Witam,
Mam do wymiany chłodnicę klimy, wie ktoś może czy dużo roboty jest z wymianą? Trzeba zdejmować zderzak?
Pozdrawiam
Printable View
Witam,
Mam do wymiany chłodnicę klimy, wie ktoś może czy dużo roboty jest z wymianą? Trzeba zdejmować zderzak?
Pozdrawiam
Zderzak trzeba koniecznie zdjąć, a dlaczego akurat chłodnica do wymiany? Możesz coś więcej napisać?
Zderzak trzeba ściągnąć tak jak już BeBe napisał. Roboty przy tym nie jest zbyt dużo, jeśli śruby nie są zbyt pozapiekane to godzina, może półtorej i gotowe. Oczywiście układ klimatyzacji powinien być pusty, ale podejrzewam że skoro chcesz wymienić chłodnice to pewnie jest dziurawa i żadnego czynnika już w środku nie ma.
Ja miałem ten gumowy wężyk przetarty i żeby wykręcić go to musiałem całą chłodnicę wyciągać. Zresztą jedna rurka się odkręciła bez problemu, a wszystko winna była druga która za cholerę nie chciała nawet drgnąć. Miałem całe podszybie zdemontowane, dwa dni w plecy.
wznowie temat,a gdzie są śruby od zderzaka?
- - - Updated - - -
i czy trzeba wyciągać światła albo coś innego,jak go w ogóle rozkręcić żeby dojść do chłodnicy klimy
Śruby widzisz po otwarciu maski, później od spodu, po jednej od strony nadkola. Przy błotniku montowane na zatrzaski i zderzak masz zdjęty. Lampy zostają.
dzięki
Też mam u siebie chłodnicę do wymiany + przewód gumowo-aluminiowy, który dochodzi do silnika. Poleci ktoś chłodnicę klimatyzacji - jakiś sensowny, nowy zamiennik do 159 (1.9 Diesel, 150KM, 16V)? Chyba, że ktoś z forumowiczów ma do sprzedania ori używkę w dobrym stanie wraz z przewodem? Na Allegro widziałem coś takiego: http://allegro.pl/chlodnica-klimatyz...468049046.html
Przewód myślę dać do naprawy.. w ASO coś krzyknęli 560 zł za nowy.
Po moich przygodach jakie miałem i byłem zdecydowany na wymianę połowy układu klimatyzacji polecę Ci poszukanie dobrego elektryka, który zajmuje się tylko klimatyzacją (nie nabijaczem klimatyzacji). U mnie leciało ciepłe powietrze z klimy - poszła pierdoła, która zatrzymała cały układ klimatyzacji - cewka układu klimatyzacji. Pierdoła - 300 zł, no ale cóż... wiedza kosztuje.
a tak przy okazji demontazu zderzaka to jest jedyna opcja na wyjecie IC no nie?w tym aucie IC wyglada jak chlodnica klimy no nie?nie jak np w audi ze kostka wisi po bokach
Głupie pytanie. Ta chłodnica która jest od przodu 159-tki to chłodnica wody, a ta od silnika to chłodnica klimy, czy na odwrót ?
Nieco ubywa mi płynu chłodniczego. Dzisiaj przy konserwacji spodu zauważyłem, że na tej od strony silnika jest od spodu różowy nalot. Mamy drobny wyciek.
Tak czy owak chłodnica wody do wymiany, którakolwiek z nich by to nie była, to pewne. Nie chcę sie bawić w uszczelniania.
Czy do zmiany chłodnicy wody konieczne jest zdjęcie zderzaka i druga sprawa, czy jestem w stanie ogarnąć rzecz sam, czy jest to bardzo skomplikowane ? Czy te chłodnice można wymienić niezależnie od siebie, czy wymienia się komplet ?
Jeśli ktoś ma do wymiany chłodnicę klimatyzacji(skraplacz) to samemu można sobie z tym poradzić w maks 2h. Nie potrzeba kanału, podnośnika,specjalnych narzędzi.
Wystarczy zdjąć zderzak, rurę powietrza dochodzącą do filtra powietrza oraz plastykową osłonę u dołu chłodnic i odkręcić 2 rurki klimy od chłodnicy. Chłodnica wychodzi dołem bez podnoszenia samochodu ;)
Panowie dzis zdemontowałem gumowy przewod od chłodnicy klimatyzacji do kompresora. jutro go zakuj i zamontuje spowrotem. ale takie pytanie czy skraplacz i osuszacz rowniez musze wymienic jezeli auto stoi bez tego przewodu?
Kto jest producentem skraplacza na pierwszy montaż? Na moim znalazłem takie info z którego nic dla mnie nie wynika...
http://www.forum.alfaholicy.org/imag...018/04/177.jpg
Witam, czekam nie wymiana chłodnicy klimy. Na aledrogo czy iparts-ie można dostać już zamienniki za +/- 300 PLN Używki org to 100-150 zł. Może mi ktoś doradzić w co zainwestować. Moze ktoś matował jakiś sprawdzony model ?
