Cześć,
Znacie sprzedawce na allegro, badz sklep ktory wysyla maty bitumieczne polimerowe kurierem ? zalezy mi na tym zeby mata byla dobra. Czemu kurierem ? potrzebuje ich priorytetowo na piatek - na poczte polska nie chce liczyc ;)
Printable View
Cześć,
Znacie sprzedawce na allegro, badz sklep ktory wysyla maty bitumieczne polimerowe kurierem ? zalezy mi na tym zeby mata byla dobra. Czemu kurierem ? potrzebuje ich priorytetowo na piatek - na poczte polska nie chce liczyc ;)
Maty butylowe GMSa (dobrzy stosunek cena/jakość) dostaniesz w audiobas.pl, przedzwoń do nich jak chcesz na szybko
dzieki :) tylko teraz pytanie; ktora ? poniewaz tych mat jest tam kilkanascie..
Podepnę się pod temat. Do wygłuszenia podwójnego (wewnątrz i na zewnątrz) drzwi wystarczy mata o grubości 2 mm?
ten dział to jeszcze zyje ?
Ja mogę polecić maty butylowe firmy STP, lepsze od bitunicznych a przy obecnych cenach nie są o wiele droższe, prostsze w montażu, gruba i co najważniejsze nie pęka i nie kruszy się jak tani bitum.
Załącznik 96765
Załącznik 96766
http://allegro.pl/stp-isilver-m1-mat...247791528.html
Myślałem też o tych matach. Wystarczy 16 sztuk na wygłuszenie przodu wewnątrz i na zewnątrz?
Lepiej kup te STP i SILVER MATA WYGŁUSZAJĄCA BUTYL DRZWI 75x53cm spokojnie wystarczą 4szt. (mi wystarczyły na oklejenie połowy wewnątrz i całości wewnątrz na czterech drzwiach i jeszcze połowa maty została.)
Czyli 16 sztuk z aukcji. Dzięki bardzo.
A powiedzcie mi, wygłuszając tymi matami STP, drzwi w Ali 156 SW tylko od strony zewnętrznej efekt będzie widoczny i wystarczający??
widoczny i słyszalny :) Oklejasz całe zewnątrz i mały fragment wklejasz po wewnętrznej za głośnikiem i będzie ok :)
Tzn chyba najpierw za głośnikiem? :D
Kolejność wedle uznania :)
No tak trochę średnio wedle uznania robić bo jak sobie najpierw pozaklejasz wszystkie otwory technologiczne w drzwiach to poźniej przez otwór głośnikowy wsadzisz tylko mały kawałek, a wyklejając najpierw wnętrze możesz wykleić więcej i dokładniej.
Nie do końca bo blachę za głośnikiem najlepiej się wykleja po wykreceniu głośnika przez co kolejność jeżeli nie wygluszasz całej wewnętrznej strony się jest istotna :-)
Wygłuszyć trzeba tyle ile się najwięcej da. Wklejenie małego kwadracika pod sam głośnik niewiele da bo blacha zewnętrzna w AR jest cieńsza niż ta z puszek po konserwach i będzie drgać przy mocniejszym sprzęcie. Najpierw wyklejamy wewnątrz tyle ile nam się uda wcisnąć przez wszystkie otwory później zaklejamy resztę na zewnątrz i taka jest prawidłowa kolejność dobrego wygłuszenia drzwi.
No ale normalne czy nie normalne nie rozumiem kogoś kto rozbiera boczki babra się z montażem audio ileś godzin, a zaoszczędzi na jednej/dwóch dodatkowych matach parę dyszek. Jak już rozbierać to dokupić mate lub dwie poświecić dodatkową godzinkę więcej i zrobić jak się należy. Bo głośniki zawsze później można wymieniać na inne bez problemu, a zrywać w przyszłości maty, żeby poprawić wygłuszenie bo nam się zechce lepszego audio to będzie bezsensu. No ale to jest tylko moje zdanie kazdy robi jak uważa ;)
Wiesz ja znam gościa co rozbebeszył cały samochód wraz z boczkami przy założyć wzmazniacz z subem bose a zostawiając stare głośniki...
Jak rozbiorę to zobaczę ile dam radę wygłuszyć :)
A dużo roboty z rozbieraniem i ściąganiem boczków, na co uważać?
Tradycyjnie uważać aby niec nie pourywać ;) Zakup sobie też nowe spinki do boczków koszt niewielki, a masz pewność, ze boczek będzie leżał dobrze i nie trzeszczał.
Dzisiaj wygłuszyłem przednie drzwi od strony pasażera w 156'tce. Zużyłem 3 maty STP i piankę 1x50x100cm do wyklejenia wnętrza. Przesmarowałem mechanizm klamki, linki i prowadnicę podnośnika szyby. Wymieniłem też spinki z gniazdami aby wszystko ciasno siedziało. Wyszło świetnie. Wg. mnie więcej mat nie potrzeba na jedną sztukę drzwi.
To jeszcze daj foto efektu końcowego. Pytanie czy wygłuszyłeś całość wewnątrz i na zew, czy tylko pozaklejałeś dziury?
No i jakie wymiary mat byly?
Gdzie te spinki dostanę??
Spinki i gniazda kupiłem w Taniego fiata jak dobrze pamiętam, jeszcze w zeszłym roku, oryginalne. Taką matę użyłem to wygłuszenia wnętrza w ilości 2 sztuk: http://allegro.pl/gabka-wygluszajaca...280993100.html. Wystarczyło aby pokryć cała wewnętrzną powierzchnię. Klei się bardzo dobrze. Maty STP miały chyba wymiar 27x38 cm ale musła bym zmierzyć dla pewności. Dolne otwory technologiczne pokryłem 2 całymi, a na te górne poprzycinałem trzecią matę.
Noo to coś więcej już wiem :)
Jeszcze jakbyś mógł mi konkretnie na jakiejś aukcji pokazać które to spinki i Gniazda?
Bo są różne różniste w necie :)
A dla kogoś, kto z tym styczności nie miał to wszystko jedno i to samo ;/
Nr spinek 7739801, gniazd 60654116. Zarezerwuj sobie co najmniej 5h jeżeli wcześniej boczka nie miałeś okazji demontować.
5h na jeden? :)
Jestem na to przygotowany, takie rzeczy się robi na spokojnie i bez pośpiechu.
Na materiałach wygłuszających nie ma co oszczędzać - ta pianka na wewnętrzej części drzwi to imho porażka, za dużo Ci nie wytłumi, blaha będzie grała tak jak grała.
Z zewnątrz powinieneś pojechać cały bok, a nie tylko otwory technologiczne. U mnie po wszystkim wygląda to tak: http://imageshack.us/photo/my-images...121180558.jpg/
plus od środka na zewnętrzną blahę warstwa mat.
Ta pianka ma 1 cm grubości i gęstą strukturę. Wg. mojej oceny nadaje się do takiego wygłuszenia. Po zastosowaniu takiej kombinacji gra lepiej niż przy położeniu maty tylko z zewnątrz.
Kolego Krusz, foto nie działa a chętnie bym obadał :)