Dźwięk buczenia po włożeniu kluczyka
Witam,
co jakiś czas w mojej 159 występuje jednostajne buczenie po włożeniu kluczyka do slotu. Trwa to ok 3-4 sekund. Występuje w momencie jakby pompowania, nabijania paliwa. Dźwięk jest podobny do zmian ciśnienia wody w rurach w budynkach wielokondygnacyjnych. Tylko raz zdarzyło mi się usłyszeć przez ok 2 sekundy taki sam dźwięk już po uruchomieniu silnika w momencie ruszania. Problem nie występował zimą, buczenie zaczęło się przy temperaturach powyżej 10 stopni. Wszystkie filtry wymieniane na czas, w ostatnim czasie była nabijana klima z wymianą filtra i występowanie buczenia jakby się nasiliło. Chociaż to może tylko zbieg okoliczności. Problem najczęściej występuje rano przed uruchomieniem.
Alfa jeździ dobrze, nie odczuwam żadnych szarpnięć lub spadku mocy. Komputer nie wykazuje żadnych błędów.
Co może być przyczyną tego niepokojącego dźwięku?
Dźwięk buczenia po włożeniu kluczyka
Cytat:
Napisał
Dejv
Buczenie powtórzyło się pierwszy raz już po regeneracji maglownicy, tak więc tak jak wyjściowo było stwierdzone będzie to pompa paliwa lub wąż od niej a nie magiel. Co ciekawe zauważyłem, że buczenie występuje gdy auto stoi na lekkim wzniesieniu, gdy przód samochodu jest wyżej. W odwrotnym położeniu nigdy problem nie wystąpił.
To przewód paliwowy. Miałem tak samo. Kup dwie plastikowe objemki zaciskowe - takie jak do spinania wiązki kabli i zepnij dość ciasno tymi objemkami ze soba w dwóch miejscach dwa przewody, które idą do filtra paliwa. Dźwięk ustanie.
Tak jak ktoś wyżej napisał - buczy jak rurki centralnego ogrzewania.