Witam
Oto kolejny filmik, który pokazuje jak łatwo i szybko wymienia się wahacz górny w alfie 159
http://www.youtube.com/watch?v=reMhd0vuhWo
Pozdrawiam wino-w2
PS proszę moderatora o przeniesienie do działu zrób to sam
Printable View
Witam
Oto kolejny filmik, który pokazuje jak łatwo i szybko wymienia się wahacz górny w alfie 159
http://www.youtube.com/watch?v=reMhd0vuhWo
Pozdrawiam wino-w2
PS proszę moderatora o przeniesienie do działu zrób to sam
Czy potrzebne jest ustawienie geometrii po tej operacji ?
Dzięki wino-w2, przyda się ten filmik instruktażowy, bo w najbliższej przyszłości przymierzam się do wymiany wahaczy. Cenna wskazówka co do ustawienia wahacza przed dokręceniem śrub mocujących.
Witam
Myślę że ustawienie geometrii niema sensu bo nie zmieniamy nic co wpływa na geometrię. Ustawienia geometrii dokonywali byśmy gdyby te wahacze odbiegały od oryginału.
Lecz jeśli się mylę to proszę o poprawkę
Co do zbieżności ja nie robiłem.
Odnośnie sworzni, to są tak jak pokazywałem na filmie 2 rodzaje.
Bez ściągacza da radę odkręcić pierwszą śrubę?
Może i dasz radę ale się namęczysz, pogniesz śrubę albo coś jeszcze. Lepiej go mieć. Koszt takiego ściągacza to 50-100 zł wiec pewnie tyle zapłacisz za wymianę.
A taki ściągacz pasuje praktycznie wszędzie gdzie są sworznie kulowe.
Wlaśnie jestem po próbie wymiany. Śrub od tulei nie idzie za ch... ruszyć. Ma ktos jakiś sposób?
Sworzen wyłazi bez ściągacza, wystarczy pare razy walnać młotkiem w zwrotnice i sam wyjdzie.
A masz odpowiednie klucze ? Ja pierwszy raz do tego poszedłem ze zwykłym oczkowym 14. niestety puściła tylko jedna. Reszta tak trzymała że dopiero odpowiednie klucze + przedłużka dała im rady.
wujka Newtona nic nie zastąpi :)
Mi oczkowym poszly;-) porzadnie zlane odczekane ponad 30 min i ruszyly, a tez sie z tym meczylem ze huhu:) teraz zabezpieczylem miedziowym, mam nadzieje ze przy nastepnej wymianie (ktora mam nadzieje szybko nie bedzie konieczna) puszcza bez wiekszego problemu:)
Send by Tapatalk 4 S4
Wymieniałem u siebie zgodnie z filmem, użyłem klucza E18. Też były mocno dokręcone, jednak kawałek gazrurki załatwił sprawę :D
Witam.Przepraszam,ze się wcinam w temat ale chyba lepszego miejsca nie mogłem znaleźć.Potrzebuje wyeksploatowane wahacze górne do 159,-wymieniacie je wiec jeśli ktoś chciałby je odsprzedać to zapraszam na priw.Zainteresowany jestem wahaczami oryginalnymi(tymi na pierwszy montaż)model sprzed liftu czyli z grubszymi sworzniami.
Właśnie wymieniłem górny wahacz, okazało się, ze można to zrobić bez demontażu zawieszenia. W moim przypadku nie dało się tego zrobić kluczem płaskim 14. Kupiłem płaski klucz torx nr 20, i nim odkręciłem bez problemu śruby.
U mnie chyba bez brechy sie nie obejdzie, WD40 nie pomogło. Wahacz kupiłem orginalny jako ze TRW nie ma nigdzie, a różnica w cenie po moim rabacie między innymi zamiennikami a orginałem to raptem 50 zł
Pol-Car w Poznaniu, mam tam rabat hurtowy, orginał kosztował 480 zł Mam model z węższym sworzniem, jak ktoś chce to mam również zregenerowany z grubszym.
Mówię oczywiście o normalnych zamiennikach - TRW, Lemforder, Moog, MagnetiMareli a nie wynalazkach typu FAST czy Vema
No i po wymianie, klucz Torx, kawałek rury i obie śruby poszły.
Przy okazji porównałem sobie orginalny wahacz kupiony w serwisie i ten który wymontowałem, minimalnie się różniły w osadzeniu tulei - jakieś 1,5 mm różnicy. Ciekawe czy to od tego że tuleje już były zlasowane i guma się odkształciła czy błąd montażu. Wygląda na to że trzeba sprawdzić geometrie
Witajcie
Ja już 3 razy wymieniałem ten sam wahacz.
