Właśnie zauważyłem że ubyło mi płynu chłodniczego. Może mi ktoś napisać jakiego mogę teraz użyć? Do lanosa lałem petrygo orlena no ale teraz jest V6 więc i wymagania inne.
Printable View
Właśnie zauważyłem że ubyło mi płynu chłodniczego. Może mi ktoś napisać jakiego mogę teraz użyć? Do lanosa lałem petrygo orlena no ale teraz jest V6 więc i wymagania inne.
Masz racje V6 ma inne wymagania bo wymaga więcej płynu od lanosa :lol: Jak masz za dużo kasy lej wg instrukcji Paraflu, a jak nie to Petrygo czy co tam będą mieli w najbliższym sklepie.
Lej cokolwiek, ważne żeby miało glikol. Dużo glikolu ;)
A serio to czy wlejesz neibieski czy różnowy żadna różnica dla chłodnicy, i tak jest aluminiowa.
Ja musze wymienic na nowy całość i zdecydowałem sie na Prestone.
świetny pomysł
wlej coś co jest niemieszalne z tym co masz do tego co masz i będziesz miał fajnie
...
uprzedzam - post autora tematu zrozumiałem jako pytanie co może DOLAĆ ( bo zauważył ubytek ) a nie na co może zmienić całość więc zwrócenie uwagi na mieszlaność płynów chyba jednak ma znaczenie ?
No tak,ale jeśli autor wie co miał w układzie to niech leje to samo. Jeśli nie wie, to należałoby zlokalizować wyciek, naprawić i zalać nowym płynem. Najlepiej takim do chłodnic samochodowych ;)
nawet jak wie co miał to skoro ma ubytek ( tutaj fakt - nie określił czy sprawa tyczy 1L czy może 100ml ) to należałoby się zastanowić czemu jest ubytek
Płyny na bazie glikolu etylenowego w większości przypadków są ze sobą mieszalne co często jest napisane na opakowaniu. Pomijam już fakt, że jak właściciel nie wie co było lane wcześniej to pewnie też nie wie kiedy było lane więc jak najbardziej wskazana wymiana całego płynu na nowy i tak problem mieszania z głowy, a koszt niewielki bo kilkadziesiąt złotych.
Przy okazji - w Tesco dynagel2000 po 45pln za 5l. Super cena chyba sie skusze.
Cena jak dla mnie normalna, nie jest to jakaś super promocja, w pierwszym lepszy motoryzacyjnym jest po 48 zł :P
Chopaki takie pytanie instrukcja prawdę prawi że do Gje Te JTD wchodzi 7,2 L płynu ?
W sensie jest to całkowita pojemność czy jak to rozumować ? bo chce wymienić i nie wiem ile w końcu kupić tego ustrojstwa.
ZTCP u mnie w JTD weszło ponad 6 litrów więc jak kupisz 7 powinno starczy. 7,2 to całkowita pojemność, a wszystko nigdy nie zleci.
Mam nadzieję ze ten wątek nie rozwinie się tak jak z olejami :). Co do braku to raczej nie jest wyciek, płyn chłodniczy po prostu się zużywa i trzeba go od czasu do czasu uzupełniać, a przy większym motorze częściej niż przy mniejszych silnikach. Mam obecnie płyn koloru różowego i rozumiem, że lepiej wymienić cały jeżeli nie wiem co było wcześniej wlane? Czy płyn wskazany przez producenta jest gdzieś ogólnodostępny?
- - - Updated - - -
Wydaj mi się że jak ktoś ma czerwony to powinien uzupełniać czerwonym, i tak samo niebieski niebieskim czy zielony zielonym :) Marka raczej nie ma tu znaczenia jak ktoś wyżej zauważył a to tylko płyn. Czyli w pierwszym lepszym motoryzacyjnym lub stacji wezmę różowy :)
Kolor nie ma absolutnie żadnego znaczenia. Są producenci co oferują to samo w 2 kolorach. Jak ktoś woli różowy to sobie kupuje różowy. Właśnie zalecany przez Alfe Paraflu jest różowy i jest dostepny w dobrych sklepach ewentualnie na allegro ale ja wiem czy jest sens przepłacać? Jedz do tesco od ręki kupisz dobry płyn za dobrą kase. ZTCP nawet Prestone mają w Tesco. Cały lepiej wymienić z dwóch powodów a) temperatura zamarzania w starym płynie na pewno jest wyższa niż w nowym b) stary płyn ma gorsze właściwości antykorozyjne
Masz informacje których na glikolu etylenowym pod żadnym pozorem nie wolno mieszać ze sobą? Bo wszystkie jakie ja do tej pory widziałem dopuszczały mieszanie. Podziel się wiedzą i napisz dla potomnych :)
No ok, ale czy naprawdę jest sens wymieniać płyn chłodniczy? Przecież co jakiś czas trzeba go uzupełniać więc wydaje mi się ze mija się to z celem. Co do płynu to wezmę sobie tego Prestone.
Oczywiście, ze nie trzeba baaa jak chcesz to sobie nawet kranówki możesz dolać ale pisałem powyżej dlaczego warto wymieniać. Masz podane dwa główne powody. Kupiłeś Alfe GT z V6 i szkoda Ci kilkudziesięciu złoty na nowy płyn? Z tym uzupełnianiem to jak musisz co jakiś czas uzupełniać to masz coś nie tak z układem. Mi przez 3 lata odparowało może ze 100ml płynu z układu w JTD.
Kolego kup różowy borygo litr za ok 11 zł i dolej.
G12 lany do VW jest w dwóch opcjach, mieszalnej i nie, jeżeli nie wierzysz to kup G12++ i zalej pół na pół z Borygiem różowym. Zobaczysz co ci wylezie za jakis czas. Poza tym, kiedyś gdzieś czytałem że w 156 były dwa rodzaje Paraflu lane seryjnie, mieszalny i nie mieszalny, niemieszalny to był chyba UP
Paraflu, mieszany
sprawdzaj co jakiś czas, przy V-ce to konieczne, bo ubywa (zależy od stylu jazdy i pogody) - to tak z doświadczenia
Pozdrawiam.
Nie szkoda mi. Płyn wymienię na nowy przed zimą. Teraz doleję i zobaczę czy dalej będzie ubywał. Jak tak to poszukam przyczyny. Dzięki za uwagi.
- - - Updated - - -
No, czyli jednak miałem rację, bo ostatnio trochę ostrej jazdy było a upały też dały znać o sobie. Dzięki Archi. Ten Paraflu jest ogólnie dostępny czy trzeba zamawiać?
Zadałem pytanie więc jesli ktos wie to ma po prostu napisać jakiego nie można mieszać. Po co mam kupować coś co mi nie potrzebne? Nie miałem nigdy VW wiec nie potrzebny mi ich płyn do chłodnic kupuje to co jest na półce w każdym sklepie, a wiekszość popularnych płynów jest ze sobą mieszalna. Jako ciekawostkę dodam, że taki Prestone twierdzi. iż jego płyn można mieszać ze wszystkimi na bazie glikolu etylenowego. Skoro G12 jest na bazie glikolu etylenowego, a Prestone twierdzi, że jego płyn można mieszać z każdym na tej bazie to kto kłamie? VW czy Prestone? ;]
Np. Paraflu zabrania mieszania z płynami innego pochodzenia lub innej marki. Ale to nie znaczy ze nie można wlać innego płynu, chodzi zapewne o to że po zmieszaniu nie można oczekiwać takich samych właściwości - domniemam. A czym różnią się płyny do chłodnic od koncentratów?
Płyn jest gotowy do użycia, a koncentrat rozrabiasz z woda destylowana najczęściej w stosunku 1:1.
Z dostępem do paraflu nie powinno być problemu, używany jest do wielu modeli grupy FIAT-a.
U mnie dostępny w zwykłych, aczkolwiek dobrych sklepach.