Znów się zaczęło....
co to może być? Z chęcią podpiełabym Bellę do jakiegoś kompa w Wawie.
Teraz jeszcze wyświetla się wykrzyknik.
Tarcze nowe, teraz do wymiany górne łożyska łożyska McPhersona oraz tylne amory.:mad:
Printable View
Znów się zaczęło....
co to może być? Z chęcią podpiełabym Bellę do jakiegoś kompa w Wawie.
Teraz jeszcze wyświetla się wykrzyknik.
Tarcze nowe, teraz do wymiany górne łożyska łożyska McPhersona oraz tylne amory.:mad:
jaki wykrzyknik?
program AlfaOBd podaje chyba ze trzy strony parametrów dotyczących S&S.... nie narzekać tylko znależć kogoś na forum regionalnym z programem AlfaOBD i podać na tym forum dane....
Kod:Shutdown inhibition from Stop&Start counters:
Climate control (NCL): 1063
Outside temperature below threshold: 0
Outside temperature above threshold: 0
Battery charge below threshold: 2081
Driver's seat belt not fastened: 1276
Alternator not charged: 2
Bonnet switch: 0
Heated rear window: 67
Windscreen wiper high speed for 5 sec: 0
Battery sensor (IBS): 0
Driver's door open: 22
Battery efficiency below threshold: 0
Semi-automatic Parking Node (SPM): 0
Battery temperature too low: 0
Battery voltage insufficient for startup: 21
Voltage stabilizer faulty: 0
A/C manual climate control request: 0
Low consumption power supply mode: 0
S&S NBC startup relay faulty: 0
A jak stan twojego akumulatora? Na początek odłącz go na jakieś 30min i sprawdź czy błędzy powrócą po ponownym podłączeniu
Z ciekawości bym się podłączym MES/AlfaOBD i zobaczył co i jakie błędy wypluje
Na początek proponuję zastosować się do rady Maćka. Profilaktycznie można aku podładować bo jeśli auto jest jeżdżone na krótkich trasach to może być problem z niskim naładowaniem. To sposób najprostszy. Jeśli nie pomoże to można dalej szukać.
- - - Updated - - -
Że tak spytam, kto Ci to auto diagnozuje? Bo jakoś mi się nie widzi, żeby po 35tyś amortyzatory już były do wymiany...
- jakoś nikt do tej pory nie podawał parametrów diagnostycznych z Mito uzyskanych programem AlfaOBD.
- dlatego problem zaczyna się jak jest jakiś błąd.
niestety szukałam kogoś w Wawie,ale odzew zerowy.
tak też dzisiaj zrobię, dam znać co i jak
Obecnie na krótkich trasach nie jest jeżdżone, w weekend np. przeszło 200 km i ikonki dalej się palą.
Kto diagnozuje? ASO Twardowski, to on jako pierwszy na początku roku jak wymieniał tarcze powiedział, że lada chwila amory będą do wymiany. W marcu na przeglądzie potwierdziło się jaki jest stan amorów (o tym było w moim wątku i w wątku o amorach).
Mnie nie cieszy fakt wymiany amorów, auta ma 3 lata a napraw tyle, że głowa mała.
Ale ja mieszkam w Wawie :) Dlatego się odezwałem
ja bym podjechał na Arkuszową 2a w W-wie - mają sprzęt do podpięcia do kompa a i te amory mogą zweryfikować - przynajmniej zobaczysz jak wygląda cenowa alternatywa.
Moja mała ciągle ma jakieś problemy. Mam ją 3 lata i 32 tyś. przebiegu a już wymieniłem tylne amortyzatory, łożyska na amortyzatorach przednich oraz głośniki w przednich drzwiach. Teraz okazało się że ostatni tłumik to rozpacz oraz że guma na przegubie prawej półosi przy łożysku pośrednim pusciła i smar zażygał cały wachacz i kawałek silnika. Elementy zawieszenia skorodowane. Auto nie używane zimą. Co jest grane???????:girl_wacko:
jasny gwint, co to sie dzieje? nie dalej jak wczoraj redaktorzy w tokfm krytykowali angielską tłuszczę która to w opiniach bardzo krytykowała mito i punto jako najgorsze wozy w uk, dziennikarze bronili mito, ktore to ich zdaniem jest udaną i bezawaryjną konstrukcją,
i ja bym sie do tej opinii przychylił, co prawda byłem posiadaczem przez całe pół roku i rezygnacja nastąpiła z powodów "pozasportowych" owszem coś tam szarpało od czasu do czasu i głośno w środku ale ogólnie auto bezawaryjne, "pojemne" i oszczędne....
skłaniam sie do opinii że wasze konkretne przypadki są tylko potwierdzeniem tej dobrej opinii, a usterki wynikają li tylko z powodu może tego że akurat robotnik w fabryce myślał o klepaniu po tyłku swojej włoskiej dziewczyny po robocie
nalezy tez wziąć pod uwage to że wasze modele były składane w latach 09-10 a więc kryzys jeszcze nie był widoczny w italii, było jeszcze dobrze, a mito wchodziło w okres najwyższej sprzedazy a co za tym idzie największej produkcji, a w takich warunkach zawsze cierpi jakość
auta kupować należy w kryzysie kiedy spada produkcja kiedy polepsza sie jakość
no coz probrlemy lutraki są wydaje sie czysto mechaniczne i raczej do szybkiego rozwiązania, minęła gwrancja i dzieczyna sie martwi prawdopodbnie czekającymi ją wydatkami ale na pocieche dodam że kazde auto jest teraz "plastikowe" i kazde wymaga wkładu, najlepiej znaleźć sobie boyfrienda z kasą który będzie regulował takie wydatki, u kol leaone to juz gorzej , korozja w tym wieku? no nie ładnie, wogóle alfa chyba powoli odchodzi do lamusa, dwa modele w sprzedaży, rezygnacja ze swoistego charakterystycznego dla alfy stylu i klasy na rzecz ścigania sie z golfem, jak widać nie przynosi efektów...shame alfa
i dla mnie objawy wskazują na akumulator, który swoją drogą w oryginale jest strasznie kiepski (magneti marelli)
Czysto mechaniczne problemy, ale jak widać nikt nie może się z nimi uporać - chyba słabo znasz mój wątek, ale usterek była masa w okresie gwarancyjnym.
Dzisiaj przestało działać DNA.
Wybacz, ale nawet jakbym miała boyfrienda z kasą to swoje wydatki regulowałbym sama....
on jest ok, dziś wieczorem auto będzie podłączone do kompa.
Ponawiam propozycję podjechania do jakiegoś niezależnego eksperta od Alf - ja jak mam takie problemy (czy to były moje 156 czy Spider) to jadę na Arkuszową 2a - nie są najtańsi ale dla mnie to fachowcy.
A Twardowski to byle co ? O Arkuszowej różne zdania ludzie mają, ale nie w tym rzecz.
Najgorsze, że ikonka silnika jak i S&S to błędy które były usuwane już w ASO Twardowski i na nowo wróciły.
Dziś DNA odmówiło posłuszeństwa no i ten wykrzyknik. Płyn hamulcowy w normie.Załącznik 97862
zawsze bardzo lubie gdy kol Lutraki opisuje kolejne przygody swojej mito, to dobry znak że auto żyje, jest pełnokrwistą włoszką w końcu to lubi płatać psikusy...
jedźże kobito na komputer tam ci podłączą taki kabelek i sprawdzą co jest grannne, pewnie to jakaś bzdura i pewnie szybko sie z tym uporają
a z opiniami to tak już bywa jak z d...pą, każdy ma swoją, trzeba organoleptycznie sprawdzić samemu a nie sie opiniami kierwoać,
arkuszowa to znany zakład pracy z alfami .....
Powinnam bloga o AR założyć hehehe co? :)
No jadę wieczorem do osoby z forum celem podłączenia Belli. Nie sądzę by była to pierdoła, ale byłoby miło.
To fakt, że każdy ma prawo mieć swoje zdanie i bardzo dobrze, ja biorę jednak zdanie innych osób, które korzystały z serwisów itp.
Wiesz, wolałabym inne przygody opisywać, a nie awarie.
a na ręcznym koleżanka nie jeździ?
mi po słabej nawrotce też się włączyły kontrolki i DNA padło
kilka razy wyłączyłem i przeszło :)
ale ten wykrzyknik nie ma nic wspólnego z hamulcem... jest wewnątrz logo S&S i tylko tego systemu dotyczy
wykrzyknik od hamulca jest po pierwsze czerwony - aby dalej nie jechać - po drugie w innym miejscu, jako zwykła kontrolka
@Lutraki
A nie myślałaś, żeby sprzedać Mito w cholerę? Twój egzemplarz ewidentnie jest pechowy i nic nie wróży, aby cokolwiek dobrego jeszcze z niego wyrosło.
lutraki,
pisalem Ci odnosnie mechaniora, amory i lozyska ogarnie bez problemow. Mechanicznie mito (moze za wyjatkiem silnika ma) to nie jest jakas kosmiczna technologia :P
Co do elektroniki to ja sie nie wyznaje, z mojego doswiadzenia z wloszczyzna elektornika wariuje czasem jak jest akumulator w zlym stanie, ewentualnie alternator go zle laduje. Tyle ze ze fiacie problemy z alternatorami sa w okolicy 100k przebiegu :(
P1121 - wg tłumaczenia MES'a "spójność potencjometrów przepustnicy"
Tylko czy chodzi o pedał gazu czy przepustnicę?
- - - Updated - - -
Z tego co mi wiadomo błąd wrócił.
No tak blondynka to na ręcznym jeździ...uśmiałam się.
Tak jest Ciasteczko ;)
To nie takie proste. 35 tyś. dostanę albo mniej i co? Odpada.
Ja osobiście nie odpinałam, ale z tego co wiem było robione zgodnie z Twoim zaleceniem.
Do Pablo wybieram się.
Wczoraj MAŁY _777 miał "przyjemność" poznać moje auto, usunął błędy, ale po przejechaniu 10 km wszystko niestety wróciło do normy :(
Bardzo dziękuję Tobie za pomoc i poświęcony czas.
;)
P1121, opisy błędu: - Pedal Position 1 Range/Performance Problem.... lub ten opis - P1121 TP Sensor Inconsistent With MAF Sensor
Uszkodzony potencjometr pedału przyspieszenia
Jeżeli patrząc elektronicznie to jest potencjometr tylko trochę bardziej skomplikowany. Zmianę położenia zamienia na wartość rezystancji a później wartość ta jest mierzona przez przepływający prąd bądź odłożone na nim napięcie. Gdy występują rozbieżności z jakimś schematem działania, bądź po prostu drugim potencjometrem (druga "ścieżka" w potencjometrze) wywala błąd.
- z tym błędem to jest mały galimatias.Kod:P1121 TP Sensor Inconsistent With MAF Sensor
- ten błąd oznacza także TP, czyli położenie przepustnicy.
- potem to położenie jest porównywane z parametrami podawanymi z MAF-a.
- jeśli to potencjometr lub potencjometry to należało zrobić test pedału gazu.
- diagnostyka to nie tylko odczytanie i skasowanie błędów.
Szczegółowego testu pedału nie znalazłem. Jest gdzieś: MES/AlfaOBD2? Czy tylko w parametrach napięcie z przetwornika 1 i 2 ?
Lutraki,
pmka poszla, powodzenia :P
- test potencjometrów znalazłem tylko w MES, w alfaOBD te testy nie sa aktywne (sprawdzane na wersji AlfaOBD 1.69).Kod:Szczegółowego testu pedału nie znalazłem ....
- testy robiłem na giuliettcie, nie wiem jak tam będzie z Mito.
Cześć Lutraki!
A u mnie 125kkm i nic się nie dzieje.
Uważam, że źródłem Twoich aktualnych problemów jest akumulator.
Po 3 latach i prawie 100kkm miałem problem z elektroniką.
W ASO stwierdzili, że akumulator jest w dobrej kondycji.
po drugim incydencie wymieniłem akumulator i problemy zniknęły.
Amortyzatory zaś miały wadę fabryczna i u mnie były wymieniane w pierwszym roku.
Wadę fabryczna w silnikach 1.6 miały też wymienniki ciepła w układzie chłodzenia.
W tym roku miałem jeździć nowym samochodem, ale dla Mito nie widzę konkurencji, a z moim się nic nie dzieje, więc poczekam jeszcze z wymianą.
ooooo andrzej sie pojawił,,,
jędrek ostatnie zdanie jest dla mnie nie jasne, znaczy że bedziesz wyminiał na nowe w momencie gdy z twoim obecnym/starym zacznie sie coś dziać? czy jak?