Wysłane z mojego PULP 4G przy użyciu Tapatalka
Nie pamiętam jakiej firmy, ale ja mam zamiennik chłodnicy. Musiałem też wymienić przewody bo połączenie przewodów i chłodnicy skleiło się tak, że nie szło tego rozdzielić.
Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk
Ja w zeszłym roku założyłem Delphi ale teraz mam wyciek na połączeniu skraplacza z osuszaczem wiec znowu czeka mnie wizyta u mechanika :(
Ja wczoraj wymieniłem chłodnicę na Hella, tylko na razie coś klima zaczęła głośno chodzić, dźwięk podobny do tego słynnego dźwięku 'wiertarki'.
Z tych tanszych to nissens, nrf nie polecam rozszczelnil sie po paru miesiącach. Nissensa bralem na ucando cena najlepsza jaka znalazlem nie wiem jak teraz.
Witam. Czy wymienialiscie też oring i na łączeniu rurek z chlodnica?
Zawsze się wymienia oring łączący elementy klimatyzacji aby mieć gwarancję szczelności, poza tym kosztuje jakieś grosze.
Ja nie wymieniałem, bo tam są o ile pamiętam jakieś nietypowe uszczelnienia i nie mogłem ich od ręki namierzyć. Zarydzykowałem i poszło. Na wszelki wypadek kupiłem latarkę UV i sam dla BHP sprawdzam co jakiś czas czy nie widać nic podejrzanego.
Sam stoję przed dylematem wyboru producenta. Nissens jakies 350zl. Nrf 320zl thermotec 260zl. Portfel podpowiada thermotec a rozum Nissens. Ktos ma jakies doswiadczenia z tymi firmami?
Ja wymieniałem chłodnicę klimy w swojej 159 i kupiłem Nisensa. Jakość wykonania Ok, wszystko pasowało pług&play. Więc polecam.
Myślę, że nie warto oszczędzać.
Wysłane z mojego motorola one vision przy użyciu Tapatalka
Brałem NRF (nie jest lakierowana na czarno i widać ją przez kratki zderzaka) - kupowana rok temu - jak narazie działa bez uwag. Problemy były przy demontażu rurki ze starej chłodnicy, ale do nowej wszytko później pasowało p&p.
Czy grubość osuszacza ma znaczenie? Borykam się z kłopotem dziurawej chłodnicy. Kupiłem zamiennik i ma grubość 12 mm (tak która była u mnie do tej pory miała 16mm). Zamówiłem oryginalne uszczelniacze gumowo-metalowe - nie pasują do zamiennika chłodnicy. Gniazdo w zamienniku jest nieco płytsze niż w mojej. Niestety nie mogę już zwrócić kupionego zamiennika, pytanko czy ktoś może podrzucić pomysł jak sobie poradzić z kłopotem odpowiednich uszczelniaczy?
Mnie też dopadła wymiana chłodnicy.
Jako że wymiana jest szybka i łatwa to zastosowałem zasadę "CenaCzyniCuda" i kupiłem NRFa 35911 (dobierany po nr z ePer 50507287), w komplecie były nowe uszczelnienia.
Okazuje się że zdjąłem BEHR HELLA 8FC 351 318-394 (z marca 2016 lub maja 2017, ciężko stwierdzić)
Załącznik 269844
https://i.imgur.com/vIm86gn.jpg
UWAGA BEHR i NRF nie są identyczne !!
BEHR na przyłączach ma szpilki i nakrętki a do NRFa potrzeba śrub (dobrze że były w skrzynce "przyda się").
Załącznik 269843
https://i.imgur.com/HeNPVhV.jpg
Wygląda na źle dobraną część, w jaki sposób dobierałeś chłodnicę?
Z jednej strony możesz mieć rację - dobierałem na podstawie informacji z aukcji na której kupiłem osuszacz, z drugiej jednak strony to uszczelniacze kupiłem oryginalne - innych nie ma wg producenta o ile mi wiadomo. Więc skoro występują różne zamienniki a producent Alfa Romeo przewidział tylko jeden typ uszczeniaczy to w zasadzie może powinienem skontaktować się z producentem zamiennika. Grubość jak dla mnie to w sumie kwestia drugoplanowa, bo jeśli będzie działać to niech sobie będzie cieńsza. Najważniejsze żeby była szczelna, a z niedobranymi uszczelniaczami tego nie osiągnę :)
Byłby ktoś na tyle miły i podpowiedział mi jakie oringi są przy skraplaczu klimy? Oczywiście 159 1.9 jtdm 16v.