Witam,
Czy może ktoś z Was może ma takie coś jak automatyczne zamykanie drzwi po przekroczeniu np. 20km/h?
Miałem to we wcześniejszych samochodach i jest to bardzo fajne i funkcjonalne.
Można coś takiego zaprogramować? Jest to moduł komfortu?
Printable View
Witam,
Czy może ktoś z Was może ma takie coś jak automatyczne zamykanie drzwi po przekroczeniu np. 20km/h?
Miałem to we wcześniejszych samochodach i jest to bardzo fajne i funkcjonalne.
Można coś takiego zaprogramować? Jest to moduł komfortu?
Nie ma takiego zestawu do Alfy GT...
Kolego a po co Ci to ze tak z ciekawości spytam? Ja swego czasu słyszałem dosyć niepochlebną opinie na temat takich rozwiązań - podczas wypadku zachodzi bardzo duże prawdopodobienstwo że trzeba będzie wycinać drzwi zeby kogokolwiek wyciągnąć przy zamkniętych drzwiach.
W dwudrzwiowym aucie to przesada, w 5 to zabezpieczenie przed kradzieza np. torby z lapkiem z tylniego siedzenia stojac w korku. Jest na to sposob, wozic w bagazniku :)
Jest to zabezpieczenie przeciw kradzieżowe na przykład. Mojej mamie tak ukradli torebkę w aucie ( trzydrzwiowym). A ja często jeżdżę w mieście z laptopem. :)
Chciałem tylko wiedzieć czy można ustawić coś takiego.
Cos sie tutaj nie zgadza :-)
Bo skoro ma zabezpieczac przed kradzieza w korku to powinno dzialac raczej do 20km/h a nie powyzej - bo co to za korek jak sie jedzie powyzej tych 20 :)
guzik sobie naciśnij, najwyżej szybę na światłach stracisz
Jak przekroczysz 20 km/h to się zamyka i się już nie otworzy jak zwolnisz :)
Eureka- guzik :) jeśli chciałbym manualnie to zrobić to nie napisał bym tematu :)
Lancia Ypsilon 2003 ma to w std. powiem wiecej, można to sobie samemu zaprogramowac z panelu, dodam że Lucynka to takze autko 2drzwiowe.
pzd.
to jeszcze dodam że w wielu niemieckich markach w których można wybrać ryglowanie po przekroczeniu prędkości następuje ich automatyczne otwarcie
w przypadku zadziałania napinaczy pasów lub napinaczy wraz z poduszkami
fiat grande punto 2 drzwiowy też ma.
tak, że to była ironia
Wozić w bagażniku - jak otworzy?
w Ypsilonie jest przycisk odblokowujący drzwi.
Podczas akcji ratunkowej, jak auto jest pogiete rzadko kiedy mozna otworzyc drzwi, testy NCAP a rzeczywistosc to dwie rózne sprawy, pomijam juz sprawe że wystarczy rozbic szybe i pociągnac za klamke, tak ze argument o wypadku jest smieszny.
pzd.
Wydaje mi się, że po prostu można dokupić moduł od centralnego, który ma taką funkcję
Nawet taki najtańszy ma tą funkcję- nazywa się to safelock
http://allegro.pl/alarm-rtx-vulcan-c...295051615.html
jak odpalisz mamie poduszki albo nawet napinacze to drzwi się odblokują - taka zaleta systemu fabrycznego w przeciwieństwie do garażowych przeróbek
Panowie, powiem szczerze, że chce mi się śmiać jak czytam, że chcecie by blokowały się drzwi po ruszeniu auta, aby później na światłach ktoś nie ukradł Wam z siedzenia laptopa/torby/itp.
A który to złodziej decydujący się na ww kradzież będzie zadawał sobie trud otwierania drzwi? Po prostu przyp...doli np.młotkiem w szybę i zabierze "fanty" z siedzenia.
Złodziej wybije szybę, a nie będzie otwierał drzwi choćby z dwóch powodów:
1. Szok i zaskoczenie dla kierowcy (i ewentualnych pasażerów) z powodu pękającej szyby i rozlatujących się po wnętrzu jej odłamków!
2. Strata czasu dla złodzieja na otwieranie drzwi!
Jedyne sensowne zabezpieczenie się przed taką kradzieżą to wożenie tych rzeczy w bagażniku i nie kuszenie złodziei widokiem owych przedmiotów!!!
miałem dokladnie taka sytuacje jak jechalem pozyczyonym A8 pare lat temu.... laptop oraz telefon lezalaly na fotelu pasazera, drzwi automatycznie sie zamknely wiec zlodziej podbiegl do szyby i jeb mlotkiem w szybe... na jego nieszczescie szyby w A8 byly te wzmacniane, klejone wiec zrobil sie tylko pajaczek i koles uciekl... gdyby to byla moja alfa badz inna alfa ktora takich szyb nie ma to nie ma szans na jakakolwiek reakcje ze wzgledu na szok....
a zamykanie drzwi to pomaga przed cyganami na tesco zeby nie otwierali drzwi i proponowali kolejnego Iphyona... za polowe ceny... daj pan chociaz 300 zl...
dokładane ryglowanie to totalna bzdura... niech mi ktoś pokaże montażystę który zintegruje taki dokładany system
z urządzeniami takimi jak napinacze czy poduszki tak żeby drzwi się odryglowały w momencie wysłania napięcia do odpalenia
systemów pirotechnicznych... ale to w sumie nic takiego - bzdur na tym forum pod dostatkiem (jak choćby wożenie
pasażerów w bagażnikach AR...) ...Lem miał rację - powtarzam to sobie dość często