witam zastanawiam sie nad nowymi swiecami do mojej Alfinki czy te bedą dobre bo nie mogę znalezc do tego silnika swiec NGK czy bosch. Oto swiece ktore chcę kupic, co o tym myslicie ?
http://sklep.tuning.pl/koszyk.php?p_...107&d_id=69719
Printable View
witam zastanawiam sie nad nowymi swiecami do mojej Alfinki czy te bedą dobre bo nie mogę znalezc do tego silnika swiec NGK czy bosch. Oto swiece ktore chcę kupic, co o tym myslicie ?
http://sklep.tuning.pl/koszyk.php?p_...107&d_id=69719
Popatrz tutaj Kolego :wink:Cytat:
Napisał BADalf145
http://www.ngkntk.pl/index.php?id=13...FA+ROMEO&m=145
Mam takie świeczki i nie narzekam, jak na razie :mrgreen:
A ilu eletrodowe są te świece.
Bo ja mam teraz świece trój elektrodowe, ale muszę je już powoli zastanowić się nad wymianą
a ilosc elektrod to kryterium???Cytat:
Napisał Karol88
Takie mam wstawione od nowości przez producenta.
Świece trójelektrodowe charakteryzują się dużo większą żywotnością od świec jedno elektrodowych.
Mam na swoich przejechane już 185tys. km, i jak do tej pory żaden mechanik się do nich nie przyczepił.
Wystarczy je tylko co jakieś 10-15 tys. km wyczyścić
ILOSC ELEKTROD NIE MA WPLYWU NA ZYWOTNOSC SWIECY.DO TEJ PORU NIKT NIE WYPRODUKOWAL SWIEC KTORE WYMIENIA SIE CO 200 TYS KM.NAJZYWOTNIEJSZE SA SWIECE Z PLATYNOWYMI ELEKTRODAMI A WYMIANA JEST ZALECANA CO 100 000 KM....poz tym swiec sie raczej nie czysci,a wymiena.swieca ze zwyklymi elektrodami po okolo 30...40 tys wykazuje juz zuzycie.oszczedni jednak tego nie dostrzegaja :)Cytat:
Napisał Karol88
Czym się charakteryzuje zużycie świec? Garki słabiej palą czy co? :roll:
Każdy dobry mechanik zaleci Ci tylko wyczyszczenie świecy za pomocą szczotki drucianej, póki samochód zapala bez żadnego "załechtania" za pierwszym razem.
dobry mechanik powiadasz ???? a spytaj się go z czego masz te świece czyscić bo jeżeli spalanie jest idealne to nie ma z czego, a świeca tak jak i zwykła świeczka się wypala (czyt. zużywa) wymiana zwykłych świec po ok 20- 30 tyś km platynówki ok 100 to jest maks ja wymieniam świece co olej, olej co 8 tyś. zużycie świec polega na przeskokach iskry nie w tym miejscu gdzie trzeba a tym samym niepoprawne bądź niedokładne spalanie, może trudno palić (zalewać), nie równomierna praca silnika, jeżeli gaz jest to wymiana co ok 10 tyś obowiązkowa...
Racja koszt w sumie niewielki i żadnych przykrych niespodzianek ;)Cytat:
Napisał pikero
Co do świec o których wspomniał Kolega BADalf145 we wstępie podczas wymiany zastanowiło mnie jedno - kraj pochodzenia, bo na moich było napisane MADE IN FRANCE, lecz przeszedłem nad tym do porządku dziennego, bo gdyby były to jakieś podróbki to byłoby oczywiście napisane MADE IN JAPAN :wink:
jesli kogos kto czysci swiece szczotka druciana nazywasz dobrym mechanikiem to ja wysiadam.teraz juz wiem kiedy swiece wymieniac.wszystko zalezy od "zalechtania" :lol:Cytat:
Napisał Karol88
Cytat:
Napisał as
Świece NGK luzem - prod. Made in France
Świece NGK seria V-Line, pakowane po 4 szt, z nacinaną elektrodą, prod. Japan
w dzisiejszych czasach nawet napis made in.... tez nie jest miarodajny.znam to z autopsji.Cytat:
Napisał phantom71
widzę że temat się rozwiną a ja swieczek dalej nie mogę kupić tam gdzie znalazłem to nie maja na magazynie :( aha jeszcze małe pytanie kiedy będę wymieniał świeczki i dostana mi sie jakies paprochy do "gara" czy moze to jakos uszkodzić cos w silniku ?
a w zwyklym sklepie motoryzacyjnym nie kupisz swiec ja kupowalem ngk i tez do 1.6 boxer i bez problemu dostalem
nic dobrego sie nie dziej jak wpada jakis syfek do cylindra :wink: przed wykreceniem mozesz wydmuchac gniazdo swiecy spreżonym powietrzem.napewno to nie zaszkodzi.Cytat:
Napisał BADalf145
A co w tym takiego dziwnego ??Cytat:
Napisał lesio146
starasz sie cos udowodnic?swiec NIE czysci sie szczotka stalowa.jesli nie wiesz dlaczego nie mam zamiaru cie oswiecac.Cytat:
Napisał 75andrew155
A jaka się czyści do zębów??? Widzę że Ty jesteś wielki fachowiec od wszystkiego i prawie każdego chcesz strofować i wskazywac kto jest doby mechanik a kto zły , kto robi dobrze a kto żle. Nie znasz mechaniora a już go wyśmiewasz , to raczej Ty starasz sie coś udowodnićCytat:
Napisał lesio146
Pprzeczytaj caly temat moze zrozumiesz...Cytat:
Napisał 75andrew155
Świeca nie tylko się wypala ale powsaje na niej nagar i czyści się go właśnie szczotką drucianą i niekoniecznie świeca nadaje się do wymiany tylko wtedy kiedy jest wypalana lub uszkodzona, chyba Ty musisz coś zrozumiećCytat:
Napisał lesio146
na swiecy w sprawnym silniku nie ma zadnego nagaru.swieca po 30 tys wyglada jak bys ja wkrecil tydzien temu.dzieje sie to dzieki temu ze jest cos takiego jak wartosc cieplna...szczotka sie NIE czysci gdyz mozna w b.latwy sposob uszkodzic wewnetrzny izolator.w motorowerach marki komar rzeczywiscie zachodzila potrzeba czyszczenia swiec.Cytat:
Napisał 75andrew155
hm , mało kto ma sprawny silnik w tym roczniku , patrz branie oleju stąd ten nagar i częściej się czyści świece niż wymienia olej w silniku no chyba że zamiast czyszczenia wymienia sie świece w przypadku T.Sa to mało wyobrazalne rozwiązanie . Ja przynajmniej nie spotkałem się z uszkodzeniem elektrody przez uzycie szczotki no chyba że świeca jest już uszkodzonaCytat:
Napisał lesio146
nie wiem kto ma kto nie ma sprawnego silnika.dlatego pisze o sprawnym.jesli chodzi o TS to moj ma 141 tys km i oleju nie bierze.ewenement?raczej tylko rzeczywisty przebieg.co do wymiany:to chba nie sadzisz ze wymiana zwyklych swiec co 200 tys to norma?poza tym swieca MA okreslony przebieg.jak instrukcja mowi ze co 30 tys km to wcale nie znaczy ze przy 31 przestanie dzialac...ale tak podchdzac(co oczywiscie kazdemu wolno)to np po co zmieniac olej po 10 tys?moze jechac 75 tys?plyn hamulcowy?po co przeciez jest w zbiorniczku...plyn w chłodnicy?po co?itp itd.Cytat:
Napisał 75andrew155
Zwykła świeca ma żywotność 40 tyś i w miedzy czasie warto przeczyścić je i nie ma moim zdaniem nic dziwnego w tym czyszczeniu a tym bardziej nazywać jakiegoś człowieka pseudo mechanikiem bo to jest najnormalniejsza procedura czyszczenia swiec .Nie raz słyszałem i czytałem że jego silnik jest oh i ah nie bierze oleju :wink: ale zycze żebys miał taki jaki sobie wymarzysz
normalna procedura czyszczenie szczotka swiec?to nie jest normalna procedura.Cytat:
Napisał 75andrew155
To jest normalna procedura
widzę ze rozpętał się tu mały spór :| a ja dalej nie moge znależć świeczek juz w dwoch firmach nie maja na magazynie lipa po całości! moze ktoś ma jakąś sprawdzoną firmę gdzie kupował swieczki do tego modelu ?
Ja kupowałem tutaj jakiś czas temu:Cytat:
Napisał BADalf145
http://www.autosklep24.pl/
ja takze sie zgodze ze stwierdzeniem ze czyszczenie swiec to normalna procedura. A do boxera 1.6 to NGK zwykle 6zl za sztuke.
Wiem, że lepsze jest wrogiem dobrego - jeżdżę obecnie na świecach NGK BP6ES, czyli na zwykłych jedno-elektrodowych świecach po 6-8 zł za szt. i przyznam, że jak na razie nie mam powodów do narzekań. Niedługo czeka mnie wymiana i zastanawiam się czy warto cudować, czy kupić po prostu to samo?
Z własnego doświadczenia wiem że mój boxer chodzi lepiej na 4 elektrodowych świecach Golden Lodge 25 HL niz na świecach NGK BP6ES.
Kilka dni tem kupiłem NGK i chciałem wymienić świece bo niewiedziałem ile moja bella ma przejechane na tych starych ale po zmnianie świec na NGK dało się odczuć gorszą kulturę pracy silnika i dynamika także sie pogorszyła więc powróciłem do starych świec i teraz będe starał się dostać takie same świece koszt jest większy bo komplet kosztuje chyba w granicach 80zł ale skoro lepiej na nich chodzi to chyba warto...
Dzięki Kolego za opinię, bo o takie właśnie porównanie mi chodziło. Wstrzymam się na razie z bólami i poczekam - może ktoś dopisze jeszcze coś więcej?
no tak wiem o tym że nie jest łatwo znaleźć te świece jednak uważam że są one bardzo dobre będę starał się znaleźć takowe jak coś będę wiedział gdzie je można dostać to napiszę.