-
1 załącznik(i)
błędy w alfie
1: P0130 - O2 Signal 1 PreCat
2: P1178 - Mixture 2 strength
3: P1177 - Mixture Correction (multiplicative) 1
takie błędy mi wywala , czytałem tu na forum ze 2 ostanie błędy najprawdopodobniej to przeplywka
a ten pierwszy sonda ?
jeśli tak to która to jest
przesyłam logi z pomiaru sond
proszę o poradę bo muszę to szybko zrobić
autko to 147 1,6 TS 120 KM z 2001r.
Załącznik 95895 link do logów
-
padnięte sondy na początku widać że jeszcze jako tako pracują poźniej napięcie coraz niżej na wykresie sinusoida powinna być cały czas a im wyższa temp tym bardziej płaski wykres u ciebie
pierwszy to sonda nr 1 tylko teraz nie pamiętam czy 1 jest od strony aku czy od strony rozrządu
tak czy owak niech się wypowiedzą fachowcy
-
bardzo dziękuję za szybka ocenę , może ktoś jeszcze zerknie na mój wykres i da rade powiedzieć czy wymiana obu czy tylko jednej , i która to jest walnięta ?
-
1 załącznik(i)
w logach nic nie ma na temat błędów.... wykes sondy post-cat też nie jest poprawny... taki wykres może być wtedy jak jest katalizator wywalony lub wypalony.... mozliwe także łacznik elastyczny.... coś nie wierzę w awarię dwóch sond pre-cat w jednej chwili.... wykres dobrze zrobiony, tylko potem po tych dwóch tikach temperatury należało dodac gazu do momentu aż sonda post-cat ruszy... bo inaczej to mamy tryb serwisow cały czas... o braku ogrzania sond pre-cat świadczy komparator sond , przyjmuje na koniec wartość 1.25.
-
czyli zrobić jeszcze raz logi tym razem przegazowac go w momencie spadku temperatury ( ale po prostu przegazowac czy trzymać jakieś obroty przez pewien czas ?)
a ta sonda za katalizatorem również na wykresie jest wadliwa ? , to ja już nie mam pojęcia co Alfinie odbija .
zrobię jeszcze jeden wykres tak jak mówisz czyli przegazuje go jak spadnie temperatura i wrzucę tutaj
na razie dziękuję za informacje , ale muszę to jakoś naprawić
-
Miałem podobne błędy , tylko że u mnie był brak katalizatorów(puste puszki) i dodatkowo dziurawa plecionka.
-
- na wykresie jest pierwszy spadek temperatury, potem idzie temperatura do góry i kolejny spadek temperatury.
- wtedy podkręcic obroty tak na 3.000 i trzymac az zareaguje sonda post-cat.
- ale bez przesady, jak dasz te obroty i po 3 -4 minutach nie ma efektu, to zdejmujemy noge z gazu.
- no i wtedy naturalnie szukamy przyczyny.
- zrób jeszcze logi na postoju, na zimnym silnku oraz logi jak bedzie bład, może byc na zatrzymanym silniku.
-
ok jutro wszystko wykonam , dzięki koledzy za podpowiedz .
-
http://speedy.sh/rndMz/logi.rar
logi nagrane dzisiaj , przegazowane autko tak jak pisaliście , i podczas błędów
-
Kod:
wtedy podkręcic obroty tak na 3.000 i trzymac az zareaguje sonda post-cat. - ale bez przesady, jak dasz te obroty i po 3 -4 minutach nie ma efektu, to zdejmujemy noge z gazu.
chyba to nie zostało wykonane, bo nie widac aby sonda post-cat za katalizatorem ruszyła z napięciem do 0.8 v lub do zera..... obroty miały być 3000 i czas nie dłuzszy niz 4 minuty... ty zrobiłeś 6000 i czas trzymania obrotów 15 sekund.... diagnostyka to cięzki kawał chleba...
-
aha , no fakt mój błąd , przepraszam za nieporozumienie
-
informacyjnie bo komuś może się przydać, wszystkie błędy zniknęły po wymianie przeplywki i sond przed katalizatorem :)
-
Dzięki kolego za info co pomogło.