Czujniki parkowania problemy
159 1,9 16v 06r. Mam wersje parktronic przód i tył z wyświetlaczem między zegarami, i działa super ale tylko w słoneczne i ciepłe dni. Gdy pada pokazuje błąd na wyświetlaczu. Chciałbym wiedzieć który z czujników szwankuje żeby mu się bliżej przyjrzeć lecz nie wiem jak sprawdzić który jest uszkodzony, ewentualnie zalany lub nie łączy.Może ma ktoś jakiś sposób??
Czujnik parkowania wariują
chyba byl inny jeszcze inny temat ale nie znalazlem.Wczoraj po myciu auta przestaly mi dzialac czujniki, wyswietlila sie kontrolka na wyswietlaczu srodkowym i byl ciagly sygnal z czujnikow oraz chyba taki komunikat "parking help not available" (jakos tak).Podjechalem pod dom jeszcze nie dzialalo ale za chwile wrzucilem wsteczny i wszystko OK.Jak myslicie zalalem gdzies kosc czy cos innego??
Czujnik parkowania wariują
Witajcie,
może ktoś z Was miał podobny problem i wie jak go rozwiązać.
Od jakiegoś czasu, może będzie z 4 miesiące jak to się dzieje, podczas opadów deszczu i włączaniu czujników parkowania, czujniki z przodu wariują i sygnalizują, że z przodu pojazdu jest przeszkoda. Czyściłem, osuszałem i nic.. Nie dzieje się nigdy przy pięknej, słonecznej pogodzie.
Co może być przyczyną takiej usterki? Może jakiś czujnik padł?
Pandolino
Czujniki parkowania Alfa 159
Witam,
mam pytanie co do czujników parkowania...
chodzi mianowicie o czujniki jakie są zamontowane w mojej 159ce,
dodam ,że kupiłem ten samochód jako używany i miał już zamontowane te czujniki - tylko z tyłu i tylko akustyczne
nie wiem nie mam pojęcia czy takie czujniki były montowane fabrycznie , czy ktoś ew. sam je sobie "dołożył"
Ze wszystkich znaków na niebie i ziemi wynika,że są fabryczne...
Ale do sedna sprawy...
problem jest taki ,że po wbiciu wstecznego jest jedno piknięcie (niski ton) domyślam się,że jest to sygnalizacją włączenia wstecznego biegu...
później są 2-3 (nie pamiętam ) piknięcia tyle tylko ,że już wyższe tony...
i podczas cofania bez żadnych przeszkód rozlega się ciągły sygnał (niskie tony) zatrzymam samochód wypnę wsteka ,włączam ponownie i jest ok cofam i
czujniki działają już normalnie ,
Czy ten ciągły sygnał może być spowodowany uszkodzeniem jednego z czujników?
(sprawdzałem organoleptycznie - jeden jest walnięty- nie widzi przeszkód. Może to być sygnalizacja o usterce czy jeszcze coś innego?
I ostatnie pytanie... czy wszystkie czujniki są takie same czy na co mam zwrócić uwagę,żeby kupić odpowiedni?
pozdrawiam,