AR 156 2004 1.9 JTD - wyjątkowo tanie?
Witam. Podczas szukania dla siębie samochodu natknąłem się na kilka ogłoszeń tych modeli z bardzo atrakcyjną ceną 23-25k zł! Biorąc pod uwagę, że 2001-2002 kosztują od 19-22k to taka cena wydaje się atrakcyjna - czy są to okazje, a może te roczniki z tym silnikiem mają jakiś słaby pkt, że są tak tanie?
temat połączyłem z innym o 156. nie ma sensu tworzyć wielu tematów o tym samym modelu
/bobryt
Alfa 156 1.9 JTD za 10tys zł możliwe?
Witajcie!
Zacznę od początku:)
Mój tata zaraził mnie Alfami jakies 4-5lat temu (mam 20lat) Teraz jeździ AR 156 2.4 m-jet 04r.
Do rzeczy: Jako "biedny student" z wielkim trudem pracując w nocy itp itd uzbierałem 10 tys zł. Chcę za te pieniądze kupić AR 156 z silnikiem 1.9 JTD.
Głownie chodzi mi tutaj o oszczedność. Z benzyny wyleczyłem się kiedy miałem SC 900. Gazu nie uznaję poprzez brak jakiegokolwiek doświadczenia z nim. Pozostał diesel.
Przeglądam różne oferty na otomoto itp aut jest kilka. różne wersje i roczniki 98:99r
Doradźcie mi na co mam zwrócić uwagę przy zakupie jeżeli chodzi o silnik.
Takie rzeczy jak szyby, reflektory, tapicerki, poduchy,mastyki czy przerwy/szczeliny technologiczne są mi znane nie od dziś. Auto chcę kupić od kogoś z domu, komis nie wchodzi w gre, a to co w niemczech stoi wychodzi ponad budżetem z opłatami.
Przeszukując forum wzdłuż i wszerz znalazłem tylko tyle, że:
auto na zimnym silniku ma nie kopcić, szukać wycieków w okolicach turbiny, sprawdzić jak auto sie zbiera itp. Ale co jeszcze?
Wiem, że większość z Was napisze ze za te pieniądze to szrot, albo odłóż więcej kasy i dopiero za 15 tys kup coś sensownego... Wiem macie racje, lecz po 1 nie mam jak więcej kasy uzbierać a bez auta to lipnie jest, a po 2 wole kupić tańszą alfę i dołożyć do niej te 3-4 tys i mieć auto sprawdzone itp. Nie boję się otarć, blacharek itp, znajomi mechanicy zajmą sie nia za przysłowowe grosze.
Pomóżcie! Pozdrawiam!
Czy warto kupic belle z wtryskiem do wymiany
Mam na oku 156 2,4jtd, Ogólnie fajna bella, ale jak mowi sprzedający 1 wtrysk jest do wymiany. Na wolnych obrotach słychac nierówna prace silnika, a w czasie jazdy ma odczuwalny brak mocy. Koszt podobno niewielki 200-300 zł. ale czy to napewno są objawy tego wtrysku i potem nie okarze sie ze jeszcze to i to trzeba robic? Nadmienie tylko,ze sam sprzedający nie bedzie tego naprawiał z powodu braku czasu i chce sprzedac w takim stanie.
Kupić czy nie kupić AR 156 1.9 JTD? o to jest pytanie
Witam. Jestem tu nowy i nie do końca zorientowany więc nie wiem czy temat zamieściłem w najodpowiedniejszym dziale na forum ale wydawało mi się że tutaj ten wątek najbardziej pasuje. Więc zaczynam od początku czyli od opisania nurtujących mnie wątpliwości. Na dzień dzisiejszy jeżdżę Oplem Astrą I z 1995 roku 1.6 16V. Wóz ten eksploatuję już 2 lata i nie mogę powiedzieć żebym był z tego samochodu szczególnie zadowolony ale nie jest tez wręcz odwrotnie raczej gdzieś tak pośrodku. Największym mankamentem mojego egzemplarza są słabe korodujące miejscami blachy i troszeczkę wyjeżdżony silnik. W związku z tym oraz oczywiście w związku z moją trwającą od kilku już lat miłością do samochodów spod szyldu AR przymierzam się do kupna AR 156 w dieslu. Uczucia mam mieszane gdyż autko wizualnie strasznie mi się podoba natomiast opinie na jego temat słyszałem bardzo różne zresztą myślę że wy też mieliście do czynienia z pseudo fachowymi opiniami zwolenników Niemieckich panzerwagenów:) (jako student historii i miłośnik broni pancernej twierdzę że jeśli chodzi o pojazdy to Niemcom fajnie wychodzą czołgi ale tym się po asfalcie nie fajnie jeździ:P) A wracając do opinii to nawet na tym forum spotkałem się z opiniami że Alfy potrafią zawodzić a naprawy są kosztowne. Mówi się też że Alfy są piękne i dają frajdę z jazdy ale trzeba o nie bardzo dbać (bardziej niż o inne samochody?). Czy na prawdę Alfę kupuje się sercem a nie rozumem? Czy miłość do Alfy musi być miłością platoniczną oprócz frajdy z jazdy nie dającej nic w zamian? Hmm mi podoba się jak już wspomniałem AR 156 a z racji że chciałbym w miarę oszczędny wariant silnika chyba zdecyduję się na 1.9 JTD, co sądzicie o tym pomyśle? Wiem że 2.4 JTD może i jest mocniejszy i niektórzy twierdzą że nie pali wiele więcej od 1.9 ale Ja tam się trochę boję stawek ubezpieczenia za taką pojemność bo mam prawko dopiero 6 roczków a auto zarejestrowane na siebie mam dopiero 2 lata. Jak wygląda porównanie obu silników pod względem cen części?
Sorki że się trochę rozpisałem ale tak już mam jak wenę złapię. W każdym razie proszę o pomoc i poradę w miarę możliwości, z góry dziękuję i pozdrawiam;)