1) Pierwsza wymiana na TRW zamiennik po miesiącu wymiana.
2) Druga wymiana na regenerowany po 3 miesiącach sworzeń do wymiany.
3) Trzecia wymiana na oryginalny narazie cisza.
Co do polewania wd 40. Ja robię to zawsze 2 -3 dni wcześniej niż zaczynam robotę i wtedy idzie bez problemu.
Ale co racja to racja klucze musza być dobre do zabawy.
Zawsze mówię ile kosztują klucz a ile kosztuje serwis.
W moim przypadku myślę że miał bym zestaw.
Pozdro DLA ZAPALONYCH MECHANIKERÓW.
PS. Teraz czeka mnie wymiana rozrządu.
Nie wiem czy nagrywać czy nie, bo trochę już tych filmów jest o wymianie paska w tym silniku.
Hej
U mnie podobnie - dwa razy wymieniany ten sam wahacz i skrzeczy jak "zarzynany świniak" ;-) Luzu nie ma, więc w sierpniu będę montował oryginał.
@wino-w2: w jaki sposób dokręcasz wahacz? Czy:
1. Przykręcasz śruby na tulejach w pozycji neutralnej i potem doginasz wahacz i montujesz sworzeń?
2. Wkręcasz śruby tulei, potem przykręcasz sworzeń i na koniec dokręcasz na tulejach w pozycji neutralnej (np. opuszczając na bloczek)?
3. Inny sposób?
Pozdrawiam
Przed wymianą wahacza górnego, tuleje i śruby w starym wahaczu posikałem WD40 i to spowodowało, że przez dwa dni skrzypiał. Po wymianie na nowy jest OK. Nigdy wcześniej nie skrzypiał, to WD40 spowodowało, że tuleje zaczęły skrzypieć. Natomiast tuleje w nowym wahaczu psiknąłem białym smarem i jest cisza.
wino a gdzie regenerowałeś sworzeń? Ja na regenerowanych zrobiłem 10tkm i dalej cisza, regenerowałem w Katowicach u Podleśnego.
Kolega wino opisał to dokładnie w swoim filmiku. Trzeba ustawić wahacz w pozycji neutralnej i dokręcić tak żeby po opuszczeniu auta na koła wahacz był w tej pozycji w której został dokręcony.
Regenerowałeś tylko sworzeń czy tuleje też?
Zastanawiałem się czy regenerować oryginalny wahacz który mam w garażu czy kupić na http://fiat-autoparts.com/
Lem mi padł po ok.6tys. a TRW po 10tys.
tylko sworznie regenerowałem po 60zł/szt
Regenerowałem w Katowicach naul. 1-go maja obok sklepu Żabka.
http://www.forum.alfaholicy.org/atta...d=143614&stc=1Witam. Czy moze ktos wie jak nazywa sie ten lacznik i jakie spelnia zadanie? gdzie go mozna kupic?
Czujnij poziomu dla reflektora ksenonowego.
Zadymił diesel!
Odkopię temat - jakiego torxa trzeba użyć do odkręcenia tulei? Bo znajduję tu dwie informacje - E20 i E18.
Jaki jest właściwy?
A co najczęściej pada? Tuleje czy sworzeń wahacza?
Prędzej tuleje... tuleje skrzypia a sworzeń puka i stuka...
Sam ostatnio spotkałem się z przypadkiem gdzie na 3 kontrolnych powiedzieli że zawieszenie jest zajebiste mimo skrzypienia mimo że wcześniej byli uprzedzani że coś jest nie tak... 159 ma to do siebie że pokazuje że cos jej dolega ale cieżko stwierdzić co...
Wysłane z mojego SG S6 Edge przy użyciu Tapatalka
Właśnie jestem po wymianie wahacza, zrobiłem to na chodniku przed blokiem. Użyłem torxa płaskiego E18.
To co mnie bardziej przeraziło, to widok tulei po wymontowaniu wahacza. Nie wiem od kiedy to jest, ale jak sobie pomyślę, że woziłem rodzinę tym samochodem to aż się słabo robi.
Załącznik 196331Załącznik 196332Załącznik 196333
Cholera wi - kupiłem samochód z tym wahaczem na pokładzie.
Nie ma na nim wybitych żadnych oznaczeń, ani na odlewie ani na deklu sworznia. Była tylko na nim srebrna naklejka z jakimś numere.
Chinol.