otóź od pewnego razu gdy jade powoli i koło wpadnie w dziure to słychac takie stuk , tak jakby łącznik stabilizatora, a może guma na sprężynie? jeżeli te łączniki to jaką firme polecacie? ;)
Printable View
otóź od pewnego razu gdy jade powoli i koło wpadnie w dziure to słychac takie stuk , tak jakby łącznik stabilizatora, a może guma na sprężynie? jeżeli te łączniki to jaką firme polecacie? ;)
A może taki głuchy jakby w podłogę ktoś stukał? Wtedy nie łączniki, a sam stabilizator ma gumy zużyte.
kurde no nie wiem ale coś takiego bodajze, ale tylko przy dziurach normalnie po drodze nic nie słychac...
Jest bardzo duża szansa, że to wahacz górny. Złap ten wahacz dwiema rękami za obie jego strony i ruszając nimi naprzemiennie z odpowiednia siła sprawdź czy nie ma luzów, albo czy nie stuka. Prosty sposób na sprawdzenie wahacza, bardzo często wystarczy by wyczuć że jest do wymiany. Nawet auta nie musisz podnosić.
nie musze podnosic? to jak ja reke zapcham miedzy koło a nadkole? ;P trzeba podniesc;)
Zależy jaka ręka, u mnie dało radę ;) na uniesionym kole może mniej stukać, u mnie tak było.
no to stuka jak ciągnę tak koło jak mówiłęś i na górnym wahaczu się rusza na sworzniu bodajże... więc do wymiany górny wahacz tak? bo z drugiej strony to samo jest...
Więc jakiej firmy polecacie? interesuje mnie najlepsza;)
Oryginalny.
tzn. jakiej firmy?
Do fabryki produkuje z tego co kiedyś czytałem firma SIDEM. Ale gdzieś tu chyba koledzy TRW polecali (troszkę droższe).
No to TRW zakupie;) dzięki ;]
Poczekaj jeszcze na wypowiedzi innych. Osobiście TRW nie kupowałem, u mnie jeszcze prawdopodobnie fabryczne siedzą :)
TRW robi fabryczne wahacze górne. Szukając TRW zauważysz, że są wahacze z TRW kosztujące 250zł oraz takie za złotych 400. Różnica polega na tym, że te pierwsze są sprzedawane pod marką TRW, natomiast te drugie są produkowane "specjalnie dla Alfy Romeo" jako oryginały i to te drugie są tymi oryginalnymi, które siedzą tam fabrycznie. Podobno te drugie są o niebo lepsze, mimo że produkuje je jeden i ten sam producent. Ja kupiłem TRW ten za 250zł. Nie zakładałem go jednak jeszcze, ale wygląda ok. Uważaj też przy zakupie wahaczy bo do 159 są 2 rodzaje. Nie wiem czym się różnią, ale gdzieś w okolicach 2007 roku była w wahaczach jakaś zmiana. Jeżeli dobrze pamiętam to ktoś na forum o tym pisał. Gwint był krótszy? albo węższy? Coś było.
- - - Updated - - -
Przewijały się na forum wahacze FAST (ponoć całkiem niezłe cenowo, ale była też opinia, że szybko się zużywają), były wspominane wahacze VEMY, ale podobno cenowo nienajkorzystniejsze i bardziej już opłaca się wziąć oryginały, wspomniano też wahacze LEMFORDERA, podobno renoma tej firmy świetna, ale wahacze ciężej dostępne i bardzo drogie.
chyba roznily się gruboscia swoznia czy cos takiego ale z tego co pamiętam to o swozen chodzilo
TRW nie polecam
Wytrzymał u mnie rok i 18tys km a kiepskich dróg unikam.
Dziwna rzecz bo oryginał starczył na 100 tys.
Sam nie wiem jaki teraz kupić.
a zmiana typu wahaczy była w 2008 r razem z liftem.
Ja jak się przejadę na obecnym TRW, to wezmę na próbę Lemfordera
To ja dzisiaj pojechałem do warsztatu, aby sprawdzili mi co stuka w lewym kole. Dźwięk pojawiał się tylko na nierównościach.
Okazało się, że do wymiany są dolny i górny wahacz z lewej i z prawej strony.
Wycena: materiał TRW + robocizna + geometria to 2500zł.
Nie wiem co teraz robić. Jutro przejadę się do innego warsztatu i zobaczę co oni powiedzą na te "stuki"
Do dolnych można chyba kupić same tuleje, jeżeli to one są problemem, to można w ten sposób trochę zaoszczędzić.
Mi dwa dni temu padl lewy gorny. Zaczal niemilosiernie stukac. Juz zalozony nowy TRW. Zobaczymy ile wytrzyma.
przerabiałem temat...:/ kupiłem TRW za 250 zł wytrzymał 20 tys nie polecam!!!! założyłem ori i jest narazie ok, mam nadzije że wytrzyma, w 2008 była zmiana swożeń był węższy i ładowali już tam magneti mareli
To już wiem, że nie należy kupować górnego wahacza z TRW.
Orientuje się może ktoś jaka jest cena zastawu tulei do dolnego wahacza?
nie kupuj tuleji bo w niedługim czasie poleci ci swozen i tak będziesz musial kupic nowy wahacz.Tuleje tez nie sa tanie wiec bardziej oplaca się kupic wahacz nawet zamiennik.Takie moje zdanie http://allegro.pl/listing/listing.ph...lfa+159+tuleja
ja właśnie kupiłem wahacz górny a.b.s. za 200zł. Było o nim ostatnio na forum, że z tańszych zamienników jest dobrym wyborem- postanowiłem spróbować, czekam na dostawę z allegro.
łączniki kupiłem FEBI ca. 60zl/sztuka.
Witaj
Daj znać gdzie kupiłeś te wahacze A.B.S.
Na Alledrogo nie widzę.
kupiłem tutaj
http://allegro.pl/show_item.php?item=3262656098
sprawdzaj, może wystawi nowy. Cena zacna, w innych sklepach niestety nie widziałem.
akurat dostałem go przed chwilą, troszkę słabo zapakowane, owinięty tylko dużą ilością folii, przez która sruba przy sworzniu się przebiła i wystawała na zewnatrz :/ mam nadzieje ze ten sworzeń się nie uszkodził, miał jakąś osłonkę plastikową wokół gumy ale pękła trochę.
Odwiedziłem dodatkowo jeszcze dwa warsztaty i do wymiany tylko górne wahacze. No cóż..widocznie w tym jednym warsztacie chcieli mnie naciągnąć.
Zamówiłem z Lemfordera za 365zł/szt. tylko wg. pracownika sklepu wahacze górne przez cały okres produkcji były takie, a przecież po 2007roku mają inny sworzeń.
Mam więc pytanie jakie będą objawy gdy założą mi do alfy z 2008 starszy wahacz?
no albo nie wejdzie do zwrotnicy, albo po prostu nic Ci ta wymiana nie da bo bedą za cienkie i bedzie zył dalej włąsnym życiem.
Odkopię trochę temat. Jak mam taki głuchy stuk z przodu i to nie ważne czy prawym czy lewym kołem wjadę na nierówność, to chyba będzie to miało związek ze stabilizatorem. Bo raczej w tym samym dniu nie padłyby mi wahacze z obu stron. Pytanie czy do wymiany gum stabilizatora trzeba całe przednie sanki odkręcić?
Mi stukało z lewej strony z przodu. Myślałem że to łącznik stabilizatora. Okazało się, że to wahacz dolny.
ja mam takie drobne pytanie mianowicie czy łączniki stabilizatora różnią się między przodem, a tyłem i stroną lewa, a prawą? Z góry dzięki
Co do łączników stabilizatora z przodu strona lewa i prawa różni się, są odgięte w inną stronę, u mnie w ogóle ktoś kiedyś już wymieniał i źle założył, pomylił strony, musiałem zamienić stronami
Odświeżę... Mam do wymiany łączniki z tyłu. No i mam dwie nowe sztuki które kiedyś dał mi znajomy takie leżaki magazynowy tylko nie potrafił stwierdzić czy to przód czy tył... No ale zmierzyłem je i mają taką samą długość z przodu jak i z tyłu... Czy to aby na pewno jest jakaś różnica ?
Witam,
Po wizycie na rutynowe coroczne badanie techniczne. Poprosiłem Pana o dogłębne sprawdzenie przedniego zawieszenia. I okazuję że że do wymiany przednie łączniki stabilizatora. Dlatego moje pytanie. Jakie firmy są godne uwagi do wymiany? co polecacie a czego nie :).
Witam,
Może ktoś poleci jakieś dobre Łączniki Stabilizatora??
Kupowałem Lemforder i przez 50 000 km był spokój. Potem nie wiem, sprzedałem auto :D
a co myślicie o tym:
http://allegro.pl/lacznik-stabilizat...813160504.html
oryginał?? i ciekawe ile wytrzyma