witam
ile mniej więcej ubywa oleju co 1000 km w 1.9 jtdm? dolewacie coś w ogóle?
dziękuję i pozdrawiam
PS.poszperałem, nie znalazłem
Printable View
witam
ile mniej więcej ubywa oleju co 1000 km w 1.9 jtdm? dolewacie coś w ogóle?
dziękuję i pozdrawiam
PS.poszperałem, nie znalazłem
Od wymiany do wymiany (10.000km), nie dolewam nic, max 50ml.
Pozdrawiam.
- Rafał
P.S. DPF off
Od wymiany zrobiłem 10tyś, zero dolewania.
bez dolewek. wymiana co 12-13tys. km
Przebieg 246tys. chip i brak dpf-a
Trzy wymiany za mna co 12-13tys, nic nie dolewalem, przelatane 176000, 1.9 JTDm 120KM z DPF. Turbina lekko sie slini, ale oleju nie ubywa tak by wymagalo to dolewki.
mi po przejściu z castrola na motul brał olej. PO 20 tys km sie uspokoiło. Na dniach trzeba wymiana ( 30 tys km na motulu ) i zobaczę
Wymiana co 10-12 tyś. i nic nie ubywa.
Wymiana co 10-11 tyś. i nigdy nie musiałem uzupełniać oleju
Ja podobnie, 15kkm zrobiłem poprzednio, obeszło się bez dolewki. Teraz zrobiłem na nowym oleju 4k, ale dolałem bo w serwisie minimalnie zalali i mnie trochę drażniło to :P
dzięki za szybkie odpowiedzi. pytam, ponieważ raz jak sprawdzam jest maks, raz schodzi do 2/3, zawsze staram się na wystygniętym silniku długo po jeździe lub w garażu przed ruszeniem, a że auta jeszcze nei znam, "jego nawyków", to się zdziwiłem, że parę razy miałem mniej, potem więcej i wolałem zapytać. normalne u Alfy takie wahania?
jeszcze raz dzięki.
Nie.
Jedyne co "normalne" to fakt, że częste wypalanie DPF powoduje spływanie ropy do oleju i po kilku takich wypalaniach możesz mieć za wysoki poziom oleju i smarowanie ropą naftową zamiast olejem.
Ale to tylko jedna z możliwości, połączona z wysoką konsumpcją oleju Twojego silnika tłumaczyłaby dlaczego masz wahania.
Prościej jednak wytłumaczyć takie wahania niedoskonałością pomiarów, być może nie zawsze stoi dokładnie równo, być może czasem dłużej spływa olej do miski itd.
Ja w sumie wymieniałem dopiero raz przed zakupem chwile był wymieniony olej przez poprzedniego właściciela i zero ubytku a zrobiłem przez pół roku jakieś 17tyś.