Krótko i na temat jak rozpoznać i rozróżniać wersje 1.9 jtd chodzi przede wszystkim o moc silnika.
Printable View
Krótko i na temat jak rozpoznać i rozróżniać wersje 1.9 jtd chodzi przede wszystkim o moc silnika.
1.9 JTD 105KM ma dość odczuwalną turbo dziurę. Turbo zaczyna żyć przy ~2,5k RPM.
Reszty na oczy nie widziałem.
Żeby dodać troszkę pikanterii do dyskusji dodam że w mojej AR rzecz jasna siedzi 1.9JTD w dowodzie wbite 81KW na brifie 81KW jednak VIN i EPER podaja 85KW.
Niby nic ale nie daje mi to spokoju bo jednak w końcu chciałbym wiedzieć czym jeżdżę, ponadto chociaż większość części można przekładać z jednej wersji do drugiej to jednak nie wszystkie i nawet tu pojawia się problem pod jaki silnik szukać części.
A nr na silniku?
No własnie bo ja zupełnie zielony jestem w tym temacie gdzie go szukać ?
W tym miejscu muszę pochwalić WV każdy silnik ma symbol afn/ahu/asv i wiele innych, które można łatwo znaleźć na naklejce.
i którą to naklejkę można łatwo zniszczyć / wymienić :-)
Załącznik 94763
nie mam pojęcia czy do 2,5k RPM dmucha, ale sądząc po moich odczuciach to mi nie dmucha. Muli, muli ~2,5k RPM i sruuu ciągnąć zaczyna
A czy jest jakaś wizualna różnica między 140CV vs. 150CV w AR156 1.9jtd 16V?
Po mojemu nie ma bo to chyba to samo :-)
Roznica pewnie taka sama jak miedzy tymi 136KM z Belgii :p
Sofcik w fabryce zduszony
No ale ja tam nie wiem :)
Chyba ze mowa o roznych rocznikach to wtedy moga byc roznice jakies tech.
a 150 przypadkiem nie jest z dpf?
140 tez miały zólty korek , 115 miały czarny
Dobrze ci wiadomo - nie ma dpf w 156
Jakie różnice masz na myśli poza mocą silnika?
Szyna rail
Te numery może i tam są tylko szkoda że ich w ogóle nie widać Trzeba by było chyba zdjąć "pół silnika" żeby cokolwiek zobaczyć.
Wracając do TDI, każdy ma inną pokrywę silnika, inaczej wygląda. U mnie wśród znajomych ja jedyny mam AR ( po Audi ), reszta Audi/WV wszystko w TDI, jednak odkąd ja kupiłem to teraz każdy już rozmyśla jaką AR kupić i kiedy :P