-
Nie moge zdjac skrzyni
Witam mam problem mianowicie chcialem wymienić sprzęgło odkrecilem wszystkie śruby mocujące skrzynie biegów ale skrzynia nie chce zejść co może byc przyczyną? Podważałem nawet łapką i nic cos jakby prężyło proszę o jakieś podpowiedzi być może ktoś miał podobną sytuacje z góry dziękuje i pozdrawiam.
Alfa Romeo 156 1.9 JTD 105km
-
jak masz wysprzęglik na skrzyni to go zdemontuj, a dźwignię na którą napierał pociągnij w przeciwnym kierunku, przy oddzielaniu skrzyni od silnika
-
ok jutro spróbuję a kolego mówisz że to powinno pomóc?
-
-
Cytat:
Napisał
mac!ek
nie. okłamałem Cię :D
Ma rację widełki zapierają się o łożysko odciągowe które jest na docisku i jeśli fakntycznie zostawiłełeś wysprzęglik to nie ściągnieś skrzyni.
-
heheh. nie no pytam bo nie miałem nigdy alfy i nie wiedziałem ze tak trzeba żeby zeszła skrzynia a próbowałem wszysktim i łapką ale nic nie dawało a powiedz mi jeszcze jak z tą dźwignią mam ją pociągnąc w tą samą stronę co wysprzęglik czy w drugą?
-
w stronę "do" wysprzęglika
-
ok wielkie dzieki koledzy jutro zobacze i napisze czy mi sie udalo.
-
dziekuje wszystkim za pomoc udalo sie.
-
jak będziesz składał to łożysko na widełki, a po połączeniu skrzyni i silnika szarpnij jeszcze raz tak samo, żeby łożysko wskoczyło w docisk
-
aha wlasnie mialem sie o to zapytac wielkie dzieki kolego a powiedz mi jescze jak sciagnac stare lozysko z docisku?
-
od drugiej strony wbijasz delikatnie młoteczkiem cieniutkie gwoździki tak aby ten pierścień zaciskowy się schował. Potem młotek kawałek rurki i w łożysko - powinno wypaść po delikatnym puknięciu
-
-
koledzy a gdzie dokladnie wbijac te gwozdziki ?
-
Panowie wymieniłem całe sprzęgło ale mam problem z włożeniem skrzyni nie odkręcałem podpory dolnej silnika(sanek) a teraz jak ją wkładam blokuje mi się o półoś prawą jak mogę ją wyjąć trzeba coś odkręcać czy wystarczy wyciągnąć? Z góry dziękuje i pozdrawiam
-
1 załącznik(i)
dokładnie w te:
Załącznik 102548
-
Skoro udalo sie wyciagnac to ta sama droga tylko odwrotnie da sie wsadzic.
-
no tak ale wczoraj siedzialem caly dzien i nic
-
tzn? z czym masz problem?
-
już z niczym udalo sie.. a problem byl z wsadzeniem skrzyni bo blokowala sie o polos prawa ale opuscilem sanki i sie udalo bez problemu
-
bo ośkę powinno się odciągnąć / wyciągnąć .
Tak robisz sobie dwa razy robotę bo musisz trafić wałkiem w środek tarczy i do tego pół ośką do skrzyni. Do tego dochodzi ryzyko uszkodzenia uszczelniacza.
-
Dziekuje kolego za info następnym razem będę wiedział chociaż mam nadzieje że nie będzie już następnego razu heheh. Mam jeszcze jedno pytanko mianowicie wszystko dobrze tylko jedna rzecz nie daje mi spokoju przy ruszaniu szarpie samochodem jak dodam trochę wiecej gazu wtedy wszystko ok co to może być czytam różne informacje ale nie ma nic ciekawego proszę o pomoc może ktoś miał podobny problem z góry wielkie dzięki wszystkim.
- - - Updated - - -
aha zapomniałem dodać, że przy hamowaniu silnikiem z wyższej predkości też zaczyna trząść. Skrzynia wymieniona też bo stara sie rozsypała wyła aż w końcu cały wał wyszedł obudową.