Jak w temacie. Czy ktoś robił taki mod? Czy trzeba wywalić tą "chłodniczkę", która jest i wstawić podstawkę np. Mocala?
I proszę "miszczów", bez pytań "po co i na co to"...
Printable View
Jak w temacie. Czy ktoś robił taki mod? Czy trzeba wywalić tą "chłodniczkę", która jest i wstawić podstawkę np. Mocala?
I proszę "miszczów", bez pytań "po co i na co to"...
Dzięki Sławek!!! Napiszę do Bamboszka albo sam się tutaj odnajdzie :). Dzisiaj leżałem pod autem i nie wiem czy to się da ogarnąć bez większego demontażu...
nie łatwiej od gtv wrzucic łape pod chłodniczkę?ja mam tak plus chłodnice od 166 i jest łokej
zamiast podpory półosi tudziez łapy chłodniczki oleju kupic taką od gtv która nie ma wymiennika ciepła a ch,odnice zresztą babmboszek chyba tez tak ma tylko miljon czujniczków tam podpiął:cool:
Dzięki!
Właśnie, gdzie montujecie chłodnice oleju? tak żeby łatwo puścić przewody.
U mnie wszyskie graty już leżą w garażu :)
ja mam pod przednim pasem:cool:
u mnie zaraz za scudetto. jak chcesz wsadzac intercooler to najlepsze miejsce.
zderzak nie byl ciety. pasuje idealnie. nie chcialem zeby byla nisko ze wzgledu na to ze duza chlodica mocala kosztuje wiecej od intercoolera ;)
Załącznik 95907 Załącznik 95908
Załącznik 107976
Rozumiem że ta cała chłodnica oleju w 156 2.5 to coś co się znajduję pod nr.4?
Ciekawe jaka jest temperatura oleju podczas gdy płyn ma 100'C ?
Tak.
Gdy płyn ma 100C to olej może mieć mniej, wiecej, tyle samo.
Ideą wymiennika ciepła woda/olej jest szybsze grzanie/lepsze chlodzenie - wyrownywanie temperatur obu plynow.
Do ilu grzejesz olej ze robisz takiego moda?
Mnie pytasz?
Wszystkich modzacych.
Od razu zaznaczam, że chodzi o upalanie, a nie o jazdę codzienną. Nie mam (jeszcze, wpadnie zimą) wskaźnika temp. oleju więc nie wiem jak się grzeje. Tego się nie obawiam bo mam Millersa CFS 10W60, który dużo wytrzyma. Dla mnie celem jest obniżenie temp. płynu chłodzącego, który pow. 22-25C podczas upalania wzrastał nawet w okolice 110C na fabrycznym wskaźniku czyli faktycznie może być około 120C co już robi się niebezpieczne. Wg mnie obniżenie temp. oleju + kilka modów powinno znacząco wpłynąć na obniżenie temp. płynu. V6 to piekarnik...:)
Albo na ubytek oleju widoczny na bagnecie.
Ten sam olej, te same objawy, tyle że w 2.0 jts. Wskaźnik chłodziwa wskakuje nawet do 110, ale na kompie 98st i załącza się 1 bieg wentylatora który zbija temperaturę. Ten olej max zagrzałem do 98st, a woda grzeje się wtedy kiedy olej >90st
Generalnie ja, mając oba czujniki związane z olejem, dostrzegam że ciśnienie spada wraz ze spadkiem ilości oleju na bagnecie. Jak mam ciśnienia mniej niż 2,5 bar na rozgrzanym, to wiem że czas na dolewkę. Poza tym, ciśnienie spada wraz z przepracowaniem oleju.
2.5 bara na rozgrzanym silniku to ponad norme cisnienie jak na moje oko. U mnie na oleju Gulf 10w60 przy temperaturze 100*C jest okolo 1.5 bara a norma to jak dobrze pamietam 0.8
Ja mam JTS a nie v6. Stąd ta różnica.
Nie pamiętam minimalnego dla busso.
Dla ts min 1,5 bar
dla 1.9 jtd 16v min 1,0 bar.
Wydaje mi się że dla v6 minimum będzie wyższe niż wspomniane 0,8 bar, no i dla 90st.
No widzisz, a u mnie gdy wskazówka pokazuje trochę poza 90C załącza się wentylator i jak zbija temp. to w FES odczyt waha się od 108C do 113C. Fabryczny wskaźnik żyje własnym życiem dlatego czeka na montaż AG SM Peak.
A co do ciśnienia oleju (znalezione w necie):
Silnik: 2.5 V6 24v
ciśnienie na biegu jałowym: 0.3 bar
ciśnienie przy 5000 rpm: 3 bary
Takie wartości są podane w dokumentacji, ale z doświadczenia wiadomo, że bliższe prawdy są wartości takie jak w silniku 3.2 V6
Silnik: 3.2 V6 GTA
ciśnienie na biegu jałowym: 0.8 bara
ciśnienie przy 4500 rpm: 4.5 bara
Przy wydajnym układzie chłodzenia wody, wymiennik ciepła woda-olej potrafi robić robotę :)