Witam,
Czy jest mi ktoś w stanie powiedzieć jakiej firmy oryginalnie montowane są łączniki stabilizatora (tył)? Niestety przyszedł czas na wymianę i chciałem kupić oryginał.
Z góry dziękuję za odpowiedź.
Printable View
Witam,
Czy jest mi ktoś w stanie powiedzieć jakiej firmy oryginalnie montowane są łączniki stabilizatora (tył)? Niestety przyszedł czas na wymianę i chciałem kupić oryginał.
Z góry dziękuję za odpowiedź.
Na alledrogo masz u sprzedającego tanifiat łączniki za 89zł/szt. i jest napisane, że to oryginał, możesz też zadzwonić do ASO i się dowiedzieć jaka jest tam cena żeby mieć orientację w jakich cenach jest produkt. Jeśli w ASO by cena była w granicach 100zł to bym nie szukał zamienników, które mogą długo nie wytrzymać na naszych drogach.
W kwietniu placilem za oryginal w ASO 126 zł + 135 zł za wymianę
Podobno oryginały to TRW. Ostatnio kupowałem do swojej na lewy tył za 60 zł. Za wymianę mechanik wziął 20 zł.
No to mam już małe rozeznanie, dziękuję za pomoc.
Montował ktoś łączniki stabilizator jakiś czas temu, jeśli tak to jakiej firmy?
Delphi albo ori. Nie polecam Meyle.
Jeśli potrzebujesz przednie to mam kpl ori na zbyciu, mi się już nie przydadzą ;)
A ja wprost przeciwnie niż magil, polecam Meyle HD. I w 159, i w Julci. A przedtem w BMW. Nigdy żadnych problemów. Polecam też Lemfordery (te stosowałem głównie w zawieszeniach BMW, a znajomy mechanik od BMW, który remontuje poza serwisem zawieszenie robi tylko na tej firmie albo na ori i nie podejmuje się jeśli klient chce coś innego).
Załącznik 276650
A ja ostrzegam, przy czym nie piszę opinii na podstawie "zawsze używam i jest dobrze". Łączniki Meyle są podatne na uszkodzenie przez ich samą konstrukcję, o czym pisałem w wątku mojego samochodu. Po co kupować coś, co jest z góry narażone na usterkę, skoro możemy kupić w podobnych pieniądzach produkt po prostu lepszy. I to dla osoby przynajmniej trochę kumającej technikę powinno być oczywiste ;)
I nie, nie piszę, że każdy łącznik Meyle się zepsuje.
https://www.forum.alfaholicy.org/nas...ml#post2191769
Każdy chwali swoje doświadczenia magil. Złośliwości i pstryczki są niezbyt teges...
HD przewyższa ori i tyle. Ja te części stosuję od ok. 10-12 lat i nie zawiodłem się. To moja ocena, do której mam prawo i robienie sobie heheszków jest miałkie.
Też miałem obawy na początku ale w BMW E46, to jedyna firma na rynku, która przewidziała w wahaczach wymianę sworzni oraz tuleji. W każdym innym wahaczu do tego modelu wysiadła np. tuleja i cały wahacz do wymiany. Stąd mój wybór. I cały czas podkreślam nie zawiodłem się. W 159 i Julci latam już bodaj ok. 3,4 lat i nic się nie dzieje. Żadnych stuków, puków, luzów.
No, ale Ty masz laboratorium... ;)
Wracając do wątku: kolega zapytał, ja odpowiedziałem. Jego biznes, jego pieniądze. Nic na siłę.
Serdecznie pozdrawiam Cię.
Ja tylko zwróciłem uwagę na gorszą konstrukcję łączników Meyle i na fakt, że wiara nie zawsze czyni cuda. Na jakiej podstawie stwierdzasz, że zamiennik jest lepszy niż oryginał? Ja podałem fakt na tacy (ze zdjęciami włącznie), łatwo wyciągnąć wnioski. Również pozdrawiam.
PS. Ja do tej pory na Meyle czy Meyle HD również się nie zawiodłem za wyjątkiem tych łączników, które są po prostu wykonane źle.