosowane,jak myslicie ?
Co to znaczy "banany"? Jakie kupiłeś długości?
Kupił te bezszkieletowe. Zdecydowanie źle Ci dobrali długość, można je stosować bez problemu.
moja też wychodziła za szybę właśnie z powodu pękniętej rurki parę postów wcześniej
Regulacji raczej tam nie ma, jak już to mogło sie coś uszkodzić. pewnie masz za długą. u mnie sa płaskie i nic się nie wysuwa za daleko.
Panowie..właśnie skończyłem :)...5 min roboty.Pojechałem do sklepu gdzie Bosha oferowano mi za 104 pln. Kupiłem same gumki po 5 pln sztuka 60 centymetrowe. Płyn do mycia naczyń i trochę dobrych chęci.Ważne aby zdjąć te nakładki plastikowe po obu stronach wycieraczki..łatwiej jest wsunąć gumę oczywiście nasmarowaną Ludwikiem.Za 94 złote różnicy mogę kpl. wymienić jeszcze 9 razy.
Do tyłu również zastosowałem samą gumę wycieraczki (Valeo 567882 Silencio Blister). Koszt prawie 10-cio krotnie mniejszy niż kompletne ramię. Żadnego problemu z montażem, była trochę przydługawa więc tylko przyciąć musiałem.
dzis zamienilem moje stare styrane wycieraczki na bosch aerotwin, sprawdzone przy dzisiejszej pogodzie i musze przyznac ze ładnie pracuja i spelniaja swoja funkcje , wydalem 80zl na nie
Niestety ale muszę się chyba pożegnać z oryginalnymi wycieraczkami przednimi..... Ta od strony kierowcy ma spory luz na mocowaniu do ramienia (ta plastikowa kostka - zapięcie) przez co powyżej 80 km/h przeskakuje przy okazji kiepsko ściągając wodę.
Gdzie w Warszawie mogę kupić płaskie wycieraczki marki Alca, Aero czy inne tanie? Chcę kupić płaskie - na próbę.
W każdym mieście Alki itp znajdziesz w każdym hipermarkecie.
Ja w końcu kupiłem płaskie Kamoki i na razie jestem bardzo zadowolony. Są fajne, miękkie, układają się lepiej niż ori.
ja kupiłem na przód, i robię to co roku, czasem dwa razy do roku, komplety po 36zł jakieś noname, babany (bezszkieletowe) chodzą bardzo fajnie, ściągają na całej długości. na tył zaś raz do roku, wymieniam samą gumę, kupuje właśnie jak kolega wyżej 60cm za chyba 5,50 chwila roboty i jak nowa. moim zdaniem nie ma sensu kupować boshów za 100zł i tak dalej bo na jedną dupe wszystko i tak padnie i tak, jak komus wyvieraczki wystarczają na kilka lat albo na 94tyś km, to coś jest nie tak, chyba nie używa wycieraczek w ogóle .
Ja również uważam że nie ma co przepłacać za Boscha czy Valeo. Miałem i płaskie i szkieletowe. Na początku zawsze ładnie, wiadomo. Ale to nie te pieniądze. Jak nie wymieniali samych gumek to Alca są naprawdę bardzo dobre. I ciche i dobrze zbierają na całej długości. Ewentualnie motgum też jest ok. Z resztą już ktoś pisał. Alca kupuje po 9zl za sztukę (szkieletowe), płaskie można dostać w okolicy 20zl. Także naprawdę nie warto drozszych. Oczywiście rozmiar też trzeba wiedzieć jaki. Sam raz popełniłem błąd i kupiłem.za długa. Wtedy też po jakimś czasie nie będzie zbierać na całej długości. No a tyl to zdecydowanie zmiana samych gumek
No ja bym poradził raczej olać znane marki, bo sam się przejechałem nie raz. Wejdź sobie na visee i tam się zorientuj. Mają opcję dobierania wycieraczek do modelu, wybór jest duży i może coś akurat Ci przypasuje. Ale jeśli nawet się nie zdecydujesz, to BŁAGAM - tylko nie Bosh... Zarysowałem sobie szybę tak, że aż żal patrzeć na to.
Motgum polska firma. 2lata bez zarzutu .
Co mam zmieniać jak zbierają idealnie?
w każdym aucie firmowym są wycieraczki oximo. sprawdzają się bardzo dobrze. Ostatnio zainwestowałem z komplecik Visse , zobaczymy co będzie