Jak w temacie, zrobię z tego tutorial:
moja wizja to LED w drzwiach , świecący w momencie otwarcia do zamknięcia drzwi taka moja wizja
czekam na resztę pomysłów oraz innowacnji
Pozdro
Printable View
Jak w temacie, zrobię z tego tutorial:
moja wizja to LED w drzwiach , świecący w momencie otwarcia do zamknięcia drzwi taka moja wizja
czekam na resztę pomysłów oraz innowacnji
Pozdro
Może by zaadoptować jakąś lampkę oświetlającą przestrzeń pod drzwiami z innego auta?
Ja założyłem to http://allegro.pl/m-power-swiatla-la...212817403.html
Oczywiście z logo Alfy
Tak, zdaje sobie z tego sprawę ;)
Ciekawe tylko jak dobrze to oświetla, ale przyznam ciekawe
Ja myślę nad listkiem LED z 3 diodami
Też mam taki plan aby pod drzwi założyć taśmę LED i dodatkowo jeszcze oświetlenie przestrzeni na nogi wewnątrz z przodu i z tyłu. Tylko najpierw trzeba sprawdzić czy jest na tyle miejsca od spodu drzwi, żeby tą listwę tam zmieścić i czy nic nie spowoduje, że mogłaby się odkleić po jakimś czasie użytkowania.
W tym temacie są zdjęcia takiej taśmy: post nr 4.
http://www.forum.alfaholicy.org/156/..._klamkach.html
Podklejenie drzwi od spodu paskiem led jet całkiem spoko, tylko tak myślę, że jak się wrzuci tam ok 0,5m paska to pół parkingu oświetli :D wydaje mi się że 3 albo maks 6 diod wystarczy (co tyle można ciąć te paski). Zabiore się za coś takiego ale najpierw trzeba całe wnętrze na zimną biel zrobić, żeby kolory się nie gryzły :)
W drzwiach na dole jest lampa dokładnie taka sama, jak w bagażniku :) Może to wam ułatwi sprawę ;)
W drzwiach na dole chyba przecież nie ma żadnych lamp :)
chyba też tak myśle:)
co do reszty wiadomo że pasek z 3 ledami nie róbmy z auta choinki
Pierwsze słyszę o tym, zaglądałem u siebie tam nie raz i nie widziałem tam żadnej lampki ani nawet czegoś co mogłoby być do niej podobne.
Też tak uważam, nie miałem zamiaru kleić tego na całej długości drzwi od spodu tak jak ktoś mógłby sobie tak pomyśleć.
Lampa na dole jest, ale w 147/GT i pewnie 159. W 156 nie ma na pewno. Nie wiem jak w poliftowej, w przedliftowej nie ma niestety.
Ja w moim poprzednim wozidle mialem zrobione na jednym listku z 3 diodami smd cieply bialy do tego podswietlenie nog z przodu takim samym ledem(paskiem 3M) i bylo super:) tylko slabo jest z klejeniem sie tego paseczka do tapicerki, ja zastosowalem baaardzo cieniutka warstwe poxipolu i trzylalo sie super zima lato:) w 156 tez probowalem tego patentu tylko mialem problem z puszczeniem kabli z drzwi do wnetrza auta:( jak narazie zostalo tylko podswietlenie z przodu na nogi:)
Mówię oczywiście o 147/GT i 159 które lampkę mają. Nawet mogę zrobić foto. To najlepsza opcja a nie kombinowanie z jakimiś ledami, lampka kosztuje mniej niz pasek LED ;)
W sumie to racja, zawsze można taką lampkę zamontować a kable puścić od lampki z pidsufitki, wtedy będzie się zapalac po otwarciu drzwi, tak jak e oryginale
Wysyłane z mojego GT-I9100 za pomocą Tapatalk 2
Witam. A niema takiej możliwości żeby w drzwiach znaleźć stałe 12V a mase od czujnika otwarcia drzwi pociągnąć?? z tego co się do tej pory dowiedziałem czujnik jest w zamku w drzwiach więc jakieś przewody muszą od niego iść. Sterowany on jest masą??
Jestem ciekawy jak sprawić żeby radio 2 din nie wpadło do środka:d czy ramka wytrzyma hah:) wr wakacje będzie dużo czasy żeby to zrobić:)
Stale 12v musi być bo siłowniki muszą być jakoś sterowane, tylko nie wiem czy + czy -, miernik w rękę i napewno da Sie coś znaleść:)
Wysłane z mojego HTC Desire HD
z tego co pamiętam to centralny zamek w 156 ma niewykorzystywane normalnie piny, pod które można taką lampkę podłączyć i gdzieś do drzwi podkleić.
z tego co patrzę, to siłownik centralnego ma 3 wtyczki: A, B, C
A - zasilanie siłownika
B- inf do centralki servizi
C - ???
- - - Updated - - -
chyba jednak się pmyliłem, bo C odpowiada za zapelenie lamki wnętrza.
Wypiąłem wtyczkę z drzwi i jakoś nie znalazłem tam stałego + :/ Wie ktoś może jak zasilany jest ten centralny w Alfie?? Najlepiej przy zdjętej tapicerce sprawdzić. Ja niestety nie mam narazie kiedy. :/
Proxim@Ar Ty też ciągnąłeś przewody do zasilenia tych projektorów??
Ja podłączyłem się pod lampkę w podsufitce. Przewody stamtąd bokiem, kurtyną i do boczków drzwi.
A do drzwi jak?? Wierciłeś jakoś otwór w wtyczce co do drzwi idzie??
Tak, jest otwornica w zestawie do tego. A kabel to tak po prostu puściłem.
centralny sterowany jest +
niestety nie znalazłem na schematach stałego +12V w drzwiach. Ale ja pokusiłbym się o przerobienie instalacji el. Do centralki servizi dochodzą 2 przewody związane z centralnym zamkiem. Na jednym zprzewodów pojawia się masa, gdy centralny jest otwarty. Masę tą wykorzystałbym do wysterowania przekaźnika. Natomiast styk zwierny przekaźnika podłączyłbym do zasilania dochodzącego do przycisków el.szyb (świeciłyby się przyciski el.szyb, gdy samochód jest otwarty)
w ten sposób byłoby +12 po otwarciu auta :)