poszukuje w dobrym stanie linek zmiany biegów do AR 147 1.6 TS. wiem, że zestaw naprawczy lewarka pasuje od Seicenta, może linki też ? w serwisie linki do AR 147 - 850 zł to jakieś nieporozumienie :)
Printable View
poszukuje w dobrym stanie linek zmiany biegów do AR 147 1.6 TS. wiem, że zestaw naprawczy lewarka pasuje od Seicenta, może linki też ? w serwisie linki do AR 147 - 850 zł to jakieś nieporozumienie :)
Szczerze mówiąc nie lubię takiego powielania informacji.. bo zestaw lewarka od seicento pasuję do 156.. a 147 ma inny kształt i mocowania więc jakoś ciężko mi uwierzyć że pasuje..
Lewarek od 147 TS
http://pokazywarka.pl/17uo8z/#zdjecie6682989
Zestaw naprawczy do seicento
http://allegro.pl/zestaw-naprawczy-l...280686223.html
Gdzie to jest podobne do siebie ? to ja nie wiem :P
Tu mamy lewarek od 156 i on ma odkręcany element.. który z opisów na forum wynika że pasuje zamiennie z tym od seicento..
http://allegro.pl/lewarek-drazek-zmi...245835393.html
Ale 147 jak widać wyżej nie ma nic odkręcanego i trzeba kupić plastik w ASO.. koszt około 80zł.. w okolicach 105zł za cały zestaw naprawczy do 147 TS bo zmieniałem..
czy używane linki były w dobrym stanie okaże się po paru latach używania. Moje które musiałem wymienić (przebieg coś koło 140 kkm) wyglądały prawie jak nowe, które kupiłem.
Kolego Pepol1 masz diesla.. a TS ma inne mocowanie lewarka.. patrz link wyżej w moim poście..
hej,
powiedzcie mi w jaki sposób zużywają się linki zmiany biegów? Czeka mnie naprawa ciężko chodzącego drążka i jeden mechanik mówi że trzeba wymienić linki...niestety w ASO mówia że nowych linek nie mozna na razie nigdzie kupić....czy wymiana linek to jedyna opcja? Jak musiałyby się zużyć aby wymagały wymiany a nie jakiejś regeneracji? Chciałby to ocenić czy rzeczywiscie potrzebuje wydać ponad 1tys zł na naprawę :(
Za dorobienie jednej linki zmiany biegów płaciłem 160 zł. Wysyłasz swoją linkę na wzór i odsyłają zazwyczaj następnego dnia. Jakoś wykonania wg. mnie bardzo dobra.
Zainteresuj się olejem w skrzyni, bo u mnie po wymianie na Millersa, biegi wchodziły o niebo lepiej.
http://www.linki-samochodowe.pl/
Ostatnio przerabiałem ten sam temat ciężko chodzącego lewarka i powrotu na luz, dowiedziałem się na forum że trzeba odpiąć linki od skrzyni i wyjąć tulejkę która jest zatarta, później zeszlifować papierem ściernym dookoła po czym przesmarować i poskładać. Ja tak zrobiłem i chodzi jak nówka z salonu, 30minut roboty.
Pozdro
a próbowal ktoś wymienić te tulejki plastikowe na końcach linek, które zaciska się na skrzyni biegów (na 'jabłko") ?
ciężko chodzi na boki czy również przód tył? jeśli tylko na boki to tak jak pisał kolega Bercik czyli tuleja na skrzyni. żeby to sprawdzić wystarczy rozpiąć linki na skrzyni i wszystko będzie jasne
w jakim celu jeśli nie spadają z jabłek? samych tulejek nie dostaniesz - tylko komplet z linkami
Witam mam 147 2,0 150KM urwała mi się jedna z linek zmiany biegów. Chciałbym się dowiedzieć czy musze konkretnie szukać linki do danego modelu i wersji ilnikowej czy np. podpasuje od innej wersjo innego modelu ....?innej pojemności??
- - - Updated - - -
Witam mam 147 2,0 150KM urwała mi się jedna z linek zmiany biegów. Chciałbym się dowiedzieć czy musze konkretnie szukać linki do danego modelu i wersji ilnikowej czy np. podpasuje od innej wersjo innego modelu ....?innej pojemności??
- - - Updated - - -
no właśnie problem jest w tym, że spadają , i tak spróbuje dorobić taka tuleje i na nowo ją wkleić
- - - Updated - - -
http://www.linki-samochodowe.pl/ dorabiają linki kompletne ? tuleje mocowania do skrzyni i do lewarka ?
Panowie, wybaczcie, ze odgrzewam takiego starego kotleta, ale wygląda na to, że czym prędzej muszę wymienić linki (nie widziałem, ale mechanik twierdzi, że są połatane na trytytki...). Mam do Was trzy pytania:
1. Czy linki od 2.0 lub 1.9 JTD będą pasować do 1.6 TS? Chciałbym trochę na nich zaoszczędzić, bo ostatnio alfina pochłonęła sporo kasy.
2. Czy wymiana jest trudna, wymaga większego demontażu auta niż tunel i wybieralnik oraz akumulator z podstawą lub wstawienia auta na kanał? Może podpowiecie gdzie znaleźć instrukcję procedury?
3. Czy warto wymienić przy okazji olej w skrzyni? Łatwo jest to zrobić?
Dzięki z góry :)
ad 2. bez kanału nie wyobrażam sobie wymiany linek. Konieczny jest demontaż wydechu, tunelu i dla wygody również akumulatora wraz podstawką.
ad 3. olej w skrzyni można wymienić w każdej chwili. Śruba spustowa jest w dolnej części skrzyni koło wahacza a górna (do nalewanie) od strony obudowy filtra powietrza. Jeżeli na co dzień nie masz dostępu do kanału to warto ogarnąć wymianę przy okazji (będzie wygodnej z kanału).
ad 1. Od 2.0 ts linki będą pasować do 1.6, wiem bo sam tak kupiłem. Od 1.9 raczej nie pasują.
Witam
W moim ar 147 1.6 ts 120km ciezko chodzi lewarek na boki za to biegi juz wchodza dobrze co moze byc przyczyna ?