Witam jak w temacie mam zatrzasniety kluczyk w bagazniku i auto zamkniete a do domu po drugi mam 500 km wlasnie sie pakowalem do wyjazdu i taki problem mnie spotkal ma ktos jakies pomysły????? Pilne!!!!
Witam jak w temacie mam zatrzasniety kluczyk w bagazniku i auto zamkniete a do domu po drugi mam 500 km wlasnie sie pakowalem do wyjazdu i taki problem mnie spotkal ma ktos jakies pomysły????? Pilne!!!!
Może to coś pomoże: http://www.forum.alfaholicy.org/156/...luczyki-2.html
a może jakaś usługa typu awaryjne otwieranie zamków w pobliżu . ewentualnie śrubokręt i młotek
A tak na przyszłość może po prostu dać żonie ew kochance klucz żeby nosiła w torebce ?
moj brat zrobil kiedys podobnie. poszukal ogloszenia kolesia z jego miasta ktory "awaryjnie" otwiera auta i podjechal jegomosc i przez szczeline miedzy szyba a drzwiami wsunal jakaś blaszke i otworzyl mu auto. Koszt ok 120 zeta. Poszukaj w necie ogloszen tego typu. Chyba ze szybe wybijesz tylna i tyle. Szyby na allegro po 50 pln chodza..
ewentualnie odchylać drzwi u góry jakoś i próbować jakimś drutem za klamke od srodka pociągnąć (moze skutkować wykrzywieniem drzwi)
http://www.eioba.pl/a/39k7/o-czym-po...nu-komorkowego
Może drugi sposób się przyda? :)
Jak zadziała stawiam piwo. :)
obydwaj dostaniecie :D
to działa czy nie? :D
Nie sprawdzałem jeszcze :P
Nie masz dwóch telefonów i kluczyka, żeby sprawdzić samemu? ;)
Ja mialem sprawdzic ale zapasowy kluczyk u mnie nie posiada przyciskow :p
Jutro sprawdze za pomoca glownego bo dzisiaj juz mi sie isc do auta nie chce.
Ogolnie jestem sceptycznie nastawiony do tego patentu
Metodę na telefon sprawdziłem u siebie.Niestety nie działa.Albo stety :-)
Ale chetnie bym poznal sposob w jaki telefon potrafilby przekazac sygnal do centralnego - nawet gdyby to tyczylo kilku przypadkow
nie nie sprawdziłem :P
moze dlatego ze obecnie nie posiadam zadnej furmanki ;p
Jest jeszcze kilka metod.... Generalnie specjaliści biorą około 200 zeta za otworzenie auta (ale raczej tego prostszego niż alfa 166, np. skoda czy coś).
Łatwiejszym sposobem byłoby odtworzenie klucza na podstawie zamka (to już kosztuje 150 zł w Białymstoku, nie wiem tylko czy fachowcy pracują w terenie, czy trzeba zamek dowieźć na miejsce).
A prawdopodobnie najlepszym sposobem jest dorobienie kluczyka na podstawie zdjęcia - podobno to też jest możliwe, jeżeli jest ktoś kto ma możliwość zrobić dobre foto kluczyka i wysłać.
Opcja raczej najtańsza, bo gość na podstawie fotki robi po swojemu, nie musi ruszać tyłka ani kombinować...
A najtańsze jest chyba wybicie szyby - chociaż potem kupić szybę, wkleić, wysprzątać wszystko dokładnie.... Nie wiem czy w Alfach występowały różne rodzaje szyb (np. w Lancii były zwykłe i przyciemniane na niebiesko etc, więc od razu widać jak się różnią). Ceny bocznych szyb zaczynają się już od 20 złotych :)
EDIT
Znalazłem manual na chomikuj, wprawdzie w Alfie 156, ale... :)
Cytat:
jak zatrzasnąłem kluczyki w bagażniku zrobiłem tak ( oczywiście jeśli zatrzasnąłeś kluczyki w bagażniku)
1.odchyl logo do góry tak jak przy otwieraniu bagażnika i zdejmij dwie małe zaślepki
2. będziesz widział tam dwie śruby które trzymają zamek śruby natnij wzdłuż tak aby można je odkręcić śrubokrętem wówczas będziesz mógł wyjąc zamek.
3.Zamek będzie przyczepiony do haczyka który zwalnia bagażnika, wystarczy że go lekko pociągniesz i otworzy się bagażnik
4.moje śruby nie nadawały się niestety do ponownego założenia dlatego założyłem nowe zwykłe śruby chyba na kluczyk 13 (niestety nie pamiętam teraz dokładnie)
WAŻNE;
nowe śruby będą miały trochę za szerokie łebki i nie da się zamknąć logo więc troszkę je zeszlifuj szlifierka a następnie troszkę pilnikiem
5.dzięki temu jak teraz zatrzasnę kluczyki to wystarczy odkręcić dwie śrubki lekko pociągnąć zamek i już masz otwarty bagażnik.
ja miałem o tyle dobrze ,że zatrzasnąłem kluczyki przed domem podczas wyjmowania zakupów.
warto sobie założyć śrubki na zwykły kluczyk ,później nie ma problemu jak zatrzaśnie się kluczyki gdzieś z dala od domu, wówczas można pożyczyć od kogoś klucz odkręcić dwie śrubki i już mamy otwarty bagażnik
Pozdrawiam i powodzenia mi wszystko zajęło ok 20 minut i robiłem to pierwszy raz nic trudnego
Nie słyszałem o tym z telefonem ale jest to mało prawdopodobne bo centralki/kluczyki prawdopodobnie (pewnie większość) działają na 433/866MHz co raczej nie pokryje się z pasmem nadawczo odbiorczym (głośnik/mikrofon) telefonu :)
sposób z telefonem u mnie nie działa :((((
najszybciej i najtaniej to wybyć szybe 50zl zapłacisz i masz nową a wymienisz w 30 minut sam.
Nic nei trzeba wklejać. Wybijasz szybe, na czas powrotu zaklejasz ją folią (osobiscie bym wybił tylna od str pasażera, żeby mijające mnie tiry folii nie wyszarpały) Potem kupujesz szubke używaną- do wyboru do koloru , za małe pieniądze i poprostu zdejmuszesz boczek, odkurzaczem czyścisz wnetrze drzwi, wykręcasz pozostałości z prowadnicy i zakladasz nową szybke. Proste jak drut. To jedyne rozwiązanie w takiej sytuacji wg mnie.
co do szyby sprawdź np na allegro czy w bliskiej okolicy dostaniesz którąś szybe boczną
i odrazu ją kup na miejscu
wtedy wybyjasz i zakładasz od razu nową :D
Jak czytam te wszystkie super rady o wybijaniu szyb to dziwię się że opanowaliście już obsługę komputera. Posiadanie kciuków to jednak nie wszystko. Na talerzu dostaliście dwa banalne sposoby otwarcia bryki ale przecież lepiej tłuc luft niż lekko odchylić ramkę szyby albo zniszczyć dwie śruby zamka warte dwa zł. Mimo wszystko tekst o dorabianiu klucza do zamka i tych zdjęciach to intelektualne mistrzostwo wszechświata. Pozdrawiam.
PAnie "majgajwer" nie każdy wozi ze soba zestaw do wyprucia zamka,a jezeli juz wozi to raczej zostal on w bagazniku. Czym mial dlubac te sruby kuta.em?:sarcastic: Kolega pisal , ze sprawa niecierpiaca zwloki i szukal szybkiego sposobu bo zamek sie zatrzasnal w obcym miescie w dniu powrotu do domu. Ten twoj tekst o dlubaniu zamka wcale nie mniej mistrzowski niz ten o dorabianiu klucza. Problem szybe wybic? Przeciez to jedyny rozsadny i szybki sposob na wlasne roztargnienie. Nie wiemczym sie jarasz.
Drukarka 3d potrafi wydrukowac kluczyk ze zdjecia. http://niebezpiecznik.pl/post/drukow...a-drukarce-3d/
Wysłane z mojego GT-N7100
Masa625 dokładnie! a przy tym sposób relatywnie tani, szyba poniżej 50pln chodzi i dostępna od ręki
Ale szkoda wg komentować wypowiedzi "majgajweruf"
kt0sfajny no ale ze u nas?
chyba jeszcze nie biorąc pod uwagę fakt ze jesteśmy 100 lat za muzynami ;p
no i pewnie troszke kosztowne -a napewno bardziej niż szybka :D
Na allegro juz sa drukarki 3d:p
Remi, Miszczu świata i okolic..
Odchylaj ramke szyby do woli, a potem chwal lub żal na forum że masz przeciąg w aucie, i ta Alfa to jakas choojowa.
A jak mało mądrych rzeczy czytasz to i wiedzę w tematach rozwoju techniki znikomą masz... A wystarczyłoby wygooglować.
Łapaj.
http://lmgtfy.com/?q=kluczyk+na+podstawie
A co to ma się do tematu? Po odchyleniu czy wybiciu, czy jeszcze tam innym sposobie dostania się do środka ma wyjąć stacyjkę i iść dorobić klucz? Chyba łatwiej otworzyć bagażnik i ma go w garści. Jeden wozi ze sobą śrubokręty w tylnej kieszeni a drugi bez laptopa smartfona i netu nie wychodzi z domu. Z perspektywy fotela z domu wszystko wydaje się proste ale utknij na zadupiu w dziurze i wtedy dawaj takie rady.
DOKLADNIE!!!! i wtedy każdy prawdziwy men bierze kamlota i bije szybe. te wszystkie drukarki 3D i 8G są dobre jak fura pod domem stoi i dumamy co by tu zrobić . W warunach polowych szyba to jedyna opcja. kamlotów wiecej pod nogami sie wala niż spawarek hihi. a majgajwer niech poluzni poślady...
Ale tez trzeba wiedziec ktora wybic bo wielu ludzi wybija najmniejsza bo mysla ze bedzie najtansza.
Dokładnie!
Co do Alfy to wszystkie szyby boczne są w podobnych cenach ale wiadomo ze wybijasz z tyłu, zaklejasz folią i aby gdzieś sie dostać to pojedziesz.
Nikt w miare rozsądnie myślący nie wybije szyby przedniej którą musisz mieć widoczną a nie np zaklejoną czarną folią...
I wybyjać powinno sie tylko szyby z drzwi bo ich montaż to chwila roboty a takie małe które są w niektórych wozach (takie przy słupku przednim na ten przykład)
są wklejane także co idzie za wybyciem szyby? -wizyta w majstra który wklei szybkę i oczywiście skasuje za usługę :)
CinQss wicemiszczu..
Ja sobie odchylę i przychylę a ty jak to piszesz wygooglować powinieneś sobie jakiś aparat RTG i pyknąć nim fotkę tego klucza co to leży sobie w bagażniku.
Później już możesz dorabiać ile tylko zechcesz.
Mądrość zaś czerpie pełnymi garściami z twoich postów.
Złapałem.
Dobra lepiej mi mistrze świata napiszcie coś więcej o tym sposobie transmisji sygnału z pilota przez komórkę, bo myślę myślę i za cholerę nie wymyślę jak to komuś mogło przyjść do głowy? Co, sygnałem akustycznym otwierał?
Kolejny sposob (fake) z otwieraniem pilka do tenisa https://www.youtube.com/watch?v=MNaS...e_gdata_player
Remi, chodzilo mi o fotke zapasowki ktora moze byc w domu - i o ile ktos ma do niej dostep.
Jesli chodzi o sygnal przez tel to zarowno piloty jak i telefony pracuja na falach radiowych, jednak to nie dziala, bo na innych czestotliwosciach.
Skoro jednak jest cien szansy ze moze to zadzialac to czemu by nie sprawdzic?
Z przykladania pilota do skroni w celu wydluzenia zasiegu tez wiekszosc sie smiala... A dziala ;)
Prawdziwi twardziele robią to tak:
http://www.youtube.com/watch?v=vvk90Jz4AW0
Niech Was Patryk Swędzi prowadzi! :D :D